Ik ben een doener, geen denker

Ik ben een doener, geen denker

Met de nodige lef vertrok Bert Dekker bij een beursgenoteerde onderneming om zijn hart te volgen en met hulp van collega’s en vrienden het bedrijf CMI te starten. ,,Eng? Nee, het was vooral spannend, zeker omdat zes weken na de start corona de boel plat gooide. Maar mooi dat we het eerste jaar al achttien miljoen omzet in de boeken konden schrijven…”

Dream big, stay humble… Het is zo ongeveer het lijflied van Bert Dekker en CMI. Het gaat de afbouwleverancier uit Boven-Leeuwen voor de wind en grote dromen zijn er nog genoeg, maar aan borstklopperij doen ze niet bij dit bedrijf.

,,Natuurlijk mogen we trots zijn op wat we met elkaar in een paar jaar hebben neergezet – 45 miljoen omzet, me dunkt – maar we lopen niet naast onze schoenen.”

Als je vraagt wat CMI doet, volgt een al even bescheiden antwoord uit de mond van de man die vier jaar geleden de kar van het nieuwe bedrijf ging trekken: ,,We voorzien afbouwspecialisten van wanden, vloeren en plafonds. CMI is een groothandel en daarmee in de basis gewoon een dozenschuiver. Inkopen en weer verkopen. Je kan het veel mooier maken dan het is, maar dat is wat we doen. Weet je wat voor mij het belangrijkst is? Dat klanten als eerste aan CMI denken als ze iets nodig hebben. Dan doe je het als bedrijf goed.” De weg naar de start van CMI was geen glad geplaveid pad. Het was ook zeker geen jongensdroom maar een onverwacht vervolg op een lange carrière in de branche. Bert had er vele jaren op zitten al, was directeur van een beursgenoteerd bedrijf en als het niet op enig moment had gaan schuren met de top van de onderneming had hij waarschijnlijk tot zijn pensioen achter hetzelfde bureau gezeten. Bert: ,,We zagen de toekomst anders. Je kunt twee dingen doen in zo’n geval: je schikt je in je lot of je zegt barst maar, ik ga het zelf doen. Dat laatste dus.” Een aantal collega’s volgde zijn voorbeeld. Als hij erover vertelt, gloeit er iets van trots. ,,Ze hadden ontslag genomen om mij te ondersteunen. Een paar weken later stonden er nog vier op de stoep terwijl ik hen nog niks te bieden had op dat moment. Op twee na allemaal mensen met een gezin. Dat ze zoveel vertrouwen hadden in mij dat ze hun baan ervoor opzegden, ja dat heb ik als heel bijzonder ervaren. Niet leuk voor de oude werkgever natuurlijk, maar zoals de rechter oordeelde: mensen mogen zelf bepalen wat ze doen, de tijd van slavernij is over.”

CMI Boven Leeuwen

21 vrienden van CMI

December 2019 lagen de plannen voor CMI op tafel, in januari was de oprichting een feit. Veertien man sterk ging het bedrijf het avontuur aan. ,,Nou ja, avontuur… Ik heb geen moment het gevoel gehad dat we in het diepe sprongen. Spannend, dat wel. Ik was in een groot bedrijf groot geworden maar had nooit zelf voor het geld hoeven zorgen.” Hij kreeg hulp van een aantal jongens, zoals Bert het zegt. Bevriende relaties met wie hij al jaren zakendeed. Zij vormen de club van de ‘21 Vrienden van CMI’. ,,Jaren geleden, in 2009, waren we met een aantal mensen van die club eens in Moskou. Dan wordt het laat en zit je met elkaar te mijmeren over de business en de toekomst. Waarom niet voor jezelf beginnen? Dan zeg je: ja, later als we groot zijn…”

Jaren later legden de 21 Vrienden van CMI het benodigde startkapitaal van ruim een miljoen euro op tafel. ,,De vraag aan hen was simpel: willen jullie meedoen? Sommigen gingen er blind in, hoefden er niet eens over na te denken, anderen zeiden na twee dagen ja. Hoe geweldig is dat? Met het nemen van een aandeel gingen ze een omzetverplichting bij ons aan. Daardoor kon ik mijn leveranciers weer afname garanderen.” De groei zat er al meteen in, zegt Bert. ,,In ons tweede jaar zaten we op break-even. Vorig jaar hebben we mooi resultaat geboekt met 38 miljoen euro omzet, dit jaar gaan we richting de 45 miljoen. Niet groeien zit niet in ons DNA. Ons droomdoel is honderd miljoen euro omzet, dat is de stip op de horizon waarvoor we keihard aan het knokken zijn. Het gaat hard, de uitdaging is om de groei goed te managen. Mensen staan constant in de overdrive, processen kunnen in de knel komen als je meer volume door de pijp duwt. Dat moet je strak houden.”

,,We zijn met veel dingen bezig, zoals transport verduurzamen alsook minder kilometers richting de bouw maken”…

Nieuw pand

De beren op de weg zijn mede de problemen van hogerhand. Het stikstofdossier van de overheid drukt een flink stempel op de bouwactiviteiten in Nederland. Bert: ,,De voorspellingen voor de komende twee jaar zijn niet goed. Pessimisten hebben het over min tien tot twintig procent. Dan moet je het slim doen. Er is nog genoeg te halen in de markt. En wil je meer doen dan een groothandel zijn die dozen schuift dan zal je sowieso altijd scherp moeten zijn.” Vooralsnog heeft CMI de wind stevig in de zeilen.

CMI Boven LeeuwenDit voorjaar nam het bedrijf een nieuw pand op een gave locatie in gebruik en de komende maanden gaat er van alles uitgerold worden, zegt Bert. ,,We zijn met veel dingen bezig, zoals transport verduurzamen alsook minder kilometers richting de bouw maken. Door dingen slimmer aan te pakken, willen we uitkomen op nul afval op de bouw. Alles gaat gescheiden mee terug en naar de leveranciers. Uitdagingen zat.” De collega’s van het eerste uur en de 21 Vrienden van CMI – allen aandeelhouders – hebben allemaal een stem in de toekomstplannen. Bert: ,,Het is ons bedrijf, we doen het met elkaar. Er wordt veel vergaderd op The Dutch, de meesten zijn Member hier, elk kwartaal organiseren we een CMI Golfevent en jaarlijks maken we een hele mooie reis met elkaar. Het is fantastisch om zo’n hechte club mensen om je heen te hebben.”