Op naar een killer short game

Problemen met het korte spel? Ga aan de slag met de Pelz Short Game Challenge. Deze legt over langere tijd haarfijn de vinger op de resultaten. Vraag naar deze speciale The Dutch scorekaart om de punten bij te houden.  

De Amerikaanse golfleraar Dave Pelz staat te boek als dé goeroe in short game maar ook als de man van statistieken. Niet zo vreemd als je weet dat de Texaan een gewezen NASA-wetenschapper is. Toen hij net begon in de golfwereld, volgde hij spelers op de PGA Tour om hun verrichtingen bij te houden op een PEI-lijstje, wat de Percentage Error Index heette. Gek op cijferuitkomsten legde hij een paar bijzondere weetjes vast. Eén daarvan is dat het lange spel uiteindelijk weinig in te brengen heeft in het succes van de golfer maar een killer short game des te meer.

Oggy golf pelz score

Pelz schreef er een Short Game Bible over. Zijn uitgangspunt daarin is dat het spel binnen 100 yards tot de vlag – zo’n 90 meter – cruciaal is en dus een score kan maken of breken. Pelz kwam met een plan om golfers met verschillende shots uit te dagen: de Short Game Challenge. Een prima tool om ook Members van The Dutch mee kennis te laten maken, zegt golfprofessional Oggy Robertson. Op basis van de methode van Pelz is daarom een speciale scorekaart gemaakt die puur gericht is op verrichtingen in het korte spel. Met als doel om uiteindelijk een beter beeld te hebben van de prestaties op dat vlak. ,,Op basis daarvan kunnen de golfpro’s van The Dutch weer advies geven,” legt Oggy uit.

Tip van Oggy: pak een ijzer-5 of 6, steek hem in de hole en leg de shaft plat op de green. Dat is ongeveer een meter. Tweemaal de club maakt twee meter.

De kaart omvat vijf verschillende slagen waarvan de scores worden bijgehouden over tien rondes. Er zijn punten te verdienen met een 1 meter-putt, 10 meter-putt, 10 meter-bunkershot, 15 meter-pitch en 10 meter-chip. Een putt van 1 meter die wordt uit geholed, levert 1 punt op. Met een 10 meter-putt zijn 4 punten te verdienen.

Een pitch vanaf 15 meter in de hole zelfs 5 punten. Als de bal bij deze slag op de green belandt, is dat goed voor 1 punt. Na tien rondes wordt het totaal opgemaakt. Een tip van Oggy om de putt-afstand te bepalen: pak een ijzer-5 of 6, steek hem in de hole en leg de shaft plat op de green. Dat is ongeveer een meter. Tweemaal de club maakt twee meter.

Oggy: ,,Het leuke aan de Pelz Short Game Challenge is dat er een competitief element in zit. Spelers kunnen ook onderling een competitie in het korte spel beginnen. Toen ik jonger was en veel aan het oefenen was, gebruikte ik de Pelz-methode vaak om mijn spel te monitoren. En nu pas ik hem weer toe bij mijn lessen. Je ziet wat je de laatste keer hebt gepresteerd en of en welke vooruitgang erin zit.

Neem vooral de tijd als je aan je korte spel werkt. Check je lijn, analyseer je slag. Dat is beter dan achter elkaar ballen te putten zonder je af te vragen wat er misgaat. Uiteindelijk zal alle aandacht zorgen voor meer zelfvertrouwen. Ook als er niet wordt gelest, kom gerust langs met de resultaten van de scorekaart. Dan kunnen wij gericht advies geven.”