Kinderen in townships laten zien dat er kansen zijn

Kinderen in townships laten zien dat er kansen zijn

Bambanani betekent ‘samen sterk’. En dat is waarom de krachten zijn gebundeld met de Cruyff Foundation en Jos van den Broek van Fijnevent die het initiatief heeft genomen voor de komst van een Cruyff Court in Namakgale.

,,Wat voetbal teweeg brengt voor de mensen van de townships, is ongelooflijk,” zegt Member Jos van den Broek. Al zo’n vijftien jaar reist hij regelmatig naar de townships van Namakgale waaraan hij en Fijnevent hun hart hebben verpand. Ze adopteerden een vereniging en startten een voetbalcompetitie. Aan deze Soccer League – ‘Een begrip in de hele regio’ – doen nu al duizenden kinderen mee in hun gesponsorde outfits. Maar de kers op de taart wordt de opening volgend jaar van een Cruyff Court.

,,Wat voetbal voor deze kinderen en de community doet, is ongelooflijk. Een gezamenlijk mooi voetbalveld is een podium waar verschillende doelgroepen gebruik van kunnen maken. Iedereen kan er gaan sporten. De gemeenschap, de schooljeugd maar ook de gehandicapte kinderen die heel vaak het township niet uit komen en standaard op extra achterstand staan. Er is voor hen begeleiding om op het Cruyff Court ook plezier te hebben.”

Stichting Bambanani, die de bouw van het Cruyff Court en overige activiteiten coördineert, zorgt ervoor dat kinderen in townships ook onderwijs krijgen en de garantie hebben op dagelijks een gezonde maaltijd. Zij runt met lokale medewerkers bijna honderd scholen en twee gehandicaptencentra. In een eigen opleidingscentrum worden bewoners – vaak moeders – opgeleid om met een erkend diploma als onderwijzer, kok of tuinman/vrouw aan de slag te gaan. Jos: ,,Door mensen te omarmen en aandacht te geven, gloort er licht. Je laat zien dat er wel degelijk kansen liggen.”

,,Door mensen te omarmen en aandacht te geven, gloort er licht. Je laat zien dat er wel degelijk kansen liggen.”

De opbrengst van de Charity Day 2023 van TheDutch4Kids zal door Stichting Bambanani worden aangewend voor het onderhoud van het Cruyff Court in wording in Namakgale en voor de invulling van het sportprogramma. ,,Zodat het een meerjarenplan wordt waar heel veel kinderen plezier aan gaan beleven.”