‘Wel kopen, niet te koop…’

Jaap Meester is financieel directeur van Schouten Zekerheid, Edwin van den Elst de CEO van Redmore. Er blijken meer kruisverbanden te liggen tussen de twee nieuwe Clan Members dan ze dachten.

Tijdens een recent event van de Clan zaten Edwin van den Elst en Jaap Meester naast elkaar aan de lunchtafel. Het betekende een eerste kennismaking met elkaars bedrijven sinds ze eind vorig jaar tot de Clan van The Dutch toetraden. ,,Ik moet tot mijn schande bekennen dat Schouten Zekerheid mij niet bekend was, terwijl het bedrijf wel tot onze klantengroep zou kúnnen behoren. Maar zoals dat gaat, ineens kom je de firma overal tegen. Rijdend op de A16 zie je de naam nu wél staan op die wolkenkrabber naast de Van Brienenoordbrug. Ook frappant: het bedrijf van een vriend waarin ik participeer, blijkt al zijn verzekeringen bij jullie te hebben ondergebracht. We hebben dus toch een kruisverbinding,” zegt Edwin.

Jaap is Rotterdammer en met het familiebedrijf Schouten Zekerheid in heel het land actief maar vooral gericht op de Randstad waar de meeste klanten zijn gevestigd, onder wie The Dutch. Edwin is inwoner van het Gelderse Oosterbeek die met Redmore, onderdeel van het Vlaamse House of HR, een internationaal blikveld heeft. Een onafhankelijk verzekeringsmakelaar met 250 medewerkers contra een groep van 1800 consultants die in Nederland het bank- en verzekeringswezen en de rijksoverheid bijstaat met detacheringsoplossingen. Maar hun gemene deler: uitdaging zoeken en vinden in de eigen business en natuurlijk golf.

Redmore en Schouten Zekerheid

Meer vrijheid

Edwin begint deze zomer aan een nieuw hoofdstuk binnen Redmore. Hij levert zijn zetel van CEO, die hij sinds 2018 heeft bekleed, in voor een vrijere rol op het speelveld van consultancy, finance & risk, digitale transformatie en specialistische financiële expertise.

‘Minder dagelijks gedoe, meer vrijheid’

,,Het zit in ons model om, bij een strategische fit, af en toe wat bedrijven erbij te kopen die helpen om de gewenste versnelling te maken. Om goede partijen te vinden, die te selecteren en het proces in te gaan, vraagt tijd. Het is iets wat ik liever doe in een rol naast de CEO. Ik krijg een drukke, maar toch minder drukke baan, zeg ik gekscherend. Minder dagelijks gedoe, meer vrijheid.” Uitbreiding is volgens hem noodzakelijk als Redmore zijn klanten goed wil blijven helpen en zijn markt wil verbreden. ,,De vraag naar goede specialisten in Nederland is zo onvoorstelbaar groot dat als we onze klanten allemaal maximaal willen helpen groei onontbeerlijk is. Daarnaast gaan we de vleugels verder uitslaan naar het buitenland. Redmore is op dit moment actief in zeven landen. ”

Niet te koop

Mocht er vanuit welke hoek dan ook interesse komen, Schouten Zekerheid is niet te koop, lacht Jaap. ,,Die wetenschap brengt rust binnen onze organisatie. Overnemen voor het overnemen, volume maken, je ziet het regelmatig in onze branche. Dat is niet de strategie van Schouten Zekerheid want onze relaties worden hier niet wijzer van. Het moet iets toevoegen willen we een koop overwegen. De makelaar in transportverzekeringen die we een aantal jaren geleden hebben overgenomen, is een specialist. Dat doen we dus wel.”

Redmore en Schouten Zekerheid

Na een carrière van dertien jaar bij Ernst & Young met onder meer twee jaar in Shanghai en enkele jaren bij een internetfirma nam hij ruim zes jaar geleden plaats achter de desk van financieel directeur in die Rotterdamse wolkenkrabber. De familie is zeer betrokken bij het bedrijf en The Dutch. Vanaf januari neemt Wilco de Haan, eveneens Clan Member, het stokje van algemeen directeur over van Rob van Os en zal samen met Jaap vanaf dan de firma leiden.

Harde stop

Edwin, constateren Jaap en hij, is meer de ondernemer die net voor de crisis in het diepe was gedoken. Hij begon in zijn eentje een bedrijf dat actief was in dienstverlening voor banken en het verzekeringswezen. ,,Vanaf dag één liep het als een speer en leek het niet op te kunnen maar 2007 was qua timing niet het beste moment. Begin 2008 zat een aantal klanten in het oog van de storm van recessie. In één keer een harde stop. Toch heb ik geen moment spijt gehad. Het zit in mij. Jaap, als ik met jou matchplay speel en we staan op hole 18 dan wil ik echt heel graag winnen. En die wil om de wedstrijd te winnen, die voel ik elke dag.” Tijdens de financiële crisis, in 2010, nam hij met twee compagnons Talent&Pro over. Dit is nu een van de zes hoofdmerken van Redmore.

,,Zolang je als leiding van het bedrijf maar in staat wordt gesteld om met hoge mate van autonomie je koers te bepalen.”

,,Als ik achterom kijk, dan is toeval zeker een factor geweest om te komen waar ik nu ben. Dit had je niet kunnen plannen. Waar ik wel heel erg in geloof, is: voor jezelf helder hebben hoe de toekomst eruit gaat zien. Welke klanten wil je hebben? Welke mensen wil je in dienst, welke bedrijven moeten erbij komen? Daar moet alles voor in dienst staan. Sinds 2012 hebben we aandeelhouders van buitenaf. De derde Private Equity club is net binnen. Elke groep brengt frisse ogen met verwachtingen. Dat vind ik leuke dynamiek. Zolang je als leiding van het bedrijf maar in staat wordt gesteld om met hoge mate van autonomie je koers te bepalen.”

Passie terug

Of ze elkaar in golf al vinden? Jaap speelde vroeger met zijn vader, maar heeft de clubs in de jaren erna lange tijd in de garage laten staan. Nu zit hij weer rond de 25 HCP. Als zijn kinderen lessen op Seve in Rotterdam, staat hij een mandje leeg te slaan. Dit voorjaar gaat hij voor het eerst op reis met de Clan met als bestemming Ierland. ,,Het is een leuke club mensen met de focus op golf. Als het leidt tot business is dat leuk, maar je moet hier niet rondlopen om elkaar wat te verkopen want dat gaat niet werken.”

,,Hoe Graeme mij weer heeft aangezet tot golf, dat is fantastisch”

Edwin heeft er al een reis naar Carnoustie en Montrose op zitten met The Dutch golfprofessionals Graeme Brown en Oggy Robertson. ,,Hoe Graeme mij weer heeft aangezet tot golf, dat is fantastisch. Ik wil niet zeggen dat ik de passie kwijt was maar alles stond wel op een laag pitje. In het begin, 25 jaar geleden, was ik juist helemaal gek van dat spelletje. Ik was verkocht vanaf de eerste keer dat ik die bal zag vliegen. Dat heb ik weer terug. Jaap, we zien elkaar binnenkort op de baan.”

 

Benieuwd naar meer interessante verhalen?

Meer nieuws