Business

‘We willen vooral een leuke en goede club mensen’

Nieuwe Business Members Jan Vlasveld en Sjef Mulders resideren met de SESOS Group op Breda International Airport. En dat is niet toevallig.

Het was ergens tussen Madrid en Zaragoza waar zakelijk partners Sjef Mulders en Jan Vlasveld begin 2020 de naam SESOS Group bedachten voor hun nieuwe gezamenlijke onderneming. Ze zaten op dat moment in een in allerijl gecharterde huurauto waarmee ze nog net Spanje konden ontvluchten voor een lockdown het land ook daar plat zou gooien. ,,We arriveerden op vrijdagavond in Malaga, speelden zaterdag een rondje golf en ’s avonds kwamen de eerste berichten al over dat ook daar de boel dicht zou gaan. De terugvlucht vervroegen bleek niet mogelijk, dus werd het een lange tocht in de auto.” Zo kwam het dat ze tweeduizend kilometer lang de tijd hadden om de SESOS Group in de steigers te zetten.

Jan en Sjef hebben beiden een lange ervaring in de IT-business. Ze kennen elkaar uit de tijd dat Jan een florerende IT-onderneming had. Dat bedrijf was mede als gevolg van een aantal overnames flink gegroeid. Eén daarvan betrof de inlijving van een grote speler in Exact-software waar Sjef destijds werkzaam was. Uiteindelijk ging ieder zijn weg maar vijftien jaar geleden ontstond een nieuwe samenwerking. Sjef had toen het idee om een nieuw bedrijf te starten. Dit is het huidige BrainSys. Ook Jan was nog steeds actief in de IT.

Business

In Spanje ontstond het idee om meer synergie te bewerkstelligen tussen de diverse IT-bedrijven waarin beide heren betrokkenheid hebben. Er moest een overkoepelend bedrijf komen waar alle zelfstandige IT-bedrijven onder konden worden gehangen, zodat ze van elkaar kunnen profiteren en waar nodig kunnen samenwerken. Een alles verbindende schakel dus. Dit werd de SESOS Group. SESOS is het Spaanse woord voor hersenen, in het Engels brains wat weer goed aansluit op de namen van enkele van de bedrijven die onder de paraplu van SESOS hangen, zoals: BrainCap, BrainSys en Brainzs. Een jaar later was de SESOS Group een feit en trad Sjef aan als CEO met Jan als zijn sparringpartner in business.

Specialisten

De SESOS Group is de overkoepelende paraplu voor diverse zelfstandige IT- en servicebedrijven met in totaal een kleine tweehonderd medewerkers. Met elkaar bieden de onderdelen BrainCap, BrainSys, Brainzs, EXBsoftware en GRCcontrol brede ondersteuning in IT dienstverlening. Deze omvat onder meer Exact & Syspro ERP & complementaire software voor productiebedrijven; Planning & Scheduling Software; (PDCA gebaseerde) Governance, Risk, Compliance & Quality Management software voor overheid, zorg, bouw en infra en automotive; Cloud & Security (IT en OT) diensten; Managed services en beheer en detachering van ICT-professionals voor tijdelijke (detachering) en definitieve invulling van gespecialiseerde IT-functies (recruitment).

”Je moet specialist zijn, want dan kun je het beste van je markt naar je klant brengen”

Hoewel elk bedrijf zelfstandig is en beschikt over eigen klanten en specifieke expertise, maken de bedrijven zeker gebruik van elkaars specialismen om zo hun klanten beter te ondersteunen op IT-gebied. Sjef: ,,Je ziet dat steeds meer van onze klanten zoeken naar specialisatie en kleinschaligheid maar tegelijkertijd wel de zekerheid willen hebben van een stabiele organisatie die support, financiële stabiliteit en andere zaken waarborgt. De focus op waar je goed in bent, maakt iets tot een succes. Dat geldt in elk vak, toch? Als het over sport gaat, is het prettiger om naar een sportjournalist te luisteren dan naar een generalist. Overal verstand van hebben, klinkt in mijn oren als ongeloofwaardig. Dus ieder in zijn eigen kracht, maar samen sterk.” Jan: ”Je moet specialist zijn, want dan kun je het beste van je markt naar je klant brengen.”

Business

Receptuur

Door teams in te vliegen die complementair zijn aan elkaar helpt de SESOS Group die IT-vertaalslag te maken. ,,Bekijk het als een aannemer die loodgieters, schilders en metselaars inhuurt en zelf het grote plaatje in de gaten houdt.” Zo heeft BrainSys veel producerende klanten in de voedingsindustrie, machinebouw en chemie. Met ERP – Enterprise Resource Planning – en complementaire standaard software biedt BrainSys de juiste receptuur om interne (productie) processen te optimaliseren. ,,Je wilt weten waar de crux zit in het proces, of je nu een koekjes-, drop- of ijsfabriek runt. De software op zo’n manier implementeren dat het systeem het beste presteert. Wet- en regelgeving, de hele etikettering met informatie: dat moet allemaal verwerkt worden in het IT- systeem. En niet onbelangrijk in dat traject is de vraag hoe je met automatisering kunt besparen, zodat het ook financieel beter loopt.

‘Daarnaast bieden we met Brainzs onze klanten recruitment voor IT-functies aan’

Onze specialisten weten hoe die processen lopen.” ,,Maar wij zien bij steeds meer klanten de behoeften ontstaan om meteen de clouddiensten bij dezelfde partij onder te brengen. Hier kunnen wij door de samenwerking met BrainCap ook in voorzien. Die neemt dit deel voor zijn rekening en biedt ondersteuning in hosting. Dat kan BrainCap ook op het gebied van IT- en OT-security. Daarnaast bieden we met Brainzs onze klanten recruitment voor IT-functies aan. Vorig jaar is GRCcontrol aan de SESOS Group toegevoegd. Met dit bedrijf en EXB-software bieden we zowel MKB als enterprise bedrijven, waaronder de overheid, software en consultancy aan in governance, risk & compliance zodat zij aan wet- en regelgeving voldoen. Zo kunnen wij onze klanten nu maximaal ontzorgen op IT-gebied.”

Business

Korea en Vietnam

Inmiddels is de club een goed rijdende trein die wordt aangedreven met eigen geld, benadrukken de ondernemers. Sjef: ,,Liever niet de druk van een bank of aandeelhouder die elke maand cijfertjes en snel rendement wil zien. We doen het zelf.” De groep breidt gestaag uit met het aantrekken van nieuwe IT-specialisten. ,,We hebben goede mensen aan ons gebonden, dat is ons kapitaal. De SESOS Group doet veel aan opleidingen zodat we de talenten aan boord houden. Zo zorgen wij ervoor dat zij het naar hun zin hebben. Met z’n allen af en toe een weekendje naar het buitenland en elke vrijdagmiddag een borrel met bitterballetje hier op kantoor. Het leuk hebben, is belangrijk.”

,,We willen vooral een hele leuke professionele club zijn”

Het kantoor in Bosschenhoofd herbergt een flinke bar met buitenterras dat uitkijkt op Breda International Airport. Het zijn vooral privéjets en lesvliegtuigjes die hier de motoren laten brullen. Af en toe gaan de twee ondernemers vanaf dit vliegveld samen op stap met de trots van Jan, een oud verkenningsvliegtuig van het Amerikaanse leger dat door hemzelf bestuurd wordt. Het is een eenmotorige Cessna L-19/O-2 die de bijnaam Bird Dog kreeg. Een aparte kist die in de tijd van de oorlog in Korea en Vietnam laag over het oerwoud scheerde om de vijand te spotten.

Van de 3500 exemplaren die destijds werden gebouwd, vliegen er nog 150 rond. En dit mooie gerestaureerde exemplaar in de hangar is de enige in Nederland. Soms nemen ze een andere kist om samen op pad te gaan. Bijvoorbeeld om Rodi, de zoon van Jan en één van The Dutch Futures, te begeleiden naar een golftoernooi. ,,Wij discussiëren altijd veel. Dat zien we als tijd om te filosoferen over de toekomst van de SESOS Group. Dat is de dynamiek van samen een business hebben. Je bent toch een beetje getrouwd.”

Hoe het verder zal gaan met de SESOS Group? ,,Het is nu al een mooi en gezond geheel. We hoeven zeker niet de allergrootste te worden, dat is namelijk niet onze ambitie. We willen vooral een hele leuke professionele club zijn.”