Koen Kouwenaar: ‘2020 was een beetje zuur’

Een beetje zuur noemt de 22-jarige golfer het jaar 2020. Niet alleen werden meerdere toernooien van de internationale agenda geschrapt, ook een polsblessure speelde hem enige tijd parten. Die laatste is hij weer de baas en ook de volgende stap in zijn carrière gaat gewoon door. ,,Maar makkelijk was het zeker niet.

Gelukkig heb ik met pro Giesbert Gommers van The Dutch kunnen sparren over zaken die met mijn toekomst als pro te maken hebben.” Zijn laatste jaar als amateur startte in Zuid-Afrika met twee kampioenschappen. Koen eindigde hier op de 9de en 17de plek. Toen legde de pandemie in maart alles stil. ,,Ik ben daarna thuis in de tuin veel gaan trainen, want ik geloof heilig in het effect daarvan. Elke dag een paar uur ballen in het net slaan en de resultaten aflezen op de geleende TrackMan. Ook heb ik nog nooit zo hard aan mijn putting gewerkt als dit voorjaar. Mentaal heb ik eveneens stappen gezet maar ik vond het lastig dat er geen punt was om naartoe te werken. En omdat de dagen wel erg saai dreigden te worden, heb ik hier en daar een beetje gewerkt, als een soort bezigheidstherapie.”

Baanrecord

Sinds vorig jaar staat de naam van Koen Kouwenaar in de spotlights. Hij boekte winst als beste amateur op het KLM Open. Daarnaast zette hij ook mooie resultaten neer op het Brits Open en het Frans Amateurkampioenschap. Ook in Spanje pakte hij de titel. Eind 2019 sloot hij af met een 15de positie op de lijst van beste amateurs van de wereld. ,,Ik heb toen toch de beslissing genomen om nog een jaar als amateur door te gaan, om nog aan een paar punten van mijn spel te kunnen werken. Ik wilde eind dit jaar bij het behalen van mijn Tourkaart op de Qualifying School European Tour oprecht het gevoel hebben dat me dit op basis van degelijk spel was gelukt. En niet omdat ik geluk had.” Helaas moest ook deze worden geannuleerd. Het betekent dat Koen aan het eind van dit jaar slechts vier internationale toernooien zal hebben gespeeld. ,,Maar ik ben wel weer een jaar ouder en heb heel veel op mijn shortgame kunnen focussen. Dat kwam ook door een polsblessure, die ik opliep kort nadat de baan weer open was gegaan.”

Die belette hem niet om eind juni het baanrecord op The Dutch op zijn naam te zetten. Met 62 slagen troefde hij de vorige recordhouder, Joost Luiten, af.

Als je hard traint en alles ook mentaal op een rijtje hebt, dan komt het gewoon vroeg of laat. Ik ben vol zelfvertrouwen.”

Sponsorplan

Het afgelopen halfjaar gaf hem volop de tijd om op de details van zijn toekomst als golfprofessional te broeden. ,,Ik heb bijvoorbeeld een sponsorplan opgezet. Contacten leggen, is ook belangrijk in deze fase. Giesbert Gommers, mijn aanspreekpunt bij The Dutch Futures, denkt mee over hoe ik goed uit de startblokken kan gaan als pro. Ook doet hij zijn best om contacten te leggen. Je hebt als profspeler immers sponsoring nodig. Eerlijk gezegd kan ik niet wachten om op dat niveau te spelen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik met de goede mensen werk, die de omgeving creëren waarin ik the next step kan maken. Als je hard traint en alles ook mentaal op een rijtje hebt, dan komt het gewoon vroeg of laat. Ik ben vol zelfvertrouwen.”