Verslag B-NL Challenge Trophy

The Dutch is ontstaan uit liefde voor de sport en het samenbrengen van mensen. Hoe mooi is het dan ook dat we in de jaren 2016-2018 het KLM Open hebben kunnen en mogen organiseren. Na een aantal jaar van afwezigheid was er dit jaar weer de ruimte en mogelijkheid om op The Dutch een topgolf toernooi te hosten. De B-NL Challenge Trophy georganiseerd door de NGF en golf.nl vindt afwisselend plaats in Nederland en België.

De eerste editie in Nederland was op The Dutch. Van 26 t/m 29 augustus streden 156 deelnemers uit 24 landen om de winst. Met mooi weer begon op maandag 23 augustus de opbouw van boarding en gingen de spelers de baan in voor hun eerste oefenrondes. Op woensdag 25 augustus was er ruimte voor een Pro-Am met o.a. Churandy Martina en Hockey international Mirco Pruyser. Tijdens de Pro-Am heeft Dricus Prins een hole in one geslagen op hole 4.

De wedstrijd begon op donderdag 26 augustus met de eerste afslag van de Nederlander Kiet van der Weele (AM). Tien Nederlanders deden mee waaronder zes The Dutch Futures. Het thuisvoordeel van The Dutch Futures bleef echter uit in de eerste ronde op Daan Huizing na (-3). Met een fraaie score van 63 (-8) gaf de 24 jarige Deen Marcus Helligkilde zijn visitekaartje af op The Dutch. De Nederlander Mike Toorop zorgde voor een verrassing door een keurige derde plaats veilig te stellen na dag 1. Helaas zorgde een bogey op zijn laatste hole voor een kleine teleurstelling en een nog betere positie op het leaderboard.

Op de tweede dag was het bovenin druk voor de beste score van de dag. Maar liefst vijf deelnemers maakte een ronde van 66 (-5). De Deen die de dag ervoor een -8 scoorde, kon niet mee, maar hij had nog genoeg speling om met een -1 binnen te komen en de leiding te behouden, met een totaal score van -9 en een groep daarachter met -7.
Het was al snel duidelijk dat de ‘cut’ op +1 zou gaan uitkomen. Helaas was dit voor veel Nederlanders niet haalbaar. Davey Porsius maakte nog een eindsprint, maar met +3 was helaas voor hem ook dit avontuur ten einde.
Mike Toorop kon zijn goede spel niet meenemen naar de tweede dag, maar haalde wel de cut, net als Kiet en Daan.

Op ‘moving day’ bleef Marcus Helligkilde steken op par en zakte naar de 2e plaats. De Schot Graig Howie klom naar de eerste plaats met een totaal score van -10, gevolgd door een grote groep kanshebbers op zondag met een score van -8, waaronder Garcia-Herdia, Hoey en Wilson. Daan Huizing bleef goed spelen, maar miste net de scherpte aan het einde van de ronde waardoor hij op hole 16 en 17 met een dubbel bogey van de green afliep. Zijn totaal score van -3 zorgde echter dat er op de laatste dag nog van alles mogelijk was.

Zondag 29 augustus stond in het teken van de finale; wie pakt de eerste winst van het B-NL Challenge Trophy?
Het spelersveld kroop, naarmate de dag vorderde, dichter naar elkaar toe. Aan het einde van de ronde sloot de IJslander Haraldur Magnus aan bij Garcia-Herdia, Hoey en Helligkilde, allen met een totaal score van -11. Na de eerste play off hole moest Hoey als eerste het toneel verlaten en konden de drie andere terug naar de 18e tee voor wederom een play off hole. Echter resulteerde deze hole in 3 parren en kreeg iedereen wederom een nieuwe kans op hole 18. Helligkilde had bij zijn tweede slag op de derde play off hole zijn vizier gericht op de winst en mocht putten voor eagle. Garcia-Heredia maakte par en Magnus had ondertussen na een waterbal een score van zes slagen. De Deen miste zijn eagle putt en mogelijk onder druk miste hij ook een 1,5 meter putt voor birdie waardoor hij net als Garcia-Heredia een par maakte.

De playoff ging door op hole 10 en dat maar liefst vier keer. Bij de vierde afslag leek de tegenwind iets toe te nemen en de Deen kwam daardoor net een club tekort en had een lange birdie putt over, echter maakte hij een par. De Spanjaard Garcia-Heredia sloeg zijn bal net voorbij de hole, een positie waar beide spelers al eerder hadden gelegen in de play-offs. De 39-jarige Spanjaard mocht putten voor zijn eerste prof winst en maakte dit waar door de birdie putt van circa vijf meter te maken.

Uitslag:

Play off:
1. Alfredo Garcia-Heredia (67, 69, 69, 68) 273

T2. Marcus Helligkilde (63, 70, 71, 69) 273
T2. Micheal Hoey (71, 69, 65, 68) 273
T2. Haraldur Magnus (69, 71, 68, 65) 273

Nederlanders:
T17. Kiet van der Weele (73, 69, 70, 68) 280 (beste amateur)
T17. Daan Huizing (68, 71, 71, 70) 280
T64. Mike Toorop (66, 74, 80, 75) 295

— Nederlanders missed cut—
T79. Davey Porsius (72, 73) 145
T108. Robbie van West (73, 75) 148
T108. Koen Kouwenaar (76, 72) 148
T136. Peter Melching (73, 79) 152
T143. Nordin van Tilburg (78, 77) 155
T151. Dylan Boshart (83, 82) 165
RETD Lars Keunen (75,34) 109

In het weekend gingen 66 deelnemers door en zij werden vergezeld door de Players Experience, het concept van de NGF om amateurspelers en jonge talenten te laten ervaren hoe het is om te spelen op de Tour. een kans te geven om te proeven aan het spelen op de Tour. Samen met twee pro’s gingen zij de baan in en mochten ze hun eigen caddy meenemen. Voor sommigen was de druk met publiek fotografen of überhaupt op The Dutch spelen iets te veel, maar ze hebben zeker genoten. Bij anderen haalde het juist hun beste spel naar boven. Zo kwam de winnaar van de competitie aan het einde van het weekend met een score van -11 binnen over twee dagen.

Met bezoekers van buitenaf en support van Members van The Dutch was deze eerste Challenge Trophy een zeer geslaagd event en kunnen we tevreden terugkijken. Volgend jaar is België gastheer van de B-NL Challenge Trophy en in 2023 wordt het toernooi, wat draait om talentontwikkeling, wederom op Nederlands grondgebied gehouden.