Top100GolfCourses speler David Davis: ‘Een miracle op deze grond’

Als Top100GolfCourses speler sloeg David Davis af op de mooiste banen ter wereld. Ook op The Dutch heeft hij regelmatig gespeeld. ,,Ik zie courses als schilderijen, gemaakt door golfarchitecten. De Founders hadden een flinke klus met deze Hollandse ondergrond, maar ze hebben een miracle geflikt.”

Eind 2018 voltooide de Amerikaanse Nederlander zijn missie: spelen op de beste honderd banen ter wereld. Op Augusta National bereikte de veertiger David Davis zijn mijlpaal, als 43ste persoon die de uitdaging volbracht. Een kroon op jaren golf die hem naar veel uithoeken bracht met als persoonlijke favoriet nog altijd Cypress Point in de staat Californië. Zo’n twintig jaar geleden verruilde hij tennis voor golf als hobby. David ontwikkelde een passie voor golfarchitectuur vanuit bewondering voor ontwerpers uit de Golden Age onder wie Harry Colt en Alister MacKenzie, en zag mogelijkheden om een en ander te combineren. In 2006 speelde hij in Schotland zijn eerste baan uit de Top100GolfCourse. ,,Geen vooropgezet doel, dat kwam pas later.”

Hij reisde van de ene mooie bestemming naar de andere, speelde er soms wel twee per dag, en werkte zo onbewust de lijst van Top100GolfCourses af. Dat kwartje viel toen hij in het Amerikaanse Golf Magazine een publicatie van de eerste 100 zag. Hé, op meer dan de helft heb ik al gespeeld, dacht David. Waarom dan niet ook de andere banen?

Het balletje ging pas echt rollen toen hij officieel een job kreeg als International Correspondent bij de Top100GolfCourses. ,,Zij dachten: iemand die zo gek is op golf en verhalen vertelt over golfarchitectuur, die willen we erbij hebben.” Hij kreeg de gelegenheid om meer banen te gaan recenseren.

Belangrijk voor elke beoordeling is volgens hem ten eerste het landschap waarin de betreffende baan ligt ingebed. ,,Bijna alle golfclubs uit de Top100 zijn oud en liggen in een bijzonder decor. Zoals het miljoenen jaren oude heidelandschap rondom Londen. Voor golfbaanarchitecten een geweldige basis om hun schilderij te gaan maken, zoals ik dat noem. Je herkent een kunstwerk aan de stijl van de maker. Dat gaat ook op in de golfarchitectuur.“

Routing

De ‘schilder’ Colin Montgomerie had bij The Dutch een extra challenge, erkent David. Geen pittoresk heuvelachtig land, maar eerlijk boerenveenwaarvan je op je vingers kunt natellen dat deze zal blijven inklinken. ,,Als je een golfbaanarchitect vraagt op welke grond hij graag wil beginnen, zou deze onderaan de ranglijst staan. Aan de andere kant: iedereen weet hoe moeilijk het in Nederland is om grond te vinden. De duinen aan de prachtige Noordzeekust zijn zo mooi, maar helaas mag daar niets.”

Toch zijn de Founders van The Dutch erin geslaagd om in de ‘lastige’ polder van Spijk iets geweldigs te realiseren, zag David afgelopen september nogmaals met eigen ogen. ,,Echt super knap wat zij voor elkaar hebben gekregen op een bijna onmogelijk stuk grond. Een miracle. Want ook de vorm en formaat – twee rechthoeken naast elkaar – vormden een stevige uitdaging.” De routing vindt hij een compliment waard. ,,Die is heel goed.” David zegt een voorkeur te hebben voor banen die met hun ontwerp niet dwingen tot gebruik van de buggy, zoals op The Dutch.

Evenaren

Een extra sterke troef ziet hij in de greens en green complexes. ,,Deze zijn zo goed dat ze tot de beste van Nederland en Europa behoren en de baan zijn toppositie in de rankings waard maakt. De shaping van de greens is super interessant met veel verschillende pinposities. Meteen tijdens mijn allereerste ronde op The Dutch zei ik tegen Founder Tim Giles,: ‘Jee, dit is echt very special.” Dat bevestigden ook spelers tijdens de drie KLM Open-edities die op The Dutch werden gespeeld. Zij betitelden The Dutch zelfs de best onderhouden course op de European Tour.

Voor de service op The Dutch neemt hij eveneens zijn (golf ) pet af. On-Nederlands hoog in een land dat ‘Doe maar normaal…’ als standaard aanhangt, lacht David. ,,Heel leuk dat The Dutch zich niet in dat calvinistische plaatje heef t gevoegd. Alles bij elkaar mag iedereen trots zijn op wat hier is neergezet. En ook op het feit dat anderen dit proberen te evenaren.”

David zelf is alweer aan een nieuwe uitdaging toe. Met zijn overname van Top100GolfCourses.com heeft hij grootse plannen om de community te vergroten en het pakket uit te breiden met onder meer golfreizen. ,,Op Loch Lomond heb ik een aantal investeerders kunnen vinden die gelukkig geloven in mijn ideeën. Een mooi toeval, want de mannen van Made in Scotland begonnen ook hier twintig jaar geleden aan hun droom.”

David Davis volgen op Instagram? @top100golftraveler