‘We durven elkaar de waarheid te zeggen’

Ieder heeft zijn eigen onderneming, onderling bezitten ze meerdere bedrijven en gedrieën staan ze regelmatig op de baan. Business en vriendschap lopen bij Albert van Ommen, Luc Smits en Kees Groeneveld dwars door elkaar. ,,Het belangrijkste? Lol hebben en elkaar iets gunnen.”

Zelden gaan drie onafhankelijke ondernemers zoveel met elkaar in zee als Albert van Ommen, Luc Smits en Kees Groeneveld. Hun business speelt zich op diverse terreinen af, maar treffen doen ze elkaar in Moerdijk. Hier heeft Albert zijn bedrijf Euro-Rijn Group, Luc zijn Combined Cargo Terminals (CCT), is Kees actief met Euro Nordic en komt in het gezamenlijke bedrijf Combined Cargo Warehousing de business van alle drie bij elkaar. En dan zijn er links en rechts nog veel meer onderlinge samenwerkingen en initiatieven, zoals de start-up Cargo Snap. Deze app biedt de mogelijkheid om informatie over de conditie van goederen in distributiecentra in terminals te verzamelen en te delen. Made in Moerdijk, zoals heel veel meer.

Kennen doen Kees, Luc en Albert elkaar al jaren. Kees en Albert werken sinds halverwege de jaren negentig al samen. Een opdrachtgever van Kees was klant bij Albert, die in 1992 in dienst was getreden bij het logistieke bedrijf van zijn vader, Albert van Ommen sr. Sinds die eerste keer hebben ze elkaar zakelijk niet meer losgelaten, want ze namen samen ook het initiatief tot onder meer het Moerdijkse Multi Cargo Logistics dat bedrijven in de food-, feed en pharmasector bedient met opslag, overslag en aanvoer.

Ook Luc speelt een belangrijke rol met zijn CCT dat over een eigen shortsea-terminal aan het Hollandsch Diep beschikt voor het vervoer van goederen van en naar het achterland. Euro Nordic tekent weer voor de logistieke kant, zijnde transport over zee, lucht en land, inclusief douane, distributie, verpakking en verwerking. Via alle zakelijke onderlinge lijntjes kunnen ze met zijn drieën klanten op alle terreinen ontzorgen. ,,Als je zout of metaal nodig hebt bel je Albert, voor de logistiek bel je met Kees en voor de opslag met Luc.”

Om de samenwerking nog verder te verstevigen, richtten ze in 2007 het gezamenlijke CCW op wat nu de rode draad in hun verbond is. Albert: ,,Vanaf 2004 ben ik ook een aluminiumpakket gaan behandelen voor Euro Nordic. Daaruit is Combined Cargo Warehousing ontstaan.” Die kreeg zijn plek naast het bedrijf van Luc, zodat er nu 30.000 m2 warehouse beschikbaar is. Zo’n driekwart van alle scheepvaartvolumes in Moerdijk wordt inmiddels afgehandeld door de drie.

BRUGGENBOUWERS
Het is een ijzeren combinatie, vinden ze. Omdat ze elkaars kracht en kennis optimaal benutten. Luc: ,,Wij kunnen heel goed bruggenbouwen en elkaars talenten benutten. Ik ben de doener, de drukke, zij denken meer na voor ze iets doen en daarmee vul je elkaar perfect aan. Alles bij elkaar staat er iets wat ongelooflijk sterk is.” Kees: ,,Luc is een stuiterbal. Daarom hebben we weleens bonje en zijn we het niet altijd eens, dat gebeurt ook. J

e hebt allemaal zakelijke interesses en we zijn klant bij elkaar. En als ik klant ben, dan wil ik weleens zijn kop eraf draaien en andersom ook. Met Albert idem dito. Als we een verhouding als klant-leverancier hebben, dan kan hij in mijn ogen weleens ongenuanceerd zijn, een beetje lomp. Maar zolang je eerlijk blijft tegen elkaar kan dat. Je hebt allemaal de beste intenties, maar de interesses kunnen uiteenlopen. Ik kan begrip hebben voor die van Albert of Luc, maar zijn die op dat moment ook de beste voor mijn eigen bedrijf? Waar het om draait, is puurheid en elkaar de waarheid durven vertellen.”

We doen veel leuke dingen samen, zoals naar het voetbal, uit eten en op vakantie. Het zakelijke heeft zich ontwikkeld in een hele leuke vriendschap.

Of de vriendschap dat hebben kan? ,,Dat moet blijken, maar ik denk het wel. Ik heb eens een lading bij Albert weggehaald en bij een andere speler op de markt ondergebracht. Dan praten we erover. We zijn weleens even uit elkaar gegaan, maar daar heeft de vriendschap niet onder geleden. Een zakelijk conflict wil niet zeggen dat je meteen een eikel bent. Ieder staat voor zijn zaak.”

LEUKE VRIENDSCHAP
,,We leren voortdurend van elkaar,” voegt Albert toe. ,,Kees is de rustigste van ons drie. Die bedenkt dat het beter is om die ene e-mail toch maar morgen te sturen. Luc drukt direct op verzenden en ik na tien minuten, zo is de verhouding ongeveer. Die rust van Kees breng ik nu een beetje in. Als je iets even parkeert, sta je er daarna anders in. Dat heb ik van hem geleerd.”

Voor allebei heb ik groot respect

Kees: ,,Ik ben meer een bestuurder. Albert is weer een kei in naar de kosten kijken. Ik kijk naar de inkomsten, hij meer naar de uitgavenkant. Analyseren hoe het beter kan, efficiency, echt waanzinnig hoe hij dat doet. Luc is de man die op zaterdag in een kraan klimt om een schip te lossen of op vrijdagavond nog in de haven loopt te banjeren om zijn mensen te helpen. Voor allebei heb ik groot respect. Eigenlijk zijn we met zijn drieën best wel leuk, hè.”

Alle beschouwingen gaan regelmatig gepaard met een vette lach en een kwinkslag. Lol hebben is belangrijk, zeggen ze. Niet alleen in het zakendoen, privé zoeken ze elkaar net zo graag op. ,,We doen veel leuke dingen samen, zoals naar het voetbal, uit eten en op vakantie. Het zakelijke heeft zich ontwikkeld in een hele leuke vriendschap.”

Golfen doen ze ook vaak samen. Vooral als vrienden onder elkaar, benadrukken ze. ,,Als ik met Kees alleen ga, bespreken we misschien iets meer zakelijke dingen,” zegt Albert. Luc ziet andere voordelen: ,,Als ik met Kees speel, speel ik eigenlijk nooit een hele slechte ronde. Omdat ie zo lekker rustig is natuurlijk.” Kees: ,,Als er wat gaande is, bel je elkaar. Op de golfbaan is het afschakelen en komen er andere onderwerpen als de vakantie of de gestegen olieprijzen.”

OPGEVOUWEN SOKKEN
De eer van beste voelsprieten op de golfbaan hebben, komt Luc toe, wijzen zijn vrienden. Hij mag dan de kleinste zijn, hij slaat wel het verst én heeft HCP 9.2. ,,Met een shot van 257 meter is hij de winnaar van de longest drive, geslagen tijdens het Niet te Vermijden Groot Rotterdams Haven Golftoernooi.”

Ik kan wel genieten van een gin-tonic in een chesterfield hoor in de kleedkamer

Treffen doen ze elkaar op meerdere banen, maar ook zeer regelmatig op The Dutch waarvan Albert al langere tijd Member is. Inmiddels spelen ze als CCW er alle drie. Kees: ,,Ja, prachtige baan natuurlijk. En echt een club voor ondernemers.
Ik kan wel genieten van een gin-tonic in een chesterfield hoor in de kleedkamer. Alleen dat je sokken worden opgevouwen, dat hoeft voor mij dan weer niet.” Aan wedstrijden hebben ze tot nu niet echt veel meegedaan nog. ,,Misschien omdat we het idee hebben dat het allemaal een beetje te serieus is. Wij zijn van de geintjes, het moet niet te fanatiek hè.” Toch wordt er nu gelest bij pro Oggy en gaan ze dit jaar voor het eerst met The Dutch mee op golftrip met bestemming Loch Lomond. ,,Dat wordt ons gezamenlijke uitje van 2022. We zijn heel nieuwsgierig naar de baan.”

Of ze in golf verder ook nog iets aan elkaar hebben misschien? Luc: ,,Nou… Ik sla een verre drive maar kan voor geen meter putten. Albert kan niet golfen maar putt als de beste en Kees slaat zijn ballen op de green. Als we alles met zijn drieën zouden kunnen doen, zouden we het een stuk makkelijker hebben. Net als in het werk.”