Single malt, een waardevol beleggingsproduct

Single malt, een waardevol beleggingsproduct

Hoe ouder, hoe schaarser, exclusiever en meer rendement geldt in de wereld van mooie whisky’s. Dat maakt het een zeer interessant beleggingsproduct, zegt Eran Habets van Scotch Whisky Investments. ,,De markt voor alternatieve beleggingen is enorm aan het groeien.”

MO ÒR is de eigen parel van Scotch Whisky Investments. Keltisch voor ‘mijn goud’, zeggen CEO Eran Habets en Jan Willem Lokerman, client service director bij de Nederlandse beleggingsmaatschappij die zich wereldwijd de grootste belegger in whisky mag noemen. ,,Op dit moment beleggen wij ruim 280 miljoen euro in whisky voor zo’n 1.400 klanten. Beleggen doen we zowel in flessen als vaten; de whisky in vat wordt gebotteld onder ons eigen label MO ÒR.” Nu staat MO ÒR prominent in de pronkkast van de Whisky & Cigar room in het clubhuis van The Dutch. ,,We willen de Members graag laten kennismaken met de exclusieve single malts van Scotch Whisky Investments.” Een primeur, want The Dutch is de eerste locatie waar hun whisky staat buiten de eigen private ‘The Unprecented’ whisky rooms die te vinden zijn in een tweetal hotels waaronder het Krasnapolsky in Amsterdam.

The Dutch en Scotch Whisky Investments, hoe close kan een relatie zijn? Ze delen een groot sporthart, hebben deels roots in Schotland liggen en staan in alles voor kwaliteit van een bijzonder niveau. Joost Luiten, Nederlands topgolfer en Member van The Dutch, is toegetreden als ambassadeur van Scotch Whisky Investments. Dat schept een band. Er is sinds kort een eigen locker, als enige in de Whisky & Cigar room niet bekleed met een tartan maar met een tweed die voor Scotch Whisky Investments in Schotland werd ontworpen.

Single malt, een waardevol beleggingsproduct

Als een bonbon

Tijd dus om de mooie whisky’s van de beleggingsmaatschappij, die sinds 2014 onder een vergunning van de AFM opereert, nog meer te laten schitteren. Het zijn prachtige single malts, zeggen Eran en Jan Willem. ,,Vanaf botteling is MO ÒR al een exclusief product want alleen de beste vaten zijn goed genoeg.” Onder dit eigen merk zijn al 59 verschillende vaten gebotteld in de eigen Schotse bottelarij, elk vat goed voor tweetot driehonderd flessen.

‘Wat ons betreft gaat de whisky zo laat mogelijk in de fles. Dan heeft hij alle kans om een topper te worden’

Dat is nog maar een deel van het geheel wat Scotch Whisky Investments beheert voor zijn klanten. In totaal gaat het om circa 150.000 flessen, in een kluis in Sassenheim, en rond de drieduizend vaten die nog in Schotland liggen te rijpen. Daarmee beheert Scotch Whisky Investments op dit moment voor circa 280 miljoen euro aan single malts voor zijn klanten. Eran: ,,En om dat goed te doen, beheersen we nagenoeg de gehele keten. Alleen het destilleren van de whisky laten we over bestaande destilleerderijen; het monitoren van de rijping van vaten doen we in onze eigen warehouses.”

Schotse single malt whisky is volgens hem één van de meest stabiele ‘alternatives’ op de markt. ,,In de afgelopen vijf jaar hebben wij gemiddeld 12% rendement weten te realiseren voor onze klanten. Als whisky ouder wordt, stijgt de waarde exponentieel. Eenmaal gebotteld, de drank ontwikkelt zich op het vat, blijft de whisky op kwaliteit en kun je het bijna onbeperkt bewaren. Dat is een nadrukkelijk voordeel ten opzichte van wijn bijvoorbeeld.” Over hoe dit vloeibare goud op leeftijd smaakt? Jan Willem: ,,Ik heb recent een 65 jaar oude mogen drinken. Als een bonbon. Vol van smaak, heerlijk zacht en stroperig.”

Ouder dan 25 jaar

Van de in Schotland geproduceerde whisky’s valt slechts 12% onder de single malts. Eran: ,,En voor ons wordt een single malt pas interessant als deze ouder dan 20 à 25 jaar is. Scotch Whisky Investments koopt tijdig in zodat we de vaten in onze eigen opslag kunnen laten rijpen. Elk jaar worden deze gecontroleerd. Daarmee hebben we een idee hoe ze zich ontwikkelen. Wat ons betreft gaat de whisky zo laat mogelijk in de fles. Dan heeft hij alle kans om een topper te worden.” Twintig jaar actief in de top in de single malts heeft Scotch Whisky Investments een serieuze positie in de markt. ,,Als je opslag kunt aanbieden, komen de distilleerders naar je toe. Door de opslag goed te doen en de voorraad optimaal te managen, kan de whisky onder de beste omstandigheden ouder worden. En daarmee zijn we uiteindelijk in staat om nog beter in te kopen.”

Investeerders zijn welkom vanaf 100.000 euro. Men stapt dan in een vermogensbeheeroplossing en wordt de belegging door Scotch Whisky Investments namens de klant van A tot Z overzien. De looptijd van de overeenkomst bedraagt minimaal vijf jaar en de belegger krijgt een portefeuille met daarin vaten – of fracties daarvan – en een kleiner deel flessen. Je bent als belegger ook juridisch eigenaar van die whiskyportefeuille. Eran: ,,Beleggingen in whisky laten een gezonde return zien maar belangrijker nog, het kent weinig correlatie met andere markten en zijn minder gevoelig voor schommelingen. Daarom voor Members die een goede whisky op waarde weten te schatten, kom gerust eens praten en proeven.”

Single malt

De exportwaarde van Scotch whisky’s bedroeg in 2022 ruim 6,2 miljard pond, een groei van 37% ten opzichte van het jaar ervoor. Het overgrote deel daarvan is consumptiewhisky van allerlei smaak- en kwaliteitsniveaus. De hoofdmoot daarvan betreft mengsels van whisky’s van verschillende destilleerderijen. Met name de grote consumentenmerken produceren deze blends. Een klein deel van de markt bestaat uit de hogere kwaliteit van de meest pure soort, de single malts. Dit zijn whisky’s van eenzelfde destilleerderij. In het geval van een single cask, de meest exclusie vorm, komt de whisky uit een enkel vat.

Single malt, een waardevol beleggingsproduct