Yeah, een hole-in-one!

Het blijft een Eureka momentje, het scoren van een hole-in-one. Met 72 stuks wereldwijd hebben de elf pro’s van The Dutch een mooie erelijst op hun naam. De aanvoerder is nog altijd Tim Giles met 11 x raak.

Over het slaan van een hole-in-one zijn boeken vol te schrijven. Bijvoorbeeld over hoe Member Alex Klein binnen 24 uur tijd tweemaal op Champagne mocht trakteren. De eerste tijdens de Familiedag op hole 14, de tweede de volgende ochtend op hole 4. Een paar maanden later scoorde zijn zoon er eentje, op precies dezelfde hole. Het scorebord in de hal bij de locker rooms vermeldt driemaal Klein achter elkaar.

Pro Oggy speelde met Member Edward Kats en diens zoon op hole 4, De laatste sloeg af naar 30 centimeter van de hole, waarmee Edward zei het is ‘beat the pro’ vandaag. Oggy stemde in om vervolgens met een mooie slag in één keer zijn bal in de hole te laten rollen.

Jonas Saxton zag tijdens een bedrijfsevent op The Dutch zijn bal, dacht hij, in de hole verdwijnen. Het bleef onopgemerkt door de andere golfers maar voor de bewijsvoering vroeg hij een van de passerende greenkeepers even mee te lopen. De bal lag erin. Jonas dacht zijn rondje bubbels tot acht man te kunnen beperken. Tot collega Giesbert Gommers in het clubhuis de microfoon pakte en en plein public Jonas feliciteerde met zijn voltreffer.

hole-in-one

Tijdens een Pro-Am liep pro Tim Giles in de laatste flight met de sponsoren van het golfevent. Aangekomen op hole 3 zag hij hoe de medewerkers van Golf Operations bezig waren om de reclameborden op de voor hen laatste hole 4 al af te breken. Hij belde snel naar de caddiemaster dat ze als de wiedeweerga de borden met daarop de prijs van de dag ‘Een all-inclusive reis naar Aruba’ moesten terugplaatsen. Als allerlaatste man slaat Tim af, de bal valt in de hole en hij wint de vakantie.

Pro David Burnside is tevens Member van Loch Lomond in Schotland. Op de 8ste hole naast het clubhuis schiet hij één van zijn in totaal acht hole-in-ones. Met luid gejuich op de achtergrond rent zijn partner richting Jonas Saxton om het blije nieuws te brengen. ‘Oh, dat zijn 4 Stableford punten’, reageert die stoïcijns. Twee jaar later stuurt David vanuit Schotland een app-je naar Jonas: ‘5 Stableford punten’. Ofwel een Albatros-score…
hole-in-one

Sinds de opening van The Dutch is er zo’n honderd keer gejuicht voor een hole-in-one. Dat is een gemiddelde van bijna tien per jaar maar dat zouden er in 2023 weleens meer kunnen worden. In de eerste maanden staat de teller al op drie. Iedereen die een hole-in one slaat op The Dutch krijgt een diploma en een vermelding op het erebord.

De kans dat iemand zijn bal met één slag in de hole laat belanden, is volgens de Bols Hole-in One Club voor amateurs 1 op 33.000. Anderen houden het echter op 1 op 12.700. Voor pro’s worden de kansen ingeschat als 1 op 3.720.