Het wondertalent uit de Oekraïne – Lev Grinberg

‘Het is een onzekere tijd, ook financieel’ Met zijn 14 jaar is Oekraïner Lev Grinberg de jongste onder The Dutch Futures. Ambities genoeg bij dit golftalent dat tijdens het Dutch Open 2022 al even aan de European Tour mocht proeven. ,,Eigenlijk heb ik maar één grote wens: nummer 1 van de wereld worden.”

Lev praat golf, droomt golf en denkt golf. ,,Soms word ik er zelf knettergek van, maar golf is gewoon mijn leven,” zegt hij in vlekkeloos Engels. Hij is net terug van een zwaar laatste weekend op de Belgische Federal Tour die de tiener met winst afsloot dankzij zijn rondjes van 73, 69 en 72 op de Mergelhof. ,,Het was tough. Regen en wind, moeilijke course. Maar het was een goed toernooi. Ik sta nu 162ste in de The World Amateur Golf Ranking.“ Volgens zijn vader Illya Grinberg heeft Lev een enorme drive om te winnen. ,,Waarom hij als klein kind al van de ene naar de volgende wedstrijd wilde, was zeker ook door de prijzentafel die aan het eind wachtte.” Sinds enige tijd wonen ze in Brasschaat. In Oekraïne, het land waar ze allebei werden geboren, is op dit moment niks meer te zoeken. Behalve grootvader dan die in Kiev woont. ,,Ik mis hem maar gelukkig hebben we dagelijks contact,” zegt Lev. Het succes in golf deed de familie verhuizen naar België waar zij al eerder was geweest. Lev traint er op de baan van Rinkven waar hij wordt begeleid door zijn coach Simon Crosby. Zijn mentale skills traint hij met Mitchel Kevenaar bij The Dutch Academy.

Als talent van The Dutch Futures kan hij op de baan van The Dutch aan zijn spel werken. ,,Vandaag loop ik een rondje met Lars van Meijel. Hij is veel consistenter in zijn spel, daarom kan ik veel van hem leren.” Over zijn eigen best skills bestaat geen twijfel: ,,Chipping, for sure. Ik vind dit het leukste onderdeel van golf, ook omdat ik er goed in ben. Je kunt er spin in leggen, of een beetje slice. Dat is veel meer fun dan putting en approaching.”

STUDIEBEURS
Dat hij lekker gaat – Lev haalde als jongste deelnemer de cut op de DP World Tour en hoopt op een plek in het juniorenteam van de Ryder Cup – komt volgens hem echter doordat hij alle onderdelen goed in zijn golfvingers heeft. ,,Ik word consistenter, maak betere shots, krijg steeds meer snelheid in mijn slag. Het voelt goed,” zegt Lev, die tien jaar geleden in Kiev op zijn kleuterfietsje langs Kozyn Golf & Country Club trapte en maar bleef kijken naar dat onbekende spel. Al snel ging hij zelf balletjes slaan en behaalde hij een jaar later al zijn eerste overwinning.

Hij heeft er veel, zo niet alles voor over om de top te halen. In coronatijd kon hij zich uitleven op de banen van Florida, een fantastische ervaring. Vader Illya: ,,We konden niet naar huis en ook nergens anders heen toen Europa zijn grenzen sloot.” Dankzij de studiebeurs die hij kreeg van de US Performance Academy waar hij online lessen volgt, kan hij ook nu veel tijd investeren in zijn sport. Dagelijks traint hij vijf tot zes uur en in de avonden bestudeert hij op tv hoe zijn grote voorbeelden, onder wie Rory McIlroy en Jon Rahm, hun long hits en chippingslagen maken. ,,Ik zie wel een beetje gelijkenis. Zij spelen ook agressive en zijn net als ik hebberig om te winnen.”

‘Ik wil elke Major minimaal één keer winnen. De Masters op Augusta, die staat bovenaan’

BUSINESS IN DUIGEN
Bij het Soudal Open in mei van dit jaar speelde Lev onder Oekraïense vlag. Het is moeilijk, zegt zijn vader die door corona en de oorlog zijn complete business in rook zag opgaan. ,,Met mijn bedrijf was ik één van de grotere importeurs van betere wijnen en spirits, alsook van bier en mineraalwater. Het merendeel daarvan ging naar de horeca. Door corona gingen veel restaurants failliet. Er was geen steun voor hen vanuit de overheid, zoals hier. Na dertig jaar succesvol zakendoen zag ik mijn business in duigen vallen. Het is nu mijn verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat er toch geld zal zijn om de droom van Lev te laten uitkomen. Met de verkoop van bezit – mijn auto, bibliotheek en wijnen zijn al weg – komt er wat geld vrij zodat Lev naar toernooien kan reizen. Maar hoe lang dat nog zal gaan, weet ik nu niet.

Het is een onzekere tijd voor ons allebei.” Lev zelf hoopt sowieso goed genoeg te worden om door te stoten naar de top. Eerst de top 5 van de amateurs bereiken, dan pro worden en te eindigen als de nummer 1 van de wereld. ,,Ik wil elke Major minimaal één keer winnen. De Masters op Augusta, die staat bovenaan.” Illya: ,,Tot die tijd zorg ik ervoor dat mijn zoon ook wat over de wereld leert. In elke stad die we aandoen, krijgt hij een sightseeing. Lev, ken je het Colosseum in Rome al?”