‘Ik sluit meer opens op The Dutch zeker niet uit’

Voor de spelers van de B-NL Challenge Trophy was het smullen op The Dutch, zegt toernooidirecteur Daan Slooter. ,,Zulke mooie fairways en greens maken ze op dat circuit zelden of nooit mee.”

Drie keer maakte Daan Slooter als toernooidirecteur een KLM Open mee op The Dutch. In de aanloop naar de eerste editie in 2016 kwam een delegatie van de European Tour naar Spijk om de baan te inspecteren. Slooter glimlacht als hij erover vertelt. ,,Die mannen keken hun ogen uit, waren echt verbaasd over de kwaliteit van de fairways en greens. We zouden hier volgende week al een KLM Open kunnen houden, zo goed is de conditie, zei tournament director Miguel Viador.” Het KLM Open op The Dutch werd een doorslaand succes. ,,Het toernooi had niet beter kunnen verlopen. Vier dagen prachtig zonnig weer, heel veel publiek, spelers die lovend waren over de baan en als kers op de taart Joost Luiten als winnaar. Het was een droomscenario.” Slooter, een van de vaste commentatoren van Ziggo Sport Golf, vindt The Dutch een perfecte toernooibaan. ,,Logistiek is The Dutch ideaal. De ligging is redelijk centraal, er is volop parkeergelegenheid en voor het publiek is het spel heel goed van dichtbij te volgen.” Meer Opens in de toekomst dus op The Dutch? ,,Gebaseerd op de drie succesvolle edities sluit ik dat zeker niet uit, maar als organisatie verkeren we tegenwoordig in een luxepositie. Naast klassieke banen als de Kennemer en Hilversum, hebben we nu ook moderne topbanen als The Dutch, The International en Bernardus waar we een prachtig Open kunnen huisvesten.”

Dat hoge ambitieniveau zie je in alles terug op The Dutch.

Veel passie

Slooter kent de mannen van Made in Scotland, Founders van The Dutch, al heel lang. ,,Ik heb vroeger gespeeld met Jonas, Tim, Alan, David en Phil. Net als ik ademen zij golf, ze hebben enorm veel passie voor de sport. En het zijn ook gewoon onwijs gezellige kerels, dat is wat mij betreft de basis van het succes van Made in Scotland. Ze brengen mensen samen op mooie golfbanen en weten er altijd een feestje van te maken.” Toen Made in Scotland de Ryder Cup naar Nederland probeerde te halen, trad Slooter namens de NGF op als woordvoerder. “Ons bid heeft het niet gehaald en ik weet niet of we een serieuze kans hebben gemaakt, maar typisch Made
in Scotland om voor het allergrootste evenement in golf te gaan. Dat hoge ambitieniveau zie je in alles terug op The Dutch.”

Niet van zelfsprekend

Voor de spelers die meededen aan de B-NL Challenge Trophy in augustus was het daarom smullen, zegt hij. The Dutch ligt er inmiddels tien jaar. Wie het geluk heeft er geregeld te spelen, is waarschijnlijk gewend geraakt aan de hoge kwaliteit. Slooter wijst erop dat een golfbaan als The Dutch allerminst vanzelfsprekend is in Nederland. ,,De mannen van Made in Scotland hebben hun nek uitgestoken, er was lef voor nodig om The Dutch te bouwen. Ze hebben iets neergezet op een niveau dat in Nederland nog niet bestond, daar kun je alleen maar bewondering voor hebben.”