‘There he is, Mr. Nicklaus…’

Een ontmoeting met grote golflegende en ‘Golden Bear’ Jack Nicklaus laat niemand onberoerd. Ook Founders van The Dutch David Burnside en Phil Helsby niet. ,,Een groot sporter en een gentleman.”

Vraag Phil Helsby naar een van de belangrijkste momenten in zijn golfleven en het antwoord luidt: de hand schudden van de man met de achttien major zeges, Mister Jack Nicklaus. De eerste keer dat dit gebeurde, was in de zomer van 1977 bij de Turnberry Golf Club in het zuidwesten van Schotland, waar de 106de editie van The Open werd gespeeld. ,,Ik was een joch van elf jaar en Jack was mijn grote held in die tijd. Daar stond ie dan, de grote reus en terwijl hij van de 18de hole liep, schudde hij mij de hand. Hij had zojuist nipt de eindstrijd verloren in een zenuwslopende match in de zinderende hitte. Het was een onvergetelijk treffen die de geschiedenis in is gegaan als ‘Het duel in de zon’. Een van de meest legendarische edities van The Open ooit gespeeld. Ik voel nog de kracht in zijn hand, zie de lach op zijn gezicht en de glinstering in zijn ogen alsof het gisteren was. Jack Nicklaus had een enorm charisma, zowel in als buiten de baan,” vertelt Phil.

Op The Dutch
We doen een stap in de tijd. Het is 2012, 35 jaar later. Opnieuw mag hij de hand drukken van de man die in 1999 werd uitgeroepen tot beste mannelijke individuele atleet van de 20ste eeuw. ,,Nu gebeurde dit in ons clubhuis op The Dutch. Er was nog altijd diezelfde glimlach, misschien een iets minder ferme handdruk, maar nog altijd dat enorme charisma.” Die dag kreeg Phil de gelegenheid om in alle rust van de gents lockerroom te praten met zijn grote voorbeeld, alvorens Jack Nicklaus aan zijn golfdemonstratie zou beginnen op de driving range met aansluitend een meet & greet sessie in het clubhuis. ,,Gezeten in een van de comfortabele fauteuils sprak hij over de verschillen in het golf van toen en nu, over de nieuwe generatie met Tiger Woods en de helden van toen onder wie Ben Hogan en Arnold Palmer. Hij deelde zijn gedachten over van alles en nog wat, zoals het leven, zijn herinneringen, zijn familie, zijn successen en zijn teleurstellingen. Het was een once in a lifetime ervaring voor iedereen die erbij was. Mr. Nicklaus is niet alleen een van de grootste en succesvolste spelers aller tijden, hij is ook een geweldig persoon, een sportman maar bovenal een gentleman en familieman.”

Caddie
Ook voor David Burnside was er maar één speler toen hij op jonge leeftijd in Schotland leerde golfen. Jack Nicklaus werd zijn held. ,,Dus toen ik samen met Tim Giles in de deuropening stond om hem persoonlijk te verwelkomen en hij kwam aanlopen, was dit een moment om nooit te vergeten. Ik had tranen in mijn ogen, er kwam een droom uit. Het was fantastisch.” Temeer omdat het daar niet bij bleef. In de Library van het clubhuis liet David al zijn golfboeken, geschreven door Jack Nicklaus, signeren. Daarna leidde hij hem vol trots rond door het clubhuis en vertelde hij hem en passant over hoe ze in2001Made in Scotland hadden opgericht en hoe de Founders met The Dutch hun eigen droom hadden waargemaakt. ,,Maar toen ik ook nog werd gevraagd om die dag zijn caddie te zijn, beleefde ik echt mijn mooiste moment in mijn hele golfcarrière. Op de foto die van ons beiden in de baan is gemaakt, zie je een gelukzalige glimlach om mijn mond. Mijn kinderen zeggen weleens dat ze mij nooit gelukkiger hebben zien kijken dan toen. Het was de dag die ik de rest van mijn leven zal koesteren als een grote schat.”