‘Holland made in Scotland en vice versa’

Het clubhuis van The Dutch staat bomvol kunst, antiek en brocante waaronder heel bijzondere eyecatchers. Check de Study voor deze twee historische landkaarten van Schotland en Nederland. David Burnside, een van de Founders van The Dutch én talentvol schatjager, vond ze bij Harrods in Londen.

Tijdens een bezoekje met zijn oudste dochter aan de Britse hoofdstad struinde David in het bekende warenhuis aan de Brompton Road over de afdeling antiek. En daar spotte hij een setje oude landkaarten. De één met de print van Schotland, de ander met de plattegrond van Nederland. Oud, heel oud want het bleek het Holland waar de Pruisen nog hun stempel op drukten met Pruisisch Gelre.

Het is precies the opposite

Een gebied dat eind 18de eeuw werd bezet door de Franse Republiek en vanaf toen deel ging uitmaken van het Roerdepartement. Maar wat David in zijn eeuwige jacht naar nieuwe pareltjes echt triggerde, was de geschiedenis van de twee platen. Die van Schotland bleek zijn herkomst te hebben bij de bekende kaartenmakers van Tirion in Amsterdam, terwijl die van ‘United Kingdom of The Netherlands’ was getekend door de beroemde firma Lizars’ Edinburgh. ,,Het is precies the opposite. Ik zag meteen de verbinding met The Dutch waar vanaf de eerste dag een Schotse wind waait. Overal in het clubhuis zijn verwijzingen te vinden naar de plek waar het idee voor onze baan werd geboren,” zegt David. Hij moest ‘een paar’ pond voor de twee historische kaarten neerleggen – ‘Maar nog niet zo duur als het Hollandse stoeltje dat ernaast staat’ – , ze gingen hoe dan ook mee inclusief de certificaten van echtheid, lacht hij. Dat gold ook voor het stapeltje oude foto’s dat hij met dezelfde vlucht onder zijn arm mee naar Nederland nam en die nu de hal beneden sieren.

CITROEN
In het clubhuis kregen de landkaarten een markante plek boven de open haard in de Study. Schotland rechts en Nederland links, alweer the opposite around. David: ,,Misschien moet ik ze omwisselen, maar ik vind het eigenlijk ook wel grappig zoals ze nu hangen.” Dat is te midden van de andere prenten en afbeeldingen die David tijdens zijn vele trips naar de andere zijde van Het Kanaal her en der vond.

,,Niet alles is duur, veel juist helemaal niet. De meeste hebben een appel en een ei gekost, zoals deze afbeelding van een citroen. Het is een soort studie van de vrucht, gewoon leuk. En deze oude prent van mensen die een golfspel aan het spelen zijn, mocht mee voor één pond. Antiekwinkeltjes in Engeland en Schotland zitten vol schatten.”

De aanschaf zelf was misschien peanuts, voor een passende lijst werd ietsje pietsje meer neergeteld. ,,Ik vind het belangrijk dat elk stuk een kader krijgt die past bij de afbeelding en bij de sfeer van het clubhuis. Die is niet modern of zakelijk, maar met een hang naar historie. Kritisch? Nou en of.”

VECHTENDE HERTEN
Altijd heeft David zijn ogen open, elke trip weer, en zelden komt hij met lege kunsthanden thuis. ,,Ik ben gek op mooie dingen met historie. Ik heb er niet altijd meteen een plek voor in gedachten maar als ik ergens warm voor loop, laat ik het zeker niet achter.” Zo laadde hij vorig jaar nog de nostalgische naaimachine in zijn auto die nu in de Library pronkt. ,,Ik kon er niet vanaf blijven.”

Binnenkort maken meer nieuwe aanwinsten hun entree in het clubhuis. ,,Ik heb net een schilderij met vechtende herten gekocht in een galerie in Schotland én ik heb nog een fantastische foto van een regenboog die over de baan van The Dutch hangt. Die wordt op dit moment ingelijst door de man die een genie met hout is. Van restanten van de houten clubhuisvloeren heeft hij onder meer de spiegellijsten en tafels in de lockerrooms gemaakt. Nee, het clubhuis is nooit af. Het is en blijft een project in wording. Jammer dat het pand niet meer muren heeft.”