De ene zandkorrel is de andere niet...

De ene zandkorrel is de andere niet…

Heicom is de leverancier van greenzand, golfmix en meerdere soorten compost voor The Dutch. Geen standaard recepturen maar veelal een uitgedokterde mix die de natuur een handje helpt. Én de golfer, want die staat voor een shot vanuit de bunker op hoekige korrels lekker stevig.

Zand is zand, zou je denken. Maar de ene korrel is zeker de andere niet. ,,Kijk, deze is hoekig. Die hebben we speciaal ontwikkeld voor bunkers. Bij rond zand zak je tot je enkels erin. Dat vinden golfers niet fijn,” legt Marcel Straatman, sales manager bij Heicom, uit. Aha, dus het luistert net zo nauw als … rijstsoorten want sushi bereiden met een paellakorrel, daar zal je ook de Michelingids niet gauw mee halen. Zand voor de greens, zand voor op de fairways en in de bunkers: alles is tot op de korrel uitgekiend. De speciale receptuur is het resultaat van overleg dat de specialisten van Heicom, producent van bodemverbeteraars en substraten, hebben met Superintendent Paul O’Donoghue en zijn rechterhand Derck Versteegh. Het gaat niet om peanuts. Alleen al tijdens de drie grote onderhoudsrondes in april, juli en november rijden de vrachtauto’s van Heicom af en aan naar Spijk. Het zijn op jaarbasis behoorlijke hoeveelheden: 133 ton voor de greens, 32 ton voor de bunkers en 2.500 ton voor de fairways. Daarbij komen nog de leveranties ten behoeve van bodemverbetering, zoals goede grond en compost.

De ene zandkorrel is de andere niet...

Hogere natuurkunde

Het geleverde zand is afkomstig van winplaatsen in het oosten van Nederland. Waarom daar? Marcel: ,,Driekwart van de zandleveranciers uit Nederland valt direct af. Bij deze winningen is het zand niet geschikt voor aanleg en onderhoud van golfbanen. Door de invloed van rivieren en zee zit er veel te veel kalk in dit zand. Daardoor heeft het een hoge pH-waarde. De kwaliteit die nodig is voor The Dutch vinden we in het oosten van Brabant. Dat zijn zanden uit natte winningen die een lage pH-waarde hebben.” Een must, zeggen Paul en Derck: ,,Eigenlijk is het een simpel rekenkundig verhaal. Ons beregeningswater heeft een hoge pH-waarde en dat maakt het niet eenvoudig om het gras op de greens mooi te houden. Door zand met een lage pH-waarde te strooien, compenseer je de hogere waarden.”

Schuif aan bij Marcel, Derck en Paul en je belandt in een college hogere natuurkunde. Een geanimeerd gesprek over ondergronds leven van bacteriën en schimmels dat vraagt om regie, over grasplantjes die willen floreren maar dat niet mogen en over de finesses van zandkorrels. De hoekige soort die Heicom ontwikkelde voor bunkers is een ei van Columbus voor de golfsport: de bal gaat niet kopje onder, het zand blijft liggen met de bal keurig er bovenop. Fijn voor de golfer én voor de greenkeepers want die zijn sneller klaar met harken. Bij het opbouwen van de greens is er gewerkt volgens de eisen van de Amerikaanse Golffederatie USGA. Al vele jaren is het bedrijf uit ‘t Loo Oldebroek de leverancier voor diverse golfcourses in het hoge segment.

Wassen en scheiden

De radertjes in het lab van producent Heicom staan volgens Marcel nooit stil. Het beste recept voor een mix – zand, heidecompost en andere compostsoorten – is een kwestie van studeren, analyseren en blijven finetunen. Al sinds de opening van The Dutch komt hij er over de vloer of beter gezegd over de bodem. Hij kent de pijnpunten van het onder- en het bovengrondse en weet waarom juist hier zo’n ingewikkeld fundament ligt. ,,Qua bodemstructuur is deze regio niet bepaald het makkelijkste deel van Nederland.

” Paul en Derck: ,,In 2015, in de aanloop naar de eerste editie van het KLM Open op The Dutch, zijn we samen met Heicom gaan onderzoeken wat er nodig was om de bunkers naar het hoogste niveau te brengen. Conditie van de bunkers is nogal een beladen onderwerp. Te zacht, te hard, te nat: iedereen vindt er wel iets van.”

De selectie van het zand gebeurt op de winplaats onder regie van Heicom middels een secuur proces van scheiden, wassen en weer scheiden, vertelt Marcel. ,,Bestratingszand gaat er als eerste tussenuit. De rest gaat in de wasinstallatie waar het verschillende keren wordt gezeefd tot op een kwart millimeter. Dát is het zand dat naar de greens van The Dutch gaat. Als je gaat voor een topconditie kun je niet zomaar wat strooien. Te fijn zand verdwijnt in de poriën van het gras waarmee je de boel verstikt. En greenkeepers willen geen zand dat de messen van de maaimachines bot maakt.” Paul: ,,Dat zijn allemaal redenen waarom we dus nooit zomaar ergens zand inkopen maar zakendoen met Heicom.” Toen dit jaar de aanleg van een nieuwe oefengreen op de agenda stond, gingen ze met elkaar op zoek naar de beste ondergrond. In Engeland werd een aantal opties getest. Paul: ,,We hebben hier altijd het probleem van slechte waterdoorlaatbaarheid in combinatie met een hoog waterpeil. We hebben een oplossing nodig die daarmee kan omgaan. Daar komen we dan samen uit.”

Gezond grasplantje

Je moet moeder natuur een beetje aansturen, is de boodschap. Met soms lichte dwang want golf en natuur, dat kan schuren. ,,De grasplantjes op de green staan te springen om te mogen groeien. Die willen gewoon hun kop boven het maaiveld uitsteken maar wat krijgen ze over zich heen? Op een mooie dag meer dan honderd golfers. Dit zorgt voor een enorme verdichting van de bodem. Dat zorgt voor minder zuurstof, terwijl zuurstof essentieel is voor de groei van gras. Omdat het een onnatuurlijk proces is, moeten we veel energie stoppen in het welzijn van de bodem en de plantjes. Als de wortels gezond zijn, blijven ze hun best doen.” De combinatie van bezanden en beluchten zorgt voor het juiste zuurstofgehalte in de bodem. En zo rolt de bal over een gezond grasplantje.

Met Heicom als groene ‘heelmeester’ die het beste voor heeft met alle partijen en altijd op zoek is naar oplossingen. Marcel: ,,Hoe moelijker de opdracht, hoe liever. Wij helpen bijvoorbeeld ook dichtbebouwde steden om groener te worden. Maar zomaar een boom ergens planten, dat werkt niet. Je moet een ondergrondse groeiplaats creëren, met het juiste substraat zodat de boom het naar zijn zin heeft.”

Natuur, never a dull moment…

De ene zandkorrel is de andere niet...