‘Train je mentale routines om beter te scoren’
Met zijn Head First Golf-lidmaatschap coacht sportpsycholoog Mitchel Kevenaar op een toegankelijke manier golfers naar betere prestaties. ,,Naast techniek, tactiek en fysiek is mentaal de belangrijke vierde succesfactor. Voor een klein bedrag krijg je een hele database vol mentale oefeningen voor op de range, oefengreen en baan.”
Hindernissen kunnen behoorlijk in de weg zitten. In de baan, maar zeker ook in het hoofd, zegt Mitchel Kevenaar. De voorbeelden zijn legio. Korte putts die voor extra zweet in de handen zorgen, een waterhindernis die doet blokkeren. Of een flight die je op de hielen zit en daarmee de aandacht verstoort. Om spelers van alle niveaus te leren hoe zij stressfactoren kunnen managen, heeft Mitchel met zijn organisatie Head First Golf een toegankelijk coaching-programma ontwikkeld. ,,Omdat iedereen die wil werken aan zijn prestaties een mentaal plan nodig heeft.” Voor wie zelf aan de slag wil, is er het laagdrempelige abonnement Skills & Drills voor slechts vijf euro per maand. Dit biedt toegang tot een uitgebreide database met mentale oefeningen. Het lidmaatschap Lager Scoren à vijftien euro per maand omvat tevens begeleiding op afstand en eenmaal per maand een Monthly Mental bij The Dutch Academy om een bepaald onderdeel mentaal dieper te doorgronden. Daarnaast is er nog het individuele traject Training op Maat. Met allemaal als doel de prestaties op de baan structureel te verbeteren. ,,Daarvoor is verandering van gedrag nodig,” aldus Mitchel.
Routines
Ooit speelde hij zelf op hoog niveau in de nationale jeugdselectie. Een goede middenmoter, zegt hij daarover. Toen anderen rondjes onder par gingen spelen, bleef hij vaak achter. ,,Ik verpestte het meestal in het begin om aan het eind weer met birdies eraf te komen.” Van zijn pro kreeg Mitchel het boek ‘Golf Is Not A Game Of Perfect’ van Bob Rotella wat een eyeopener werd. ,,Ik las over hoe concentratie, zelfvertrouwen en routines de weg naar beter spelen kunnen effenen. Interessante materie, maar de vertaling naar de praktijk bleek lastig. Uiteindelijk heeft het me wel doen besluiten om psychologie te gaan studeren.” Toen aan het eind van zijn studietijd in Nederland de opleiding sportpsychologie zijn intrede deed, was Mitchel er als de kippen bij. Waar in landen als Australië en de Verenigde Staten sport en onderwijs veel meer zijn verbonden en elke universiteit een afdeling sportpsychologie heeft, daar stond ons land nog geheel in de kinderschoenen. ,,Mede doordat sport hier vooral gerelateerd is aan verenigingen.” Als sportpsycholoog begeleidde hij de afgelopen jaren sporters in een breed veld, waaronder tennis, hockey en voetbal, maar ook biljarten, darten, motorcross en zelfs sumoworstelen. De sport bij uitstek voor zijn vakgebied is volgens Mitchel echter golf. ,,Omdat het een mentale sport is. Het balletje ligt stil, je hebt veel tijd om na te denken en daardoor komen de factoren naar voren die voor verstoring zorgen. Het besef dat je hier iets mee moet om het maximale uit je spel te kunnen halen – op welk niveau ook – groeit hard. Steeds meer golfers zetten mentale training in als vast onderdeel van hun begeleiding.”
Op het moment dat je druk voelt, wordt het drukker in je hoofd en stijgt de spanning waardoor je niet de juiste voorbereiding voor je slag doet en niet de gewenste slag maakt.
Train je aandacht
Wat kan Mitchel met Head First Golf nu betekenen? ,,Allereerst mensen het besef geven dat de driving range en de baan twee compleet andere situaties zijn. Dus als je tijdens het oefenen alle ballen recht slaat, wil dat niet zeggen dat dit in de baan – waar de score telt – ook lukt. Als voorbeeld haal ik altijd de smalle balk aan waarop je op tien centimeter hoogte makkelijk leert balanceren. Maar hoe is het als we die op honderd meter hoogte leggen? Ook al blijft het formaat van de balk identiek, het brein ziet zich op die hoogte voor een compleet andere taak gesteld. Simpelweg omdat de gevolgen van een fout veel groter zijn. De situatie is dus geheel anders. Hetzelfde gaat op voor driving range versus in de baan. Daarom moet je een plan hebben om dat gat mentaal te overbruggen.” Dat plan bestaat onder meer uit mentale oefeningen – op basis van meditatie en wetenschap – om de benodigde routines, concentratie en zelfvertrouwen op te bouwen. Hiermee kun je in situaties van spanning de focus weer op de juiste plek leggen. ,,Op het moment dat je druk voelt, wordt het drukker in je hoofd en stijgt de spanning waardoor je niet de juiste voorbereiding voor je slag doet en niet de gewenste slag maakt. Met de oefeningen leer je dus te focussen. Bewustzijn hebben en kunnen schakelen moeten onderdeel van je eigen systeem worden. Dat is de belangrijke mentale succesfactor.”
Meer over The Dutch Academy
Download gratis het The Dutch Magazine
Even ontspannen? Lees hier gratis ons The Dutch Magazine met artikelen uit de golfwereld, achtergronden over onze warme club en verhalen van inspirerende ondernemers.
Meer nieuws
Een trouvaille uit Sandwich
Gefabriceerd in een Goudse aardewerkfabriek, bijna honderd jaar later gevonden in een chique antiekwinkeltje in het zuiden van Engeland. De…
Even geen golf, happy op Bali
Achttien jaar pas was Dirk Vromans toen hij met vier compagnons IaaS provider WorldStream oprichtte. Precies achttien jaar verder is hij samen met…
Vijf sterren luxe in authentiek Portugal
Het prestigieuze Viceroy Hotels & Resorts opent zijn eerste vijfsterren locatie op Zuid-Europese grond. De opening van Ombria wordt verwacht voor…