‘Gelukkig bruist het weer bijna als vanouds’

Als Jeroen van Hooff in de vroege ochtend op de driving range van The Dutch zijn slag staat te oefenen, ziet hij aan de andere kant van de A15 ‘zijn’ Evenementenhal Gorinchem liggen. Een belangrijk icoon voor de regio, maar ook het hoofdkantoor van Easyfairs Nederland.

Het was in het afgelopen anderhalf jaar behoorlijk peentjes zweten voor de beurs- en eventbranche en daarmee voor Easyfairs, maar gelukkig veert de markt weer op, zegt directeur Jeroen van Hooff. Sinds eind 2017 zwaait hij de scepter over de organisatie die ook in Hardenberg een eigen Evenementenhal heeft. De eerste reeks beurzen heeft de venues alweer doen leven en de agenda voor de komende maanden en volgend jaar is als vanouds redelijk gevuld. ,,Je wilt toch dat het hier bruist,” wijst Jeroen, wandelend over de ruim 22.000 m2 vloeroppervlakte in Gorinchem. Beneden is een vakbeurs in aanbouw, boven op de etage van Next Level worden de ronde tafels gedekt voor een evenement in de avond. Next Level is ingericht om, zo zegt hij, evenementen letterlijk naar een hoger level te brengen. ,,Hier kunnen we elke beleving creëren. De lichttechniek geeft alle handvatten om de sfeer naar je hand te zetten, heel bijzonder.” Beurzen en evenementen die door corona werden gecanceld, gaan volop in de herkansing.

Mond kapjes zijn een te verstorend element als je wilt netwerken en zaken wilt doen.

Gelukkig heeft Easyfairs een groot deel van zijn personeel in de catastrofetijd kunnen behouden. ,,Als full service bedrijf dat niet alleen faciliteert maar ook eigen beurstitels produceert en uitvoert, heeft Easyfairs een gigantische operatie aan personeel in onder meer standbouw, keuken en hospitality. Soms koken we voor minimaal vijfduizend gasten per dag. De overheidssteun heeft ons gelukkig geholpen om geen massale ontslagen te hoeven doen. Ook de strakke bedrijfsvoering die we zelf hebben doorgevoerd, heeft daartoe bijgedragen. We hebben nooit getwijfeld aan de goede afloop.”

Eigen beurshallen

EaysFairs wist in de afgelopen jaren uit te groeien tot grootste marktspeler van vakbeurzen in Nederland, de B2B. Wereldwijd staat Easyfairs, als enige family owned company, in de top 20. De basis voor dat succes legde oprichter Eric Everard ruim twintig jaar geleden met het organiseren van beurzen in België. Nu doet het bedrijf tevens aan venue-management. Er zijn eigen hallen in onder meer Gent, Antwerpen, Stockholm en Malmö. Verder is het bedrijf actief in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavië. ,,De groei is hard gegaan. Ook in beurstitels. We kunnen ons meten met de grote Messe van Duitsland,” zegt Jeroen, die in Evenementenhal Gorinchem in normale tijden alleen al 600.000 bezoekers per jaar door de toegangspoorten ziet stromen.

Veiligheid voor bezoekers en exposanten is in deze tijd een extra belangrijk issue geworden. ,,Hoe gaan we daar mee om, was natuurlijk meteen de vraag. Het is tenslotte mijn verantwoordelijkheid om een goed en gezond event neer te zetten. Als Easyfairs hebben we besloten om de app CoronaCheck in te zetten en dat heeft gelukkig heel goed gewerkt. Mondkapjes zijn een te verstorend element als je wilt netwerken en zaken wilt doen,” aldus Jeroen. Corona heeft meer in gang gezet. Een nieuwe strategie bijvoorbeeld om 365 dagen per jaar zichtbaar te worden voor de beurscommunity. ,,Waarbij de beurs onderdeel wordt van een groter geheel waarmee we bezoekers heel het jaar mee op reis kunnen nemen. Denk aan een platform met kennissessies, award shows, innovaties, et cetera. We werken hard aan deze ontwikkeling.”

 

Parkeerterrein

In het afgelopen hectische jaar was amper ruimte voor een rondje op The Dutch, zegt Jeroen. Toen de baan ruim tien jaar geleden in de steigers stond, was hij er als directeur van Randstad al bij. Daarna was The Dutch even uit de picture, maar toen hij vier jaar geleden in de Evenementenhal aantrad, gloorde daar in de achtertuin weer die bijzondere baan. De banden werden aangehaald en hebben een warme relatie tot stand gebracht. Tijdens de B-NL Challenge Trophy eind augustus stond het enorme parkeerterrein van de Evenementenhal ter beschikking aan bezoekers van het golfevenement. Pendelbussen reden op en neer naar The Dutch.

Een mooie oplossing voor iedereen en zeker een optie voor volgende grote evenementen op The Dutch.

Voor een zakelijke lunch rijdt hij ook regelmatig even de A15 over naar de baan waar hij veel bekenden vindt. ,,Een aantal van onze standhouders is Member.” En telkens weer raakt hij geïnspireerd door de hospitality die het team van The Dutch aan de dag legt. ,Ik vind de formule heel goed. Daar geniet ik echt van.” Maar zijn mooiste momenten heeft Jeroen in de wintermaanden als hij om acht uur ’s morgens samen met pro Robert Stevens de lichten op de driving range aandoet om een uurtje af te slaan. ,,De natuur ontwaakt en in de verte zie ik door de kale bomen de Evenementenhal gloren in het ochtendlicht. Hoe mooi is dat om zo aan de dag te beginnen?