‘Memorabele trips en events’

The Dutch en Made in Scotland tellen talloze memorabele trips en events. Tot de hoogtepunten horen zeker een goede doelenmatch met twee van Nederlands grootste voetbalcoryfeeën, het traditionele diner met haggis tijdens de jaarlijkse Clan Summits, en de avond waarop de Founders de belofte kregen dat KLM Open naar hun nieuwe golfbaan zou komen.

Cruijff en Van Basten

Het was tijdens een groot goede doelenevent dat pro David Burnside in een flight belandde met voetballegendes Johan Cruijff en Marco van Basten. Als een van de mannen achter Made in Scotland, die de organisatie voor de jaarlijkse golfdag van Van Lanschot verzorgde, was ook David de baan ingegaan. De ‘nummer 14’ en zijn voormalige leerling, beiden echte golfliefhebbers, zorgden voor voldoende belangstelling tijdens de wedstrijd. ,,Ik was best een beetje nerveus, om met deze twee mannen te spelen,” zegt David over het beroemde gezelschap waarmee hij de 9 holes liep. De match verliep voorspoedig, hoewel de drie op een enkele hole wat puntjes lieten liggen. Hoe konden we die putt nou missen, lijkt Van Basten hier te denken. Yes, die had erin gemoeten, denkt ook David. En Cruijff? Die hield het als vanouds op zijn bekende:

,,Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Summit

Door corona moest de Clan Summit in 2020 een jaartje overslaan en vindt dit jaar de 20ste editie plaats in het zonnige Spanje, maar zodra het kan wordt er weer koers gezet richting Schotland of Ierland. ,,De bakermat van de traditie,” vertelt David Burnside. Met Piper Jimmy jarenlang als vaste gast tijdens het diner waarop de haggis met gevoel voor traditie vol tromgeroffel wordt gepresenteerd. David: ,,In dit geval begeleid door de doedelzaknoten van Jimmy en later samen met zijn zoon John.” Al spelend begeleidden zij het binnenbrengen van het nationale gerecht van de Schotten. Jimmy – tegenwoordig neemt John de honneurs waar – vertelde dan tijdens Burns Supper in het Schots de liederen en gedichten van dichter Robert Burns, om daarna samen met iedereen af te sluiten met een whiskytoost.

David: ,,Burns Supper wordt in de hele wereld traditioneel gevierd op 25 januari. Die dag wordt Robert Burns geëerd, de man die ooit een ode schreef aan de haggis, met daarin de beroemde zinnen ‘Maag, pens en darm… Jij verdient een gedicht’. De haggis wordt volgens traditie opgediend met koolraap, aardappelpuree en een whiskysaus.” Op de foto glundert de kleine Jimmy tijdens een van de Summits samen met David en Clan Member Peter Valks. ,,Onze beroemde doedelzakspeler is een aantal jaren geleden overleden, maar gelukkig is zijn zoon John in zijn voetsporen getreden.”

 


 

Swilken Bridge

Iedere golfliefhebber kent het beeld van de Swilcan Bridge, ook wel Swilken Bridge genoemd. Veel spelers hebben zich ooit laten vereeuwigen op de stenen brug op St Andrews, net als de volledige pro-equipe van Made in Scotland. Deze golftrip naar de beroemde baan in Schotland is echter om meer redenen opgeslagen in de annalen. Ten eerste omdat in twintig jaar Made in Scotland de course maar één keer is aangedaan met de Clan Summit, maar vooral vanwege de historische belofte die hier werd uitgesproken.

Enkele jaren voordat de Founders met de aanleg van The Dutch hun grote golfdroom zagen uitkomen, zegde Peter Hartman, destijds de grote man van KLM, op deze plek plechtig toe dat KLM Open naar Spijk zou komen. ,,Als wij de baan zouden bouwen tot hoog niveau en van hoge kwaliteit, zoals we voornemens waren,” vertelt David Burnside. Het contract werd getekend en acht jaar later was The Dutch het decor voor het bekendste golfevenement van het land, dat in 2017 en 2018 herhaald zou worden.

,,Als wij de baan zouden bouwen tot hoog niveau en van hoge kwaliteit, zoals we voornemens waren.”