Rowin Caron werkt in Florida aan zijn American Dream

Rowin Caron werkt in Florida aan zijn American Dream

Rowin Caron studeerde in Florida, kwam tussen 2016 en 2020 terug naar Nederland waar hij aansloot bij The Dutch Futures en werkt nu vanuit de VS aan zijn opstap naar de PGA Tour. ,,Ik voel dat mijn spel nog steeds vooruit gaat,” zegt de Brabander die in juni als beste Nederlander eindigde op het KLM Open.

Het gaat lekker, zegt Rowin telefonisch vanuit zijn nieuwe hometown Tampa aan de westkust van Florida. Hij staat in de startblokken voor deelname aan de 2023 DP World Tour Qualifying School in Europa die hem hopelijk zijn startbewijs oplevert naar de next step in golf. Zijn 8ste plek op het recente KLM Open – hij ging oud-winnaar Joost Luiten voorbij – geeft hem wat dat betreft vleugels.

Zeker omdat zijn naam in Nederland minder bekend is dan die van andere spelers en oud-spelers van The Dutch Futures. In 2020 vloog Rowin, die had gestudeerd aan de Florida State University, opnieuw naar de States. Ditmaal met de intentie er te blijven.

,,Ik heb eerst twee jaar in Las Vegas gewoond. Nu heb ik samen met mijn vriendin een appartementje in Tampa. Ik heb in deze omgeving veel vrienden, het is altijd mooi weer, veel golf…

Ik wil het liefst blijven om vanuit hier aan mijn doel te werken, de PGA Tour.” Geen gemakkelijke opgave, weet hij inmiddels. Deelname aan de Korn Ferry Golf Tour – een equivalent van de Europese Challenge Tour – betekent concurreren met jonge spelers die gewend zijn met hele lage scores hun 18 holes te eindigen. Rowin: ,,Iedereen slaat bovendien heel ver. Deze zomer, na het KLM Open en het Porsche European Open in Duitsland, dacht ik dat mijn spel misschien toch beter bij Europa zou passen maar het wonen in Amerika geeft de doorslag.”

Niks fout doen

Torenhoge concurrentie of niet, Rowin heeft een aantal mooie prestaties op zijn naam staan – in 2022 maakte hij als eerste Nederlander een rondje van 58 – en wil zo snel mogelijk de opstap maken naar de PGA Tour.

,,Ik heb het laatste jaar hard gewerkt aan het mentale deel van de sport. Mijn probleem is dat ik het gevoel heb dat ik helemaal niks fout mag doen. Dat legt veel druk op je. Door coaching zie ik vooruitgang, ik merk dat ik relaxter ben in de baan. Veel mensen denken dat je op je 25ste op de Tour moet staan, maar er zijn er genoeg die pas na hun 30ste zover zijn. Ik heb nog even de tijd en zolang de middelen er zijn, ga ik door vanuit Florida. Het prijzengeld van het KLM Open was wat dat betreft een welkome aanvulling,” zegt de 30-jarige Brabander die in Cromvoirt een vette cheque van zo’n 45.000 euro in ontvangst mocht nemen.

Rowin Caron werkt in Florida aan zijn American Dream

Sponsors

Het heeft hem nog geen nieuwe sponsors gebracht.

,,Wat het natuurlijk lastig maakt, is dat ik niet in Nederland woon. Aan de andere kant, is Amerika is het soms makkelijker om in contact te komen met mogelijk geïnteresseerden. De sport is zoveel groter hier, iedereen vindt golf geweldig, maar de concurrentie is ook stevig. Je probeert regelmatig af te spreken met mensen die iets voor jou zouden kunnen betekenen, doet wat voor je club en dan hoop je dat er iets uit zal komen.”

In dat opzicht volgt hij ook de verrichtingen van de andere jongens van The Dutch Futures, onder wie Lars van Meijel en Daan Huizing. ,,Je weet dat je allemaal dezelfde stip op de horizon hebt. Waar ik in mijn tijd bij TDF het meest aan heb gehad, is dat je veel samen kunt spelen met jongens die allemaal hetzelfde doel hebben. Met elkaar trainen, wedstrijdjes doen en TDF-toernooien spelen zodat je leert om met druk om te gaan. Dat heeft mij absoluut geholpen om te komen waar ik nu ben.”

‘Ik heb het laatste jaar hard gewerkt aan het mentale deel van de sport’