‘Voor mijn 40ste mijn eigen Maserati’

Zeg Justin van Reen, zeg Maserati. Hij is de 28-jarige Brand Manager van het merk bij Louwman Exclusive. ,,Er was maar één plek waar ik wilde werken en ik had geen plan B. Met bravoure ben ik binnengestapt.”

Hij had het gedurfde kunstje al eerder gedaan. Toen Justin tijdens zijn studie Commerciële Economie een stageplek zocht, had hij een autobedrijf in klassiekers in zijn vizier. Hij stapte brutaal binnen met de mededeling dat hij een afspraak had, werd weggestuurd maar was een uur later mooi aangenomen door de directeur. ,,Hij kon mijn aanpak wel waarderen. Ik ben ervan overtuigd dat als je echt iets wil, je zeker moet weten dat je alles eraan hebt gedaan. Dus gas erop,” lacht Justin. Gas erop, dat doet deze grote autoliefhebber al zijn hele jonge leven.

Maserati

Als ukkie van drie wist hij op basis van achterlichten en lijnen automerken al te onderscheiden. Onderweg naar het vakantieadres in Italië liet hij later zijn ouders een pitstop houden bij de fabriek van Maserati in Modena. Het moest gek lopen wilde deze jongen niet zijn toekomst in de autobranche vinden. Maar logisch was het niet met een familie die hoofdzakelijk in de bouw werkzaam is. ,,Aan mijn vaderskant van de familie was er een bouwbedrijf, mijn vader runt een opleidingsbedrijf voor bouwvakkers. Mijn broer en meerdere ooms werken in de bouw. Maar ik? Ik heb twee linkerhanden.”

Geen plan B

Toch droomde Justin als kind van een baan als automonteur. Zijn middelbare school adviseerde echter een havo-opleiding waarvoor hij hen nog altijd zeer dankbaar is. Het bood hem de gelegenheid om op een ander niveau de autowereld in te gaan. En die eerste stage, met bezoeken aan klassiekerbeurzen in Londen en Parijs, smaakte naar heel veel meer. Wederom zonder afspraak koerste Justin, in de van zijn opa geleende auto, voor een tweede stageplek vanuit Apeldoorn richting Utrecht waar langs de A2 het neusje van de zalm zit.

Maserati

De afdeling marketing van Louwman Exclusive krabde zich eens achter de oren want die kon zich geen afspraak met deze student herinneren maar zag in zijn vastberadenheid wel een trek die ze kon waarderen. ,,Ik weet niet waar die bravoure vandaan komt. Aangeleerd, denk ik. Ik had overigens geen alternatief voor als het zou mislukken. Als je van de klasse van Maserati en andere Italiaanse topmerken houdt, is er immers maar één plek. De Louwman Group, waarvan Louwman Exclusive onderdeel is, is een groot bedrijf dat jou alle kansen geeft om te groeien.”

Kickboksen

Kansen zijn er wat Justin betreft om op te pakken. Daar hoort sinds een jaar golf bij – ‘The Dutch Network Program Under 40 is een interessant netwerk van jonge mensen’ – en staat hij iets langer zijn mannetje in kickboksen. ,,Ik ben er drie jaar geleden mee begonnen omdat ik fitter wilde worden. De sport heeft een imagoprobleem maar het moment dat ik voor het eerst deze kleine sportschool in het dorp binnenstapte, zag ik meteen dat het anders kon.

Maserati

Het mentale deel van kickboksen is interessant. Als je boos wordt, is de pot verloren. Rustig blijven, ademhalen en nadenken over je kansen, dan kom je verder. Het is een samenspel van geest en lichaam. Net als golf.” Het initiatief om Member te worden van The Dutch en zich aan te sluiten bij The Dutch Network Under 40 kwam vanuit Louwman, vertelt Justin. ,,Dit is iets voor jou, zeiden ze. Ik was nauwelijks bekend met golf maar stap altijd blanco overal in.

‘The Dutch Network Under 40 blijkt een onwijs gaaf en divers netwerk’

Ik les nu bij pro Oggy en The Dutch Network Under 40 blijkt een onwijs gaaf en divers netwerk. Iedereen is vrij jong, dat maakt het leuk om te levelen.” Nog voor zijn 30ste heeft Justin al veel mooie dingen van het leven mogen ontdekken, beseft hij. Hij zit dagelijks tussen het beste van het beste – ‘Let op het geluid, zo meteen gaat er één brullen’ – , mag hij regelmatig naar Maserati in Italië om zijn kennis bij te spijkeren en droomt hij ondertussen van zijn eigen custom made auto. ,,Het doel is voor mijn 40ste een Maserati voor de deur. Dat moet lukken.”

Maserati

Oude tradities

Hij houdt van de elegantie en eigenzinnigheid van het merk dat voortborduurt op oude tradities: ,,Het is de manier van ontwerpen, van denken en doen. Zoals Italianen in heel veel dingen zich een maestro tonen. Hoe ze bijvoorbeeld stof voor een pak snijden, dat is kunst.” In het bekende autowalhalla wijst Justin naar een Maserati MC20. ,,De mooiste sportauto die ooit is gemaakt. Geen spoilers, geen opvallende luchtopeningen. Voor alles een onzichtbare oplossing, dat is Maserati. Helemaal af.”

Maseratiliefhebbers zijn volgens hem lastig vast te pinnen. ,,Het kan zijn dat ik nu aan tafel ga met een 20-jarige die geld heeft gemaakt met bitcoins en een uur later met een groot vastgoedondernemer van in de zeventig. Beiden houden van stijl en zijn op zoek naar iets unieks. De autowereld is een eenheidsworst geworden. Maserati zal echter altijd exclusief blijven. Absolute opposite of ordinary… , zoals ze zeggen.”