Iets terugdoen voor de sport

Iets terugdoen voor de sport

Oud-voetballer Mark Snijders – AZ en Port Vale – is het brein achter het Dutch Sport Tech Fund. De investeringsmaatschappij helpt start-ups en scale-ups in sportdata en sporttechnologie om wereldwijd te scoren. ,,Ik kan zo enthousiast worden van waar we allemaal mee bezig zijn…”

Trefpunt voor Mark Snijders, geboren en getogen in Alkmaar, is zijn trots De Dieu, een moderne sociëteit met eigen Wikipediapagina, in het hart van de beroemde kaasstad. Eigenlijk zegt dit alles waar hij voor staat. Verbinden, teams smeden, alle neuzen dezelfde kant op en dingen voor elkaar boksen. Hij is een echte teamspeler, zegt hij zelf. Zoals ze vroeger op het veld met elkaar voor de overwinning en de beker gingen, zo staat hij nog altijd in het leven. En zo is ook De Dieu geboren. Een majestueus pand dat onder aanvoering van Mark zeven jaar geleden door een groepje mannen werd aangekocht en er een herensociëteit vestigde naar Brits model. ,,Maar dan wat swingender,” zegt Mark. Ieder lid telde vijfduizend euro neer als investering in de stenen en betaalt jaarlijks een bedrag waarmee het 18de eeuwse woonhuis van voormalig burgemeester De Dieu kan worden behouden voor volgende generaties. En dat verdient het, wijst Mark naar de ontvangstkamer. Schilderingen op wanden en plafonds, omringd door barokke ornamenten en een haard waarin op mooie avonden het vuurtje wordt opgepookt. ,,Hier word je toch helemaal verliefd op?”

De herensociëteit is inmiddels 160 leden rijk waarmee Mark terug kan kijken op een succesvolle ingeving. Zo’n project als De Dieu, dat geeft hem vleugels. Hij komt er vaak – ‘Ik woon nog altijd vlakbij’ – , heeft er zijn zakelijke afspraken en vergadert er regelmatig met het team van Dutch Tech Sport Fund waarmee hij zich de afgelopen drie jaar bezighoudt. Ook hier was zijn enthousiasme leidend en heeft Nederland sinds 2020 zijn eerste investeringsfonds voor start ups en scale-ups die actief zijn in de wereld van sportdata en sporttechnologie. ,,Dat was er nog helemaal niet, ik was echt verbaasd.”

Sportcoryfeeën

Net als bij De Dieu zag hij kansen liggen. Een mooie goal die nog veel meer moois in petto zou kunnen hebben. ,,Sportdata, ik vind het mega interessante materie. Dat je daarmee je sport kan verbeteren, teams sterker kan maken en ook voor de fan iets kan betekenen, dat is toch prachtig.” Mark kwam uit bij Eric van der Maarel en Alexander Janssen. ,,Mensen met ervaring in sporttech en finance, want die had ik niet.” Gedrieën legden zij het fundament voor het Dutch Sport Tech Fund, geen fonds maar een investeringsmaatschappij. Mark: ,,Wat we toen hebben bedacht, staat als een huis.”

In dat huis buigen zich nu dertig man over alle aanvragen die wekelijks binnenstromen. Tien tot vijftien, schat Mark in. Als de Board unaniem een groen vinkje zet, gaat het door naar de volgende ronde waarin experts op het gebied van sport en finance hun licht erover laten schijnen. Onder hen coryfeeën als oud-schaatster Marianne Timmer en voormalig hockeyer Teun de Nooijer. Voor de investeringskant zijn mensen aangeschoven met stevige ervaring in de accountancy, ondernemerschap, investeringen et cetera. Alle dertig teamleden hebben bovendien een skin in the game. ,,Eigen geld investeren, meedoen… We willen met zijn allen resultaat halen.”

Dertien nationale en internationale start-ups en scale-ups hebben tot nu groen licht gekregen en die doen het eigenlijk allemaal erg goed, zegt Mark. Goed nieuws voor de investeerders die vanaf 100.000 euro instappen in het Dutch Sport Tech Fund. Een Aziatisch platform waarin wordt geïnvesteerd, heeft zijn waarde al van drie naar 240 miljoen dollar zien stijgen. En zo zijn er meer voorbeelden. ,,We gaan ervanuit dat de markt dezelfde visie heeft en dat één of meerdere exits een logisch gevolg zijn.”

Iets terugdoen voor de sport

Leiderschap nodig

Veel van die bedrijven zijn ergens op een zolderkamer gestart. Je kent ze wel, zegt hij: ,,Een goed idee, en dan wordt het een succes. Wij zoeken en vinden vaak dit soort parels. Om te groeien, is meer nodig en dan staan ze voor een nieuwe uitdaging. Want hoe til je het naar een volgend niveau? En heb je wel het leiderschap in huis om die stap te kunnen maken? Daar begeleiden we bij.”

Enthousiast vertelt hij over twee Nederlandse bedrijven uit het portfolio die door Dutch Sport Tech Fund zijn omarmd. Scala Sports zet zich in de kijker met een app voor de wereldwijde tennis- en padelcommunity. Door de app te downloaden en zich in te schrijven, wordt het voor spelers heel makkelijk om bijvoorbeeld te zien in welke poule ze in een wedstrijd zijn ingedeeld maar ook om onderling afspraken te maken. ,,Als de Amerikaanse tennisbond inhaakt, dan heb je ons mee, zeiden we.” En zo geschiedde. Zest. golf is ook een prachtig bedrijf, vervolgt Mark. Het bedrijf is de booking.com voor de internationale golfwereld. ,,Golfbanen zetten hun beschikbare tee-times voor greenfee-spelers in hun eigen systeem en Zest koppelt al deze data in een boekingsplatform.”

Van al dit soort initiatieven gaat zijn sporthart juichen, zegt hij. ,,Omdat je met zijn allen ervoor zorgt dat een sport kan verbeteren. Zo doe je ook nog iets terug.” Hij staat zelf nog wekelijks op het voetbalveld bij de veteranen, speelt zeer fanatiek padel en golft regelmatig sinds een jaar bij The Dutch.

,,Omdat je met zijn allen ervoor zorgt dat een sport kan verbeteren. Zo doe je ook nog iets terug.”

,,Het mooie van The Dutch vind ik dat ik zo’n verhaal als het Dutch Sport Tech Fund daar kan vertellen. Er lopen mensen rond die mijn drive begrijpen en mijn enthousiasme kunnen delen. En we hébben ook daadwerkelijk wat te vertellen.”

Iets terugdoen voor de sport