Regenval in Nederland: een nat jaar bij The Dutch

Regenval in Nederland: een extreem nat jaar voor golf

Afgelopen jaar was één van de natste jaren sinds de start van de metingen, het KNMI geeft aan dat we 4 zeer natte periodes hebben gehad in het afgelopen jaar. In deze blog gaan we wat dieper in op de recente regenval, bekijken we de impact op golfbanen en praten we over hoe The Dutch omgaat met het “nieuwe” Nederlandse klimaat.

Klimaat in Nederland

In het jaar 2023 kende Nederland een ongekende hoeveelheid regenval, met een totaal van maar liefst 1115 mm gedurende het gehele jaar. Deze neerslag maakte 2023 het natste jaar sinds het begin van de metingen in 1906, en de gevolgen waren aanzienlijk voor Nederlandse golfbanen.

Neerslag in Nederland de afgelopen jaren

Het eerste halfjaar van 2023 verliep normaal, maar de laatste drie maanden brachten een buitengewone verandering. In deze periode viel evenveel neerslag als normaal gesproken in een heel halfjaar, met 418,5 mm in het eerste halfjaar en een opmerkelijke 696,5 mm in het tweede halfjaar. Deze abrupte toename van regenval heeft zijn weerslag gehad op het Nederlandse landschap, waar rivieren recordhoogtes bereikten en tal van sportverenigingen te maken hadden met wateroverlast.

“De regen die valt is altijd nodig voor onze golfbaan, helaas valt deze regen vaak wanneer het niet uitkomt.” Paul O Donoghue – Superintendent at The Dutch

Neerslag in Nederland afgelopen jaar

Impact op golfbanen in Nederland

De buitengewone regenval heeft een zware tol geëist van veel golfbanen in Nederland. De enorme neerslag resulteert in een aanzienlijk wateroverlast, wat soms leidt tot de tijdelijke sluiting van golfbanen. Op diverse golfbanen worden via sociale media berichten gedeeld over deze tijdelijke sluitingen, waarbij de impact van de hevige regenval op de banen duidelijk wordt.

Ook in onze regio Zuid-Holland, Gelderland en Brabant zijn enkele golfbanen getroffen en hebben ze hun deuren moeten sluiten vanwege de intensiteit van de regen. The Dutch daarentegen heeft gedurende de gehele periode zijn deuren geopend kunnen houden, dankzij zijn indrukwekkende waterafvoersysteem.

Wat doet The Dutch met deze zware regen?

“Wanneer je denkt dat de baan te nat is om op te golfen verbaast het mij elke keer weer hoe goed de tees, fairways en green er bij liggen.” – Member The Dutch

Als The Dutch hebben we geïnvesteerd in de aanleg van een indrukwekkend drainagesysteem, dat maar liefst een lengte van 140 kilometer beslaat. Dit geavanceerde systeem wordt onderhouden door ons team van greenkeepers, die al 12 jaar lang hun expertise inzetten om het drainagesysteem te perfectioneren.

Ons uitgebreide drainage systeem heeft onze golfbaan in staat gesteld om zelfs op de natste dagen van het jaar bespeelbaar te blijven. Zelfs tijdens periodes van intense regenval hebben onze Members kunnen genieten van een golfervaring die wij als The Dutch willen faciliteren, en dat is iets waar we trots op zijn en willen delen met onze Members.

– 140km aan drainage op The Dutch zorgen ervoor dat binnen een uur na een intense regenbui het water is afgevoerd.

Wat doen andere golfbanen in Nederland?

Het afgelopen jaar is voor greenkeepers een uitdagende periode geweest, met talloze golfbanen die te kampen hadden met de ongekende regenval. Vele clubs werden gedwongen om de moeilijke beslissing te nemen om hun deuren te sluiten tijdens dagen van overmatige neerslag. Desondanks waren er ook golfbanen die alle mogelijke maatregelen namen om inventieve oplossingen te vinden tegen de wateroverlast.

Natuurlijk is het aanschaffen van waterpompen niet voor alle golfclubs een haalbare optie. Dit leidde echter tot innovatieve oplossingen, zoals die van golfbaan Het Woold, die bezoekers uitnodigt om een wandeling te maken over de drassige golfbaan.

The Dutch greenkeepers

“De regen die valt is altijd nodig voor onze golfbaan, helaas valt deze regen vaak wanneer het niet uitkomt. Dit hebben we ook dit jaar weer ervaren zo hebben we in de zomer te maken gehad met een watertekort en in de winter te maken met een wateroverschot. Normaalgesprokken hebben we jaarlijks tussen de 800 mm en 900 mm hier zijn we dit jaar 300 mm overheen gegaan met een record regenval van 1115 mm. Dit is dan ook zeker te zien en te merken op onze golfbaan, zo zijn sommige plekken in mindere conditie en is de grondconditie in zijn algemeen minder dan onze standaard.

Momenteel zijn wij druk bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar, afgelopen jaar hebben wij namelijk gemerkt dat we zeker wat extra aandacht mogen schenken aan de afwatering van onze baan. Zo hebben wij net voor de kerst een extra 700 á 800 meter aan drainage aangelegd, dit zullen wij na de vorst verder gaan uitbreiden ter voorbereiding van volgend jaar.

Het onderhoud van onze drainage zal komende tijd flink onderhanden genomen worden. Wij zijn druk bezig met het schoonspuiten en repareren van onze drainage, wat circa 130 á 140 km bedraagt. één van de grote problemen dit jaar was dat ook het waterschap niet overweg kon met de grote hoeveelheid regenval van dit jaar, hierdoor bleef er veel water in en rondom de baan.

Het was een zwaar jaar voor ons en de golfbaan, we waren zeker niet blij met alle regen die is gevallen. Door de grote hoeveelheid regenval was de baan niet naar ons streven, maar wij gaan als greenkeepers ons uiterste best doen om te zorgen voor een geweldige golfcourse in 2024.”

Paul O Donoghue – Superintendent at The Dutch

Tips voor golfen in de regen!

Paraplu

Een paraplu is onmisbaar. Bevestig deze aan je trolley voor handsfree gemak en hang er accessoires zoals handdoeken en handschoenen onder.

Waterdichte kleding en accessoires

Zorg voor waterdichte golfkleding en golfaccessoires, hierdoor heeft u minder last van de regen tijdens het golfen.

Extra spullen
Neem ondanks alle inspanningen om droog te blijven extra handdoeken, scorekaarten, en een extra polo mee in je tas.

Kleding voor hole 19

Zelfs met een geweldig regenpak en waterdichte schoenen kan het gebeuren dat je kleren nat worden. Zorg er daarom altijd voor dat je een extra outfit meeneemt.

Tips van Golf.NL