The Dutch Gin met eigen ‘gorse’

Zonder jeneverbessen mag gin geen gin heten, maar gorse in de drank? In de allereerste flessen van de enige echte ‘The Dutch Gin’ is de dertig gram aan bloemetjes van de stekelige gaspeldoorn een wel heel bijzondere eigen botanical.

Een exclusief drankje met typische The Dutch ingrediënten. Een tikje floraal en zoet en een beetje kruidig. Dat zijn de specifieke kenmerken van de eigen gin van The Dutch die vanaf eind 2022 wordt geschonken. De botanicals die dit sterke drankje – verplicht alcoholpercentage van minimaal 37,5 – zijn typische karakter geven zijn: jeneverbessen, meidoorn, sleedoorn, sinaasappelschil en de gaspeldoorn. Nu mag de golfcourse in Spijk vol staan met de in Ierland gekweekte gorse, om de bloemetjes te plukken moet je er snel bij zijn als de knoppen ontluiken. De nazomerse oogst van september is verwerkt in de eerste vijftig liter die in eerst batch van honderd flessen naar The Dutch gaat.

Ooit een medicinaal goedje dat voor van alles en nog wat werd ingezet, is er sinds enkele jaren weer een gin-hype. Ook op The Dutch is het in Engeland groot geworden drankje, dat zijn wortels heeft in onze oer-Hollandse jenever, een hardloper geworden. Waarom dan geen eigen ‘The Dutch Gin’ maken? Na een aantal proefsessies kwam deze combinatie eruit als favoriet, zegt Joanne Korevaar, een van de kenners van gin in het horecateam van The Dutch. ,,Er worden heel veel verschillende gins gemaakt. Van wat zoeter naar iets fleuriger, met verschillende kleurtjes. We misten alleen onze eigen variant nog. Een gin die het verhaal van The Dutch vertelt en dat je straks in je glas proeft.”

,,Een lekkere groene uitgebalanceerde combinatie met wat sinaasappelschil om er warmte van The Dutch aan toe te voegen.”

Het team greenkeepers kreeg de vraag voorgelegd wat er zoal groeit en bloeit tussen de fairways en naast de greens. Daar kwam een heel lijstje groen uit met een hoofdrol voor de gorse. Van alle andere struiken en planten viel het oog op mei- en sleedoorn. ,,Een lekkere groene uitgebalanceerde combinatie met wat sinaasappelschil om er warmte van The Dutch aan toe te voegen,” aldus Joanne. Zijn kleurtje van goud heeft de drank te danken aan het feit dat de jeneverbessen geplet zijn, wat een tikje ongebruikelijk is in dit distilleerproces. Extra bijkomstigheid ervan is dat de structuur van de drank iets dikker wordt.

Gin is ook een belangrijke smaakmaker in cocktails. Daarom zal The Dutch Gin dit seizoen volop meegaan in de wintercocktailkaart die Joanne heeft samengesteld. ,,Het leuke van gin is dat je er zoveel mee kunt in cocktails. Het is een beetje een stoere drank alsook elegant. Mannen en vrouwen drinken het.

De kunst is om dan een cocktail te shaken die past bij de persoon. Als we die aan tafel komen maken met The Dutch Gin, dan wordt er echt iets speciaals geserveerd.” Met zijn etiket met de bekende The Dutch uitstraling waarin tevens het verhaal wordt verwerkt, zullen de flessen ongetwijfeld ook een collectors item gaan worden. Joanne: ,,Ze zijn te koop. Een bijzonder product om cadeau te geven of voor thuis op de schoorsteen.” Voor de perfect gin-tonic serve: een neutrale tonic zal de smaak van The Dutch Gin alleen maar omhoog trekken.

Cheers!