Van telecomnetwerken tot netwerken op de golfbaan – Circet Benelux

CEO Bavo De Cock en CCO Russell Crye van Circet Benelux lopen geregeld een rondje van 18 holes op The Dutch. Ze voelen zich er thuis. Vlak voor de ‘shotgun’-start tijdens hun relatie-event in Spijk vertellen ze graag over hun bedrijf. Circet Benelux is onderdeel van de internationaal opererende Circet Group, Europa’s belangrijkste leverancier van telecom-infrastructuurdiensten en sinds 2022 ook wereldwijd actief door een eerste acquisitie in Amerika.

Russell Crye woont al veertig jaar in Nederland en speelt al vanaf 2010, het jaar dat The Dutch zich er vestigde, in Spijk. Nadat Circet in 2020 NKM Network Services in Veenendaal heeft overgenomen nodigt Russell Bavo uit in Spijk te komen spelen. ,,Om bij te praten over werk en gebeurtenissen. Al snel hebben wij toen beslist een corporate lidmaatschap te nemen. Mede doordat wij heel gecharmeerd waren van de ontvangst, de ‘chaleur’, de medewerkers en de servicegerichtheid, maar zeker ook van de baan op zich, die altijd in een topconditie verkeert”, aldus Bavo. ,,Om het golfen een belevenis te laten zijn, moet je wel alle 18 holes spelen”, vult Russell aan. Dat doen we dan ook vaak eenmaal per maand, samen met collega en CFO Gert De Win. Ze benutten dan een dagdeel om te golfen en tegelijk wat zaken door te nemen. Spelen met klanten doen zij ook, want dat is goed voor de relatie, vinden beide naar eigen zeggen ‘gemiddelde’ golfers. Zeker op een relatiedag als deze. Bavo: ,,Golf is een leuke manier om mensen – ook relaties met elkaar – te verbinden. Soms zijn het concullega’s, maar het is leuk ook hen te kunnen samenbrengen en een stukje te netwerken.” Russell: ,,Hier is dat toch anders dan op een beurs of netwerkevent. Zo’n golfevenement past goed bij onze ambitie om als klantgerichte organisatie veel aandacht te hebben voor de behoeften van onze klanten en te proberen hen verder te ontzorgen.”

GLASVEZEL, 4G EN 5G
Circet Benelux heeft 1.800 medewerkers in dienst, wereldwijd – inclusief de Verenigde Staten – zo’n 15.000. Dat aantal zal nog groeien. “Mede door corona zijn thuiswerken, onderwijs en straks ook zorg op afstand primaire behoeften geworden. Wij mogen daaraan bijdragen”, zegt Russell Crye, ,,doordat wij vitale infrastructuur kunnen leveren aan onze klanten.” Bavo: ,,Denk aan telecomoperatoren, fabrikanten van telecomapparatuur, lokale overheden, energiebedrijven en infrastructuurbeheerders, waaronder organisaties als KPN, Vodafone Ziggo, Delta Fiber, Open Dutch Fiber en Eurofiber. Enerzijds houden we ons bezig met vaste netwerken, waarbij we nu de omslag maken naar glasvezel in heel Europa. Bij de mobiele netwerken gaat het om de verschuiving van 4G naar 5G. Als partner ontwerpen en ‘engineren’ wij voor onze klanten netwerken, die wij vervolgens effectief ook gaan bouwen en beheren, zodat zij volledig ontzorgd zijn en altijd over een performant netwerk kunnen beschikken. Wij zijn een belangrijke speler in Europa. In de Benelux staan we in de top drie, maar daar is ons niet zozeer om te doen. Wij willen de meest kwalitatieve partner voor onze klanten zijn en dat moet ook de reden zijn dat zij steeds voor ons kiezen.”

‘Om golf een belevenis te laten zijn, moet je wel 18 holes spelen’

HUISHOUDENS
Volgens Bavo is het streven steeds meer huishoudens toegang te geven tot een razendsnelle internetverbinding. In Nederland is de uitrol van glasvezel voor 50 tot 60 procent gerealiseerd, in België gaat het om minder dan tien procent van de woningen. Bij bedrijven is dat percentage hoger. ,,We willen daar graag een inhaalbeweging maken voor de consument, de particuliere eindklant. Het streven is zeventig procent van de Belgische woningen aansluiten op glasvezel tegen 2028 en 95 procent tegen 2032. We weten wat ons het komende decennium te doen staat. Met onze partners en gecertificeerde service-ingenieurs zijn we nu al bezig met het aanleggen van die digitale snelweg voor heel de Benelux. In de Covidperiode, waarin mensen veel thuis hebben moeten werken, hebben we gezien hoe belangrijk die telecomnetwerken zijn en vooral de stabiliteit en prestaties ervan.”

Russell benadrukt dat Circet ook de duurzaamste wil zijn op zijn gebied. “We willen zo CO2-neutraal mogelijk zijn. In België krijgt dat een impuls met elektrisch rijden.” Daar moet de vloot in 2025 geheel elektrisch zijn. In Nederland rijden veel elektrische en hybride auto’s rond. Bavo: ,,Het is ook belangrijk dat de netwerken die we bouwen minder energie gebruiken.” In coax- of oude kopernetwerken zit actieve apparatuur, maar een glasvezelnetwerk is passief en heeft daardoor een zeer lage energieconsumptie. Dat levert klanten een flinke besparing op. Circet Benelux heeft een belangrijk marktaandeel in het ombouwen en aanleggen van netwerken, mede dankzij het aangaan van partnerships met opdrachtgevers, bedrijven die als partner helpen met de uitrol, onderaannemers die het graafwerk uitvoeren en materiaalleveranciers. Voordat zij hun relaties op de golfbaan ontmoeten, waar het deze dag natuurlijk echt om draait, zegt Bavo nog: ,,Circet verzorgt opleidingen in Roemenië en Griekenland om mensen te kunnen inzetten in landen waar aan capaciteitsuitbreiding van netwerken behoefte is. In totaal heeft het van oorsprong Franse bedrijf 25 academies in Europa, waarvan zes in de Benelux. We leiden niet alleen nieuwe mensen op, maar geven bestaande equipes regelmatig trainingen en doorgroeikansen. De ontwikkelingen gaan absoluut razendsnel en de evolutie die we kennen bestaat uit twee delen: die van de technologie en die van het individu.”