bakkerij de jager

‘Niks gebakken lucht…’

In alle vroegte worden bij Bakkerij De Jager in Leerdam al de Waldkorn broden, pistolets en hartige snacks voor The Dutch gebakken. Gemaakt met eigen desem en met veel liefde gekneed en gebakken. ,,Ik werk nog met recepten van mijn opa,” zegt Edwin Kamper.

Bakkerij de Jager is een familiebedrijf pur sang. Grootouders Elbert en Guus startten in het centrum van Leerdam in 1967 hun eerste bakkerswinkel. Die ging daarna over op dochter Bertie en haar man Teunis en sinds 2009 staat zoon Edwin hier fluitend te bakken elke dag. Samen met zijn zus Astrid, die naast haar onderwijsbaan een paar dagen per week de nog warme broden rondrijdt naar klanten waaronder The Dutch. ,,We hebben de liefde voor brood en banket gewoon met de paplepel binnengekregen,” zegt Edwin.

Hij wijst op de banketbakkerij in het vijf jaar geleden betrokken bakkerspand aan de rand van Leerdam. Dit is het fijnproeversgedeelte waarbij hij zelf dagelijks de vingers aflikt. Hier worden volgens opa’s recept onder meer de tompouces gemaakt die op Koningsdag met meer dan tienduizend tegelijk de deur uitgaan. ,,Klanten staan er gerust een uur voor in de rij,” vertelt Edwin. Het geheime wapen? ,,Met melk, vanille en eidooier en room die we nog op de ouderwetse manier volgens het recept van opa maken. Dan krijg je echt de allerlekkerste room die er is.”

ECHTE ROOMBOTER
Als overtuigd ambachtelijk bakker werkt Edwin, die op 18-jarige leeftijd op eigen verzoek in de provincie Groningen bij de beste bakker van Nederland in de leer ging, alleen met de allerbeste grondstoffen. ,,Ze zijn duurder, maar je maakt er een veel beter product van. Wij gaan voor bloem met een hoog eiwitgehalte en veel vezels. Dan heb je echt aan twee sneetjes genoeg. Duur? Niet als je bedenkt hoeveel beleg er op zes goedkope sneetjes gaat. Onze croissantjes zijn bijna een derde meer in gewicht dan de voordelige. Maar in die van ons zit dan ook echte roomboter hè, uit Friesland.

Niks gebakken lucht,” zegt Edwin, die blaakt van de passie en bevlogenheid voor zijn product. Elke nacht en dag zijn twee ploegen in de weer om de vijf eigen winkels in de regio en de klanten op locatie te voorzien van geurend brood, cake, saucijzenbroodjes, taarten en nog veel meer. De vulling van de saucijzenbroodjes is ook een koekje van eigen deeg. ,,Samen met de vaste slager in Hoornaar die nog zelf slacht, heb ik het ideale gekruide gehakt gemaakt. Dat gaat in onze broodjes en niets anders.”

Met als enige missie: het allerbeste bakkersproduct maken

BROSSE AFBEET
Handwerk dus, hoewel er vorig jaar twee hypermoderne deegmachines werden binnengereden om het werk van het bakkersteam iets lichter te maken. ,,Bakken is zwaar maar wat kan, doen we nog altijd met de hand. Elk koekje wordt door onze mensen zelf uitgesneden.” Zoals ook de gevulde koek in hartenvorm die met Moederdag de winkel uitvliegt. Of de letters voor een 60-jarig huwelijk, ook al gevuld met het deeg van de gevulde koeken. Het zijn de krenten uit de pap volgens Edwin die altijd bezig is met zijn vak.

Even het deeg proeven hier, opa’s oude chipolata’s vulling finetunen daar. ,,Da’s nog de echte hoor, met rum, bitterkoekjes en rozijnen. Ook onze speculaas is bijzonder. Daar zaten volgens opa’s recept grondstoffen in die we nu niet meer kunnen krijgen maar we hebben vervangers gevonden om dezelfde brosse afbeet te krijgen. Net als voor de kerststol om hem net zo smeuïg te maken als mijn vader en opa vroeger deden.” Elke dag staat Edwin met zijn neus vol in de boter en de desems. Hoe kan het nóg beter en lekkerder? Hij is een vakidioot, die kauwend op zijn deeg de finesses proeft. Met als enige missie: het allerbeste bakkersproduct maken.

Dat is de passie voor het ambacht

LANGSTE TOMPOUCE
Sinds begin 2022 is hij de vaste broodleverancier van The Dutch. Een mooie toevoeging aan het toch al ronkende CV van Bakkerij de Jager. ,,Ik had voor mijn eerste bezoek aan The Dutch geen idee van de bevlogenheid van het team. Hoe zij vol liefde en gedrevenheid over mooie producten spreken en ermee werken, daar vind ik mij helemaal in. Dat is de passie voor het ambacht,” zegt Edwin. Elke dag staat hij te midden van zijn team de broden voor The Dutch te kneden. Onder meer een mooie Waldkorn en een wit panbrood op basis van roggebloem. ,,Want voedzamer en steviger doordat hij veel tijd krijgt om te rijpen. Geen gist, wel veel smaak.”

Straks gaan ook de taarten van Bakkerij de Jager richting The Dutch. ,,We denken aan een Schwarzwalder Kirsch, een citroen-merengue, een Weense met kersen, schuim en slagroom en een overheerlijke appeltaart, gemaakt van appeltjes uit de Betuwe. Die schillen en snijden we uiteraard ook zelf.” Zijn mooiste uitdaging moet echter nog komen. In 1989 maakten zijn vader en grootvader met 750 meter de langste tompouce ter wereld. ,,Een grote happening die heel Leerdam en regio deed uitlopen. Dat record wil ik nog weleens verbreken als eerbetoon aan hen.”