‘Een schotse klok met Braveheart Historie’
Het clubhuis van The Dutch herbergt een aantal bijzondere museumstukken. Met dank aan schatzoeker David Burnside, een van de Founders van The Dutch. In Kent liep hij tegen een klok met een intrigerende wijzerplaatafbeelding aan. Wallace killing Haselrig… kennen we dit niet van Braveheart? Verscholen achter een deur in het clubhuis staat een bijna twee eeuwen oude klok.
Type grootvaders klok, gemaakt van mahonie, twee meter hoog en Made in Scotland. Hoogstwaarschijnlijk werd deze karakteristieke tall case clock gemaakt in de Schotse plaats Falkirk, die vanaf de 18de eeuw bekendstond om zijn vakmanschap op het gebied van klokken en barometers. De beroemdste onder de ambachtsmannen was John Russell, dé klokkenmaker van Engeland. Zijn precisie uurwerken vonden onder meer een plek in Buckingham Palace en het hof van de Russische Tsaar Alexander. Het Victoria and Albert Museum bezit een van zijn barometers.
‘De eigenaar bleek gespecialiseerd te zijn in uurwerken. Hij legde uit wat de illustratie betekende.’
Aan de High Street van Falkirk werkte een heel legertje klokkenmakers, die net als hun beroemde plaatsgenoot uurwerken maakten die tot op de dag van vandaag hun dienst bewijzen. Zo staat er in het lokale museum een grandfather’s clock van de hand van John Keir. Deze is gemaakt ergens tussen 1810 en 1834. Meest opvallende detail is de illustratie boven de wijzerplaat met de tekst Wallace killing Hesselrig. Het exemplaar dat David Burnside zo’n elf jaar geleden ontdekte in Kent en onmiddellijk wilde verschepen naar de andere kant van Het Kanaal, laat ook deze woorden in de wijzerplaatafbeelding zien. Stoere Wallace is een exacte look-alike, maar Hesselrig en het decor zijn net iets anders geschilderd. Toch moeten dit broertjes zijn, lijkt de conclusie. ,,Ik was op zoek naar allerlei klokken voor het clubhuis van The Dutch. In een klein plaatsje in de buurt van Whitstable liep ik zomaar een antiekwinkel binnen.De eigenaar bleek gespecialiseerd te zijn in uurwerken. Hij legde uit wat de illustratie betekende,” vertelt David.
Mel Gibson
Het verhaal over de rebel die de Sheriff van Lanark aan zijn spies reeg, heeft niet alleen klokkenmakers geïnspireerd. Bijna tweehonderd jaar later zag acteur en regisseur Mel Gibson er ook een bijzonder script in. Met Braveheart, waarin hij zelf in de huid kroop van de bebaarde held William Wallace, wist hij maar liefst vijf Oscars in de wacht te slepen, waaronder die voor Beste Film. Braveheart speelt zich af eind 13de eeuw in Schotland. Het zijn woelige tijden voor de Schotten, die weigeren de KUNST Engelsen bij te staan in hun buitenlandse oorlogen. De vader van William, een edelman, wordt gedood als deze weigert trouw te zweren aan de Engelse koning, die zich de Schotse kroon heeft toegeëigend. William Wallace is de man die een verzet leidt tegen de Engelse heerser Edward the Longshanks.
Link met Schotland
Het Schotse verzet begint in 1297 als William de Engelse edelman Hesselrig vermoordt in Lanark. Met een bende neemt hij het fort in en doodt alle aanwezige manschappen. Het verhaal wil dat Hesselrig zijn vrouw heeft vermoord. Een reden te meer voor grote wraak. Na deze actie wordt zijn doel vrijheid voor alle Schotten. In 1305 wordt hij verraden en krijgt hij in Engeland een gruwelijke straf. Hij wordt eerst opgehangen, dan onthoofd en uiteindelijk gevierendeeld. David: ,,Het is zo’n bijzonder verhaal dat op de klok is afgebeeld. Zeker ook vanwege de link met Schotland. Daar is het idee voor The Dutch ruim tien jaar geleden immers geboren. Overal in ons clubhuis vind je daarom Schotse invloeden terug. Die klok moest natuurlijk mee naar Nederland. En elke keer als ik ernaar kijk, denk ik aan het verhaal van William.”
Download gratis het The Dutch Magazine
Even ontspannen? Lees hier gratis ons The Dutch Magazine met artikelen uit de golfwereld, achtergronden over onze warme club en verhalen van inspirerende ondernemers.
Meer nieuws
Members over ‘hun’ Betuwe…
Onze golfbaan ligt in de mooie Betuwe. Members van The Dutch die in de regio wonen, vertellen wat het gebied zo speciaal maakt. Hidden gems, absoluut…
‘Ik heb geleerd in dingen te geloven’
Kasper de Wulf is de man die een Guinness World Record – acht x 18 holes in acht landen binnen 24 uur – op zijn naam heeft staan, maar ook de…
Baanverhalen: winter op de golfbaan
Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 november vond het jaarlijkse winteronderhoud plaats. Na een prachtig golfseizoen, waarin we konden genieten van…