Energiezuiniger

‘Energiezuiniger, maar wel met behoud van sfeer en beleving’

Met energieprijzen die een flinke hap uit de begroting nemen, is verduurzaming de graadmeter. Aan Facility Manager Patrick Zwart de taak te onderzoeken hoe de gebouwen van The Dutch energiezuiniger te maken zijn. ,,Verduurzamen betekent investeren maar die kosten zullen we in de komende jaren snel terugverdienen,” zegt algemeen directeur Phil Helsby.

Toen The Dutch zijn poorten opende, was energie nog geen maatschappij breed issue en zeker geen dagelijks nieuws. Twaalf jaar later komt elke gebruikte KW en m3 gas hard op de teller aan en lijkt besparen het meest gebruikte woord van het jaar. ,,Iedereen is met deze belangrijke verduurzaming bezig, dus ook The Dutch,” zegt Phil. In een jaar tijd is de energiejaarnota volgens hem verzesvoudigd naar een bedrag met zes cijfers. ,,We zien op allerlei fronten dat kosten meer dan verdubbelen maar zo’n enorme prijsstijging als van energie vraagt om actie.” De verantwoordelijke man in deze is sinds 1 januari

Patrick Zwart. Tot dit jaar was hij Golf Operations Manager, nu de Facility Manager die de gebouwen van The Dutch klaar moet stomen voor een energiezuinige toekomst. ,,We hebben het niet over een project van een paar maanden, maar over een langlopende actie. Alle onderdelen binnen The Dutch worden onder de loep genomen om te bezien waar en hoeveel winst is te behalen. Ook met ons eigen gedrag want een lamp onnodig de hele dag laten branden of een deur open laten staan terwijl de kachel brandt, dat is een kwestie van bewustwording,” legt Patrick uit. Grote slagen zijn er op korte termijn te behalen met het aanbrengen van andere verlichtingsbronnen.

,,Er is echter meer nodig dan alleen de lampen vervangen.”

Op het nieuwe onderkomen van de greenkeepers en een enkel vertrek na branden in de meeste gebouwen op het terrein nog de bekende energieslurpers. LED-verlichting kan het verbruik snel doen dalen, zegt Patrick. ,,Er is echter meer nodig dan alleen de lampen vervangen. Het hele systeem moet worden aangepast wat een behoorlijke investering is, maar uiteindelijk zal het onderaan de streep positief uitpakken. Ook als de elektriciteitsprijs blijft zakken, halen we er flinke winst uit, is de verwachting.”
Energiezuiniger

Zonnepanelen

Phil: ,,We moeten echt naar alles gaan kijken wat we op The Dutch hebben. Ons clubhuis, dat bijna vijftien jaar geleden werd neergezet, is een degelijk gebouw maar dat wil niet zeggen dat het nergens tocht. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Wat we echter niet doen, is tornen aan de sfeer.

In het clubhuis branden zowel echte openhaarden als haarden op gas. Elektrische varianten zijn nog niet helemaal in staat om diezelfde sfeer en beleving te creëren. Dus hoe gaan we daarmee om? In dat soort vraagstukken zal Patrick zich vastbijten.” Zijn onderzoek zal zich richten op het vinden van alternatieven. De mogelijkheden zijn legio, zegt Patrick, waar het om gaat is de beste oplossing vinden voor de toekomst. ,,Hybride, volledig elektrisch? Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig en kunnen we plaatsen? Het dak van de driving range zou een ideale plek kunnen zijn. Dat wordt nu onderzocht.”

Elektrische machines

Greenkeepers doen hun werk al met een deels elektrisch wagenpark. Het is een bewuste keuze van The Dutch om elke paar jaar stevig te investeren in de machinerie die de baan in topconditie houdt. ,,Tenminste hybride en waar mogelijk elektrisch, is onze doelstelling. Mits de prestaties minimaal gelijk zijn. Als eerste golfbaan in Europa zette The Dutch voor zijn greens elektrische maaimachines in. Toen we de opvolgers kregen, bleken deze niet zo goed te presteren wat te maken had met de accu’s. Dus hebben we tijdelijk een stapje terug moeten doen naar machines op benzine. Zodra de nieuwe sterke accu’s beschikbaar zijn, worden deze omgeruild.

,,Het is een stuk verantwoordelijkheid binnen het bedrijf om The Dutch in de komende decennia in optimale staat te houden.”

Een andere vraag is wat GPS gestuurde machines gaan doen? Op dit moment zijn ze nog te langzaam om dezelfde hoeveelheid werk in dezelfde tijd te kunnen doen. Zo zijn we alles aan het bekijken,” zegt Phil. Want The Dutch papiervrij, is dat bijvoorbeeld ook mogelijk? ,,Ik zou dat graag willen,” vervolgt hij. ,,Het is een stuk verantwoordelijkheid binnen het bedrijf om The Dutch in de komende decennia in optimale staat te houden. En geld dat we besparen, is weer te investeren in de baan. Daarom is 2023 een zeer belangrijk jaar.” Patrick: ,,We doen het voor iedereen. Onze Members en hun gasten, onze medewerkers: ze hebben er allemaal profijt van als The Dutch verduurzaamt.”  

 

Benieuwd naar meer interessante verhalen?

Meer nieuws