The Dutch is een walhalla voor vogels, vlinders en kevers

In het waterrijke groen van The Dutch krioelt het van de vlinders, vogels en insecten. En daar zitten best wat onbekende soorten tussen, zoals de sporadische voorbijganger koereiger en de witte tijger vlinder met zijn riante bontkraag. Tips voor zeldzame momentjes in de natuur.

Kwak? Bladkoning? Nooit van gehoord, zullen velen zeggen maar mooi dat ze tot het vogelgilde horen dat af en toe op The Dutch bivakkeert. Evenals meer dan honderd andere soorten die in de afgelopen jaren zijn gespot. Soms regelmatig, maar ook op spaarzame momenten. Dat weten we dankzij het ‘dagboek’ dat greenkeeper en groot flora- en faunaliefhebber Pim Swemmer een tijd bijhield. Uit die natuurnotities weten we bijvoorbeeld dat de gaspeldoorns het favoriete verblijf vormen voor de groenling, kneu – luister naar zijn gezang! , putter en heggenmus. Zij beschouwen de gorse als een ideale plek om voor nageslacht te zorgen.

‘De vogel die zich helemaal opperbest thuis voelt op The Dutch is de scholekster.’

De blauw-oranje ijsvogeltjes, een echte wintergast, en futen zijn dol op waterrijk gebied en laten zich dan ook regelmatig zien. Eenden in alle soorten waggelen voorbij. We roepen: bergeend, slobeend, krakeend, tafeleend en smient. Grote broer gans vormt een familie met de Grote Canadese, grauwe gans, kol- en nijlgans om er een paar te noemen en dan hebben we ook nog patrijzen, fazanten en de sierlijke grote zaagbek die af en toe zijn eendenbek laat zien.

De vogel die zich helemaal opperbest thuis voelt op The Dutch is de scholekster. Niet bij iedereen geliefd vanwege zijn luidruchtige gedrag. Een herrieschopper dus, die in het broedseizoen zijn nest ook nog eens verdedigt als een kip op de eieren maar dan met een grote bek. Die territoriale karaktertrekjes zorgen ervoor dat mensen de zwart-witte steltloper graag zien vertrekken. Aan de andere kant: het gaat niet zo heel goed met zijn soort, dus misschien zou die iets meer gekoesterd moeten worden. Gewoon even FORE roepen bij de afslag.

Komende in het voorjaar is hij na de zomer sowieso doorgaans weer snel vertrokken richting de kusten van het zuiden. Eveneens dol op gorse blijkt de kneu te zijn. Dit is een heel bijzondere verschijning met zijn karmijnrode borst en baretje op zijn kop, de mannen althans. Het geluid van de kneu is in tegenstelling tot weidevogel scholekster om te strelen en dat gezang kunnen ze best een tijdje achtereen produceren. Heel kenmerkend ‘geknutter’, aldus de Vogelbescherming.

IMPOSANTE VISAREND
Het weidelandschap en biodiversiteit van The Dutch blijkt aantrekkelijk voor een zeer breed gezelschap. Misschien niet verwacht op een terrein waar golfballen rondvliegen en veel aan onderhoud wordt gedaan wat de rust van al dat broedsel, gefladder en gescharrel uiteraard verstoort. Daarover hoeven we ook niet weer al teveel te piekeren want het merendeel blijft er redelijk stoïcijns onder. Die zijn gewoon dol op het water, het gras en de omgeving van vrijheid blijheid. In zijn bevindingen heeft Pim liefst 130 vogels gespot die The Dutch aandeden, zowel op de grond als overvliegend want de imposante visarend bijvoorbeeld scheurt alleen richting beneden op het moment dat er wat lekkers wordt gespot.

Op doortrek neemt de regenwulp graag een break in Spijk. In het voorjaar klonteren ze lekker bij elkaar en genieten ze van de het vele gras dat vol is van smakelijke wormpjes. Hup, snaveltje de grond in en hap slik weg. Voor de voortplanting regelen ze hun zaakjes meestal in het hoge noorden. Ook de beflijster, een lookalike van de merel maar dan met witte borstband, neemt regelmatig een break out op en rondom The Dutch. Goed opletten om deze doortrekker in the picture te krijgen want zodra hij iemand in de smiezen krijgt, duikt deze vogel direct de struiken in.

Heel opvallend dit voorjaar was de invasie van de koereiger. Die heeft weinig gemeen met zijn bekende grijze naamgenoot die overal op zijn stokjes staat te balanceren, want in dit geval gaat het om een spierwit exemplaar dat dol is op weilanden. Als het even kan, lift hij mee op de rug van een schaap of koe. Hij behoort tot de zeldzamere reigersoorten die in Nederland hun opwachting maken.

NACHTBRAKERS
Niet te negeren op The Dutch is het vlinderlegioen, en dan met name de nachtbrakers onder hen. Prachtige namen hebben ze, zoals oranje wortelboorder, lieveling, satijnsnipspanner en bruine wapendrager. In het greenkeepershome doken de vlinders regelmatig in de nachtelijke val waardoor we nu weten van hun aanwezigheid. Meest exclusieve gast ooit was waarschijnlijk de tandjesuil die als soort op de lijst van bedreigde vlindersoorten staat.

Overdag zijn er andere soorten te spotten, waaronder het klein koolwitje, landkaartje, oranjetipje en gehakkelde aurelia.

Grasuilen daarentegen zijn er in overvloed op de course, maar die witte tijger met zijn harige spierwitte jasje met zwarte stippen en een bontkraag op zijn kop valt zomaar in de categorie zeldzame beauty’s. Overdag zijn er andere soorten te spotten, waaronder het klein koolwitje, landkaartje, oranjetipje en gehakkelde aurelia.

Bij het water treedt op sommige dagen een heel legioen rivierkreeftjes aan. In de pan bereid een aantrekkelijk hapje maar kicking and alive een agressieveling die met geopende scharen en geblaat van zich laat horen aan de waterkant. De futen op The Dutch lusten wel pap van deze exoten. Het verklaart waarom we steeds meer van deze vogels zien alsook ander gevogelte dat zich in de pootjes wrijft bij het vooruitzicht op een kakelvers kreeftje. Gelukkig voor hen zit het water vol met deze ongewenste vreemdeling die berucht is vanwege zijn aantasting van oevers en waterplanten.

WATERKEVERS
Al het water op en rondom de golfcourse is een magneet voor allerlei beestjes. Kevers zijn er in vele soorten. Van 36 is de aanwezigheid bekend. Waterkevers voelen zich hier helemaal als een vis in het water. Net als de vissen natuurlijk. Toen een paar jaar geleden een damwand werd geplaatst en het bassin bij de waterpomp voor de beregening werd leeggepompt en schoongemaakt, bleken er veertien soorten te spartelen. Die mochten daarna gaan freewheelen in de grote vijver. Onder hen de karperachtige kolblei, blankvoorn en marmergrondel. Die laatste is net als de rivierkreeft ooit aan komen zwemmen maar niet meer weg te krijgen.

WAARGENOMEN IN SOORTEN:
Vogels 130
Nachtvlinders 111
Dagvlinders 19
Kevers 36
Vissen 14