Baanverhalen: winter op de golfbaan
Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 november vond het jaarlijkse winteronderhoud plaats. Na een prachtig golfseizoen, waarin we konden genieten van gunstig weer en sterke grasgroei, is het nu tijd om de baan voor te bereiden op de wintermaanden. Tijdens deze onderhoudsweek werden alle grasoppervlakken onder handen genomen: de greens, tees en fairways. Dit is een belangrijke week waarin Golf Course Superintendent Paul en zijn team zich voorbereiden op de wisselende en uitdagende weersomstandigheden die de winter kan brengen.
Een essentieel onderdeel van dit onderhoud is het Verti-drainen. Met een gespecialiseerde machine worden gaten gemaakt: 30 cm diep in de greens en 22 cm diep in de tees en fairways. Dit creëert lucht- en waterkanalen die de wortels van het gras optimaal bereiken, wat helpt om de baan droog te houden tijdens de natte wintermaanden en de grond te ontlasten na een intensief seizoen. Direct na het Verti-drainen worden de greens met rollers gladgemaakt, zonder dat de nieuw gecreëerde kanalen dichtgedrukt worden. Zo blijven de greens in uitstekende conditie tijdens de wintermaanden.
Op de fairways wordt na het Verti-drainen een laag zand aangebracht om de gaten op te vullen. Dit bevordert de afwatering en zorgt ervoor dat de bovenlaag van de fairways droog blijft tijdens de winter. De kanalen drogen de ondergrond, terwijl het zand ervoor zorgt dat ook de bovenlaag droog blijft.
Dankzij dit onderhoud kunnen we de baan gedurende de wintermaanden in topconditie houden, tenzij deze bevroren raakt of bedekt wordt met sneeuw. In dat geval treedt ons vorstprotocol in werking.
Waarom een vorstprotocol zo belangrijk is
Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, vormt bevroren dauw ijskristallen op én in het gras. Normaal is gras bestand tegen voetstappen en golfkarren, maar door de vorst wordt het kwetsbaar en breekbaar. Onder druk van verkeer kunnen de ijskristallen de plantcellen beschadigen, waardoor na enkele dagen voetafdrukken en bandensporen zichtbaar worden. Het gras kan zich niet herstellen en begint af te sterven.
Vorstschade kan optreden op elke grasmat, maar is vooral ernstig bij kort gemaaid gras, zoals op een green. In het beste geval blijft de schade beperkt tot de bladen, die herstellen bij nieuwe groei. Maar als de groeipunt van de plant beschadigd raakt, kan het herstel maanden duren.
Er zijn twee soorten vorst: witte vorst, die zichtbaar is en vaak snel smelt, en zwarte vorst, die in de grond zit en onzichtbaar is. Zwarte vorst smelt langzamer en kan leiden tot langere sluitingen van de baan. Een flight zet gemiddeld honderden stappen op een green. Zelfs enkele groepen kunnen bij vorst aanzienlijke schade veroorzaken. Om de baan in topconditie te houden, stellen we daarom bij vorst starttijden uit totdat deze volledig verdwenen is.
Download gratis het The Dutch Magazine
Even ontspannen? Lees hier gratis ons The Dutch Magazine met artikelen uit de golfwereld, achtergronden over onze warme club en verhalen van inspirerende ondernemers.
Meer nieuws
Members over ‘hun’ Betuwe…
Onze golfbaan ligt in de mooie Betuwe. Members van The Dutch die in de regio wonen, vertellen wat het gebied zo speciaal maakt. Hidden gems, absoluut…
‘Ik heb geleerd in dingen te geloven’
Kasper de Wulf is de man die een Guinness World Record – acht x 18 holes in acht landen binnen 24 uur – op zijn naam heeft staan, maar ook de…
Geschiedenis van de golfbal…
Ieder heeft zijn eigen favoriete golfbal tegenwoordig, maar vroeger... Toen was de keuze in elk geval verre van reuze. Er was in het begin hout,…