Holes in de spotlights
Elke hole van The Dutch op zich is een uitgekiend design waarin baanontwerper Colin Montgomerie angels heeft gestoken. Lastig? Absoluut. Maar met deze tips wordt het misschien net even wat makkelijker om par of birdie te maken…
HOLE 11
Par-4 S.I. 1
Afstand: 410 meter (Made in Scotland)
Wat ze noemen ‘a tough one’. In 2017 zette de European Tour deze nummer 11 van The Dutch 9de op de ranglijst van de 18 moeilijkste holes ter wereld. In The Race to Dubai werd op de lange par-4 een gemiddelde score van 4,395 neergezet. Een pittige dus. Met wind bovendien die doorgaans uit de hoek zuidwest komt. Waar het hier vooral om draait, is ver wegblijven van het maken van extra slagen ofwel vermijd penalty shots die de score opjagen. Richt bij de afslag op rechts van het midden van de fairway om te voorkomen dat de bal in het water links belandt. Rechts is immers ruimte zat, dus laat dat de target zijn. Ook voor het 2de shot geldt: blijf uit de buurt van het water en uit die van de laatste bunker want dit soort moeilijke hindernissen kun je missen als kiespijn.
Advies: omdat de fairways redelijk smal zijn, is een wood of lang ijzer vaak een betere optie dan de driver. Houd bij de afslag een beetje rechts, bij de 2de shot een klein beetje links, dan kun je de hole in principe makkelijk afleggen met kans op een par of birdie, al blijft dat lastig. De green valt ook in de categorie pittig met een flinke helling linksvoor en rechts die om een uphill shot vragen. Zorg dus dat de bal meteen op de green valt, ongeacht waar de vlag staat.
HOLE 15
Par-5 S.I. 11
Afstand: 476 meter (Made in Scotland)
Zeker niet de langste maar wel een mooie die ook weer om een flinke dosis accuratesse vraagt. Tijdens de eerste twee edities van het KLM Open op The Dutch – 2016 en 2017 – werden hier liefst 255 birdies genoteerd. Het zou moeten kunnen dus… Waar zit de trouble? Zoals vaak aan beide zijden. Onthoud dat de bal bij het 1ste shot aan de linkerkant in iets meer rough kan belanden dan aan de andere zijde. Links staat een rij bomen, rechts een lijn bosjes.
Advies: richt op een target ietsje links van het midden van de fairway om ver weg te blijven van de struiken. Het tweede shot is de slag die de meeste aandacht vraagt. Wie niet tot de longhitters behoort: maak een kortere slag. Dat voorkomt een eventuele waterduik. Het water ligt hier vlak naast de fairway. Elke bal die rechts landt, loopt het risico om kopje onder te gaan. Longhitters kunnen met slag twee richting de green, anderen kunnen met slag drie zo dicht mogelijk bij het water zien te komen dat voor de green loopt. Vanaf daar de wedge pakken om naar de green te slaan. De green zelf is niet buitengewoon moeilijk. Als de vlag achterop staat, blijf er voor met de bal want vanaf de achterkant is het een hele moeilijke up and down. Zorg voor voldoende marge aan elke kant. Dan moet het lukken.
Download gratis het The Dutch Magazine
Even ontspannen? Lees hier gratis ons The Dutch Magazine met artikelen uit de golfwereld, achtergronden over onze warme club en verhalen van inspirerende ondernemers.
Meer nieuws
Geschiedenis van de golfbal…
Ieder heeft zijn eigen favoriete golfbal tegenwoordig, maar vroeger... Toen was de keuze in elk geval verre van reuze. Er was in het begin hout,…
Vrijwilliger bij de Tour en de Spelen
Peter Heuvel is gegrepen door ‘het spelletje’. De liefde voor de sport gaat zover dat hij vrijwilliger is bij meerdere grote golftoernooien. Op de…
Een trouvaille uit Sandwich
Gefabriceerd in een Goudse aardewerkfabriek, bijna honderd jaar later gevonden in een chique antiekwinkeltje in het zuiden van Engeland. De…