‘The Dutch Future – Stan Kraai’

Spelers van The Dutch Futures zijn weer on Tour. Wat zijn de verwachtingen van Stan Kraai op de Pro Golf Tour?

In zijn tweede jaar op de Pro Golf Tour voelt Stan Kraai zich al iets gemakkelijker. ,,Hopelijk liggen er dit jaar twee kansen om te promoveren naar de Challenge Tour.” Met een play-off na zijn -11 in de Red Sea Ain Sokhna Classic zette de 24-jarige speler zich in april meteen op de kaart. Helaas moest hij de winst overlaten aan de Tsjech Jan Cafourek, maar wat Stan betreft is de toon voor 2022 gezet.

Ik oefen af en toe in Florida

,,Ik heb goed gespeeld, maar dat helaas niet mogen belonen met de overwinning. Maar dat je meedoet om de prijzen, dat geeft vertrouwen,” zegt hij net na terugkeer uit Egypte. Zijn tweede toernooi daar rondde hij af met een gedeelde zevende plek. ,,Ik had de cut gehaald wat heel mooi is, maar het is moeilijk om op dit niveau elke week in de top te eindigen.”

Het afgelopen jaar wist Stan te eindigen als 32ste in de Order of Merit van de Golf Pro Tour, een van de Satellite Tours. Hij had een aantal keren goed gespeeld en wist op die momenten aan de leiding te komen. ,,Ik heb het idee dat het dit jaar wat makkelijker is om daarmee om te gaan. Ondanks dat ik als amateur al veel ervaring heb opgedaan, is het op de Pro Tour toch anders. Maar nu in mijn tweede jaar begin ik meer grip te krijgen. Het voelt rustiger.”

Nu corona geen spelbreker is, hoopt hij dit jaar zijn slag naar de Challenge Tour te slaan. ,,De afgelopen twee jaar was er geen mogelijkheid om via de European Tour Qualifying School te promoveren. Ook voor dit jaar is daarover nog niets concreets bekend, maar er zijn geluiden dat deze er komt voor de Challenge Tour. Met de mogelijkheid om ook via de ranking die stap te maken, liggen er twee kansen. Het liefst pak ik die allebei.”

En er gloort nog iets voor de toekomst. ,,Wie weet ooit: spelen in de US. Mijn vriendin is een Amerikaanse en dat maakt het iets makkelijker om die kant op te denken. Geen straf natuurlijk om daar nu al af en toe te kunnen oefenen, zoals ik afgelopen winter een paar keer heb gedaan.”