‘We zijn benieuwd naar de full experience’

Dirk Vromans van Worldstream en Bjorn Hamerling van de APK Group zijn nieuwe Clan Members. ,,We hebben wel een link. Kan het zijn dat wij elkaar ondergronds al eens hebben getroffen?”

Dirk Vromans en Bjorn Hamerling zijn recent toegetreden tot de Clan van The Dutch. Dirk was kort daarvoor eerst Private Member geworden, Bjorn met de APK Group Nederland Business Member in
2021. Dat ze alle twee kort daarop ook voor een Clan Membership kozen, had meerdere redenen.

Dirk, oprichter en mede-eigenaar van het in Naaldwijk gevestigde Worldstream: ,,Ik was net Private Member toen Clan Member Bas de Reus, een zakelijke relatie, mij uitnodigde voor een golfrondje op vrijdagmiddag. Dit is de Clan, schuif aan, zei hij. Wat ik zag, was een leuk en open gezelschap. Kom erbij, zeiden ze. Ik ben nogal impulsief en gooi mezelf graag in het diepe, dus als het goed voelt waarom niet.

Pas na mijn aanmelding zag ik dat het Clan Membership staat voor veel meer dan golf.” Bjorn en de APK Group waren al langer bekend met The Dutch. ,,We kwamen hier vaker. Vorig jaar besloten we met het bedrijf echt Business Member te worden. Kijkende of we ook nog bij een ander netwerk zouden kunnen aansluiten, kwam daarna het Clan Membership in beeld. De ervaring vanaf juni vorig jaar is nog kort maar hoe snel je in de groep wordt opgenomen, vind ik heel bijzonder,” zegt de CEO van de aannemersorganisatie uit het Brabantse Dongen.

Als middelbare scholier zette hij een bedrijfje in web- en gamehosting op waarmee hij zijn eerste euro’s verdiende.

BENJAMIN
Met zijn 34 jaar behoort Dirk tot de jongsten in de Clan. Qua ondernemersjaren is hij zeker niet de benjamin. Al heel jong raakte hij gefascineerd door computers en internet. ,,Ik zat altijd op mijn kamertje te computeren. Het begint met wat kattenkwaad als hacken – dat mocht overigens geen naam hebben – en groeit uit naar de vraag hoe je met je kennis geld zou kunnen maken.” Als middelbare scholier zette hij een bedrijfje in web- en gamehosting op waarmee hij zijn eerste euro’s verdiende. School werd in zijn eigen woorden een flop, het vizier ging daarom op serieus ondernemen.

Achttien jaar oud zette hij met drie compagnons WorldStream op, een Infrastructure-as-a-Service (IaaS) provider die nu ook regelmatig in het nieuws is als een van de hoofdsponsors van de schaatsploeg van Jutta Leerdam en Koen Verweij. ,,We zochten zestien jaar geleden iets nieuws op ons terrein om in Nederland en Europa op de kaart te gaan zetten. In Amerika zagen we dat de verhuur van complete servers een goedlopende business was. Dat werd de goal van Worldstream. Anno 2022 is de onderneming wereldwijd opererend met meer dan 15.000 dedicated servers in onze eigen energiezuinige Greenhouse Datacenters in Naaldwijk. We werken onder meer voor internet-serviceproviders, het MKB, cloud-serviceproviders en bedrijven in de mediawereld. Zij hebben bij ons ieder hun eigen laaS oplossing in een goed beveiligde serverkast.”

OVERLASTGEVERS
Met internetverbindingen als de belangrijke levensader voor zijn werkzaamheden zou het kunnen dat de wegen van Worldstream en die van de APK Group elkaar ondergronds al eens hebben gekruist, concluderen Dirk en Bjorn. APK is actief op een breed aantal terreinen met Telecom & IT, Energie & Water en Wegenbouw als belangrijkste afdelingen. Een interessante cluster van activiteiten die Bjorn zes jaar geleden warm maakte voor een overstap. ,,Ik was een beetje vastgelopen in mijn vorige werk bij een netwerkbedrijf. Teveel bureaucratie, te weinig persoonlijke armslag en dus te weinig voldoening.

Wij zijn de overlastgevers, lachen we altijd. Maar als we klaar zijn, is alles beter.

Bij Paul Kerkhofs, eigenaar van de APK Group Nederland, zag ik een totaal andere omgeving. Ik ging naar een onderneming waar je zelf dingen mocht organiseren en besluiten.” Bjorn is de verantwoordelijke man voor de activiteiten van het bedrijf in Nederland en Duitsland. Daaronder vallen onder meer de aanleg van wegen, gas- en waterleidingen, rioleringen en zonneparken, alsook omvangrijke ‘fiber to the home’ projecten waarbij steden op de schop gaan voor de aanleg van glasvezel. ,,In Nederland doen we veel in ondergrondse infrastructuur. Wij zijn de overlastgevers, lachen we altijd. Maar als we klaar zijn, is alles beter.”

Hij dist een aantal highlights in het cv van APK op, waaronder gigantische bouwputten van negen meter diep en dertig meter doorsnee. Of bij een tunnelproject de aanleg van een ‘blauwe’ ader die de afvoer van hemelwater over vele kilometers regelt. Nog een blikvanger: slimme steden creëren. ,,APK heeft geen eigen ontwikkelsectie, maar is altijd doende om met innovatieve technologieën aan duurzame oplossingen te werken. Een goed voorbeeld is een nieuwe generatie lantaarnpalen die middels een app op afstand te bedienen zijn. Bij teveel rumoer op straat kan het licht met één handeling vol aan.”

SERIEUS LESSEN
Het is de belangstelling in elkaars bezigheden die ze ook hebben gezien bij de Clan al, merkt Dirk op. ,,Iedereen staat open voor je verhaal. Dat levert interessante gesprekken op. Maar het is meer dan dat. Members zijn betrokken bij elkaar en er zijn mooie vriendschappen ontstaan. Ik houd niet heel erg van geforceerd netwerken, op deze manier is het echter best leuk. Ik ben benieuwd naar de full experience van de Clan, want door corona hebben we die nog niet helemaal mogen ervaren.”

Een warm bad met volop plezier zowel binnen als buiten de baan.

Bjorn: ,,Ik kijk ernaar uit.” In dat gezelschap en onder de hoede van de pro’s van The Dutch hebben Bjorn en Dirk al twee maal een mooie reis mogen maken naar Mallorca en Zuid Spanje. Een warm bad, zeggen ze, met volop plezier zowel binnen als buiten de baan. Alleen nu nog even toeleggen op het spel zelf. Bjorn, die zijn GVB ooit tijdens een vader-zoonweekendje binnenhaalde: ,,Ik ben vorig jaar pas voor het eerst serieus gaan lessen bij Robert Stevens. Qua golf komen we geloof ik allebei pas kijken. Daarom voorlopig nog maar geen competitie. Dat jasje is nog ver weg…”