The Clan – ‘Ik wilde sparren op niveau’

Philip van Rooijen is Clan Member vanaf 2013. Als directeur van Trifleet, een van de grootste leasemaatschappijen van tankcontainers ter wereld, zocht hij vooral niveaugelijken voor hun visies en om te sparren. Zijn bedrijf is recent verkocht aan GATX, maar die interesse blijft. ,,De Clan is een hechte groep interessante mensen.”

Tankcontainers waren jarenlang de wereld van Philip van Rooijen. Na vele jaren spoor – onder meer als secretaris van de Raad van Commissarissen bij NS – was hij in 2005 overgestapt naar de grote vaart met Trifleet Leasing. Om een jaar later meerderheidsaandeelhouder te worden van het bedrijf dat in 1990 was opgericht door Kees Dolman. Vanaf dat moment vloog de ooit als advocaat begonnen directeur de wereld over voor Trifleet Leasing, dat al jaren bij de eerste vijf zit van verhuurders van tankcontainers.

Het was in die drukke tijd dat The Dutch in zijn vizier kwam. De nieuwe golfbaan lag nog op de tekentafel toen zijn interesse al was gewekt. ,,Ik vond het een indrukwekkend plan. Uitdagende golfbaan van hoge kwaliteit, fijne locatie, prachtige faciliteiten om gasten uit te nodigen. Maar ik had nóg een belangrijke reden om mee te doen: het netwerk.”

Als eigenaar van een internationale onderneming voelde hij dat zijn positie anders was dan zijn dagen bij de Nederlandse Spoorwegen. ,,Ik was dag en nacht bezig met Trifleet. Er was niet veel tijd om te kijken wat daarbuiten gaande was. Een breed netwerk onderhouden was lastig. In een Clan Membership zag ik wel die potentie. Plus de mogelijkheid om van mensen van niveau te horen wat er gaande is, hun visie daarop te vernemen en te kunnen sparren.”

Hij vond in de Clan een hechte groep interessante mensen met een gezamenlijke passie voor golf. Die bovendien oprecht openstaan als sparringpartner. ,,Hoewel we een vrij platte organisatie hadden, merkte ik toch een drempel bij medewerkers om uitleg of opheldering over bepaalde zaken te vragen. Ik ben een stevige persoonlijkheid, wat niet meehelpt. Net als het feit dat iedereen verspreid over de wereld werkt en ook qua opleiding zeer divers is. Kortom, de mogelijkheid tot sparren was een zeer belangrijk element.”

,,Daar word ik enthousiast van. Elkaar helpen als nodig. Met elkaar verder komen…”

Valkuilen

Philip trof in de Clan Captains of Industry met wie hij het gesprek aan kon. En vice versa, want, zo merkte hij, zij vonden het op hun beurt interessant om van gedachten te wisselen met ondernemers. ,,De positie is anders. Beslissingen die eigenaren maken, treffen hen rechtstreeks in de eigen portemonnee. Dat geeft andere dynamiek. Waar ik van leer, is weer om uit eerste hand te horen wat het besturen van grote ondernemingen tegenwoordig vergt. Die mix maakt de Clan bijzonder.”

Golf en een bedrijf leiden of besturen, zijn bovendien niet te ontkoppelen. In de baan leer je iemand echt kennen, aldus Philip. Hij typeert zichzelf bijvoorbeeld als zeer betrokken. Passievol. De valkuil is dat het doorslaat naar te fanatiek en niet meer kunnen relativeren. ,,Binnen de Clan wordt niet geschroomd om daarop in te gaan. Zeg Philip, ga je er in het bedrijf ook zo bovenop, hoe doe je dat… Grappig, omdat ik mezelf af en toe best een eitje vind, haha. Maar goed, niemand is te oud om te leren. En binnen de Clan mag iedereen zijn wie hij is. Wat ik overigens aanmoedig, is de komst van vrouwen. Ook de Clan zou meer een afspiegeling van de maatschappij mogen worden.”

Nieuwe fase

Sinds enkele maanden is Philip (62) in een nieuwe fase beland. Eind 2020 zette hij zijn handtekening onder de verkoop van Trifleet aan GATX, een aan de beurs van New York genoteerde mastodont in de business. ,,Als particulier bedrijf waren we een van de laatste der Mohikanen. Om Trifleet wereldwijd aan de top te kunnen houden, was een volgende stap nodig. Dat is GATX, een gedegen onderneming met enorm veel kennis.”

Nu hij rust heeft, is er tijd en energie om aan een toekomst voor hemzelf te denken. Zijn kennis wil hij gaan inzetten voor andere bedrijven. Teruggeven wat je zelf eruit haalt, noemt hij het. Een belangrijk speerpunt voor hemzelf is het Rijnlandse ondernemingsmodel. Dat is het model waarin alle betrokkenen bij een onderneming meetellen.

,,Daar word ik enthousiast van. Elkaar helpen als nodig. Met elkaar verder komen. In Nederland zijn we behoorlijk richting het Angelsaksische shareholders’ value getrokken wat daar lijnrecht op staat met financieel resultaat als de maatstaf. Ik zou mij willen inzetten om weer voor het Rijnlandse Model te gaan. Dat past bij Nederland.”

Er is ook weer even tijd voor meer golf. Naast The Dutch speelt Philip zijn rondes op de baan van landgoed De Haar die nu naar 18 holes gaat. En binnenkort lonkt, als nieuwe Member, het spel op het Schotse Loch Lomond. ,,Ik hoop daar net als hier in de Clan inspirerende mensen te ontmoeten en ideeën op te doen om mijn nieuwe doelen te kunnen bereiken. Want uiteindelijk denk ik dat we met het Rijnlandse model duurzaam het verst komen. Dat ga ik uitzoeken.”

Wilt u meer artikelen lezen over The Dutch, download dan gratis het The Dutch magazine