‘Ik kan zó genieten van mensen’

Kees Commijs is directeur van Luxaflex, voorzitter van Natuur- en Landschapsvereniging Den Hâneker, voorzitter van museum De Koperen Knop, beheerder van het plaatselijke zwembad De Doetsekom en ontvangt recreanten in zijn eigen achtertuin. ,Druk? Ik ben altijd ontspannen.”

Hij is nu zestien jaar de directeur van Luxeflex Nederland, het bedrijf achter een van dé merknamen van het land. ,,Luxaflex® is zelfs soortnaam voor de horizontale jaloezie geworden, zie de Dikke Van Dale.” Kees Commijs werkt nu 35 jaar in de interieurbranche. Van zijn energie en dynamiek blijkt er na 35 jaar in de branche weinig verdampt bij hem. ,,Ik waak voor verzadiging. Als mijn toegevoegde waarde stopt, dan hoop ik dat mensen dat tegen me durven te zeggen en ben ik weg. Tot die tijd wil ik fulltime meedoen met de wedstrijd.”

Meedoen betekent in álles meedoen. Niet vanuit rusteloosheid, maar vanuit enthousiasme en gedrevenheid. Of hij nu bakken staat schoon te maken in het plaatselijke buitenbad, de picknickweide thuis voor recreanten aan kant maakt of nieuwe concepten aan het bedenken is voor het merk Luxaflex®. ‘Doen’ is een familietrekje, zegt Kees: ,,Mijn vader, al jaren gepensioneerd, is actief in de jeugdopvang in Rotterdam, geeft tennisles en is dagelijks in de weer met zijn postduiven. Ook mijn moeder, die ruim dertig jaar met gevangenen heeft gewerkt in Dordrecht, heeft gedurende haar leven nooit stilgezeten.”

Kees is het kind van een tienermoeder en een toen nog maar net 20-jarige vader. ,,In liefde verwekt onder de Euromast ,” lacht hij. Voor de buitenwereld was zijn moeder meestal zijn zus, maar mooi dat zijn ouders het als stel hebben overleefd. Na meer dan vijftig jaar samenzijn maakte corona in 2020 echter helaas een eind aan dat huwelijksgeluk. ,,Bizar.”

PICKNICKWEIDE
Voor de liefde is Kees vanuit Rotterdam naar Giessenburg getrokken. Volgens hemzelf een machtig mooi gebied. Toen hij arriveerde, zei zijn vrouw: ‘Je moet hier een paar dingen doen. Je moet leren sloten ofwel graven, je moet ‘de hekkes’ achter je dicht doen, je gaat naar de Fokveedag en je sluit je aan bij het verenigingsleven’. Kees: ,,Nou, dat is allemaal goed gelukt.

Er is meer dan werk alleen.

Oud-premier Balkenende zei ooit dat je niet alleen ergens woont om te wonen, maar ook iets terug moet doen voor je omgeving. Dat vind ik ook. Er is meer dan werk alleen.”

Als eerste niet-agrariër en bevlogen poldermens kreeg hij de voorzittershamer van Den Hâneker in zijn handen gedrukt, de oudste natuur- en landschapsvereniging van het land. Kees wordt warm van recreatie, maar vooral van mensen.

Hij geniet wanneer bezoekers hun boterhammetjes eten in de picknickweide. De theetuin is recent na tien jaar gesloten wegens tijdgebrek maar de elektrische verhuurbootjes zijn gebleven. In het weekend gaat hij zelf aan de bak in De Doetsekom, het grote buitenbad dat onder zijn hoede volledig werd opgepoetst en waar hij tijdens de Rijnmond Zomerspelen meer dan 1500 gasten ziet binnenstromen. ,,Dan ben ik in mijn element, hoor.”

Die enorme energiestroom vloeit al sinds hij van school afkwam. Na de militaire dienst vond hij zijn eerste baantje als telefonische verkoper. Op zijn 24ste werd hij door het bedrijf op inkoopreis gestuurd. ,,De commercieel directeur overleed plotsklaps. We denken dat jij het kan, zeiden ze. Met mijn ouders nooit verder geweest dan Texel en één keer Torremolinos, zat ik ineens op KLM-stoel 78a richting Korea.”

Prachtig mooie bedrijven die voelen als mijn eigen ondernemingen.

Jaren reisde Kees de wereld over om voor bekende woonketens in te kopen. En toen was daar het aanbod van fabrikant Hunter Douglas om aan boord te komen. Na een paar jaar werd hij, naast Nederland, ook verantwoordelijk voor België, Frankrijk en Zwitserland voor Luxaflex® en voor Luxaflex Outdoor. ,,Prachtig mooie bedrijven die voelen als mijn eigen ondernemingen.”

NYENRODE
Kees brengt mensen graag samen. Met een stiekeme nieuwe tafelopstelling zorgde hij er bij verrassing voor dat de assemblage en kantoor bij elkaar aanschoven voor de dagelijkse lunch want hoezo gescheiden pauzes? Even de boel opschudden, noemt hij het. Hij is authentiek in alles. Toen hij afstudeerde aan Nyenrode, waar hij op zijn 34ste naartoe was gestuurd voor de opleiding General Manager, hoorde hij: ‘Wij van Nyenrode proberen mensen altijd een stukje te veranderen maar jouw authenticiteit is zo sterk, die gaan we niet veranderen. Kees is Kees’.

Ik ben een detailman, alles moet kloppen en top zijn. Dat heeft The Dutch ook. Ik zeg weleens: twee sterke merken bij elkaar.

Zo stapte hij ook bij The Dutch in aanbouw binnen. Eén mailtje naar de Founders of hij mocht komen kijken en er stond een paar laarzen in zijn maat klaar. Kees was een van de eerste bezoekers en na de opening van The Dutch de allereerste die op de nieuwe baan zijn GVB haalde. ,,Vanaf dag één hebben we een goede match. Ik ben een detailman, alles moet kloppen en top zijn. Dat heeft The Dutch
ook. Ik zeg weleens: twee sterke merken bij elkaar.”

Hij inspecteert nog even de vouwgordijnen in het Clan restaurant en de Duette® Shades in de ladies lockerroom – ‘boven, beneden, binnen, buiten, alles Luxaflex®’ – en maakt zich op voor zijn volgende afspraak. ,,Golf? Ik ben Corporate Member, managers golfen hier met relaties maar zelf heb ik niet de rust om uren te gaan lopen. Ooit, wie weet.”