Wachtwoord? Nee, wachtzin...

Wachtwoord? Nee, wachtzin…

Aanvallen blokkeren, verdedigingstactieken… Een gesprek over cybersecurity is bijna praten over militaire operaties. Op bezoek in de meldkamer van ESET in Sliedrecht. Peter Hendriks en Michael van der Vaart: ,,This is where the magic happens.”

In de afgelopen periode hebben we veel voorbeelden gezien van cyberaanvallen die complete organisaties platleggen. Want ‘wat als’ de haven van Rotterdam… Vertel de specialisten van ESET, een wereldwijde onderneming met vestigingen in meer dan tweehonderd landen, er maar niets over. Zij weten als geen ander waar dreigingen zich thuishouden en welke risico’s bedrijven vaak onvermoed lopen. Daarom zijn zij de oren en de ogen die 24/7 gespitst zijn en schuiven ze regelmatig aan bij nieuwsshows om situaties te duiden. De online verdediging van Oekraïne is een actueel onderwerp van gesprek.

,,Security is niet iets wat je er als organisatie even bijdoet, het vergt specialistische kennis,’’ zeggen Peter Hendriks en Michael van der Vaart, respectievelijk Solution Advisor Enterprise en Chief Experience Officer bij ESET Nederland. De meer dan tachtig collega’s staan vanuit Sliedrecht 24/7 op scherp.

,,Onze focus ligt op Nederland en de ABC-eilanden waar we diepgaande onderzoeken meteen kunnen ondersteunen. Maar we zijn ook onderdeel van een wereldwijd bedrijf waar duizenden medewerkers hetzelfde doen.”

Met de komst van de eerste virussen in de jaren tachtig zag ESET in Bratislava het licht. Het grote viruslab kreeg er de naam Houston. ,,Elke klant die onze software installeert, is verbonden met het kloppend hart van ESET. Geen overbodige luxe als je weet dat hier dagelijks meer dan 400.000 unieke virussen verschijnen. We willen de meldkamer zijn die een alert geeft en direct ingrijpt als wij denken dat het een incident wordt.” ESET opereert volgens Peter en Michael bij meer dan honderd miljoen klanten. Bij dreiging gaan de alarmbellen direct rinkelen. ,,Team opschalen, analyseren, doelstelling is verdediging. Maar een kasteel, zo zeggen wij, is pas gevallen als de vijand door alle lagen heen is gekomen. Als het goed is, hebben wij die partij al bij de slotbrug tegengehouden.”

Maak een wachtzin

Van één computer thuis tot IT-afdelingen van de grote bedrijven als de Bavaria brouwerij van Swinkels, bij allemaal ligt de beveiliging van de digitale infrastructuur in handen van ESET. ,,We beveiligen servers, de Cloud, systemen, computers, het is heel breed. De grootste afnemers van onze softwareproducten komen uit de hoek van overheid, manufacturing en educatie. ”Belangrijk is volgens Michael en Peter dat er bewustzijn is voor de risico’s. ,,Hoe doen we het slim met zijn allen? Niet door hetzelfde wachtwoord overal te gebruiken zoals vaak gebeurt. Of een lijn van inlogcodes creëren die makkelijk te hacken is. Wij adviseren vaak om er een wachtzin van te maken. Gewoon lekker lang en pak iets makkelijks als ‘Ik koop mijn brood altijd bij de bakker in de…’. Maak waar het kan ook gebruik van een tweefactorauthenticatie die wordt toegestuurd en maak gebruik van een wachtwoordenkluis, je kunt van alles zelf bijdragen aan jouw digitale veiligheid.”

Wachtwoord? Nee, wachtzin...

Golfrondjes

Ze zouden het wel van de daken willen schreeuwen bij ESET. Maar liefst nog gaan ze lange relaties aan met hun klanten. Samen blijven bespreken waar de risico’s zich bevinden, welke verbeteringen nodig zijn en hiervoor een pasklaar advies neerleggen. ,,We lopen graag een rondje met onze klanten op The Dutch – golf wordt steeds populairder in de IT – en dan komt het regelmatig ter sprake. Gebruik ons om je van advies te voorzien. De technologie om te beveiligen is er gewoon. Veel hebben een SOC, Security Operating System, wij het Cyber Defense Center om te verdedigen en het aanvalsoppervlak te verkleinen. Een goede verstandhouding is belangrijk want als het een keer fout dreigt te gaan, moet je op elkaar kunnen vertrouwen.”