Het verschil is: 21 uur of 21 dagen

Ze hebben de vorm van een mini-krater en dienen subiet te worden hersteld: de pitchmark, ofwel de grootste ergernis op de green. En toch is repareren een simpel klusje.

Spoedreparatie, dat is gewenst als de golfbal zo landt op de green dat er een duidelijke deuk ligt. Dat iedere seconde hierbij telt, is misschien een beetje overdreven maar dat er actie wordt gevraagd, dat weet iedere golfer. Een pitchmark die na het neerploffen van de bal binnen een paar minuten wordt aangepakt én op de juiste manier, zal in het groeiseizoen binnen 21 uur weer net zo smoothly ogen als voor de aanslag.

Als de golfer de deuk de deuk laat, kan het echter wel 21 dagen duren voor herstel intreedt en de deuk gladtrekt. Bij lagere temperaturen krijgt de green helemaal een dreun en is er geen kans op snel opveren. Toch is het ook dan wel zo aardig om het gras een handje te helpen. Gewoon doen dus, voor uzelf én voor andere golfers.

pitchmark

Hoe dan?

De beste manier om een pitchmark te repareren, is: begin aan de buitenkant en druk het gras met de pitchfork terug naar het middelpunt van de plek. Trek de pitchmark nooit vanuit het dieptepunt omhoog omdat dit de wortels beschadigt en het gras definitief zal killen. Dus doe het met beleid en werk van buiten naar binnen om het gras als laatste even aan te drukken met de putter of de voet.

pitchmark

8 x in 18 holes

Onderzoek heeft laten zien dat iedere golfer gemiddeld acht maal een pitchmark veroorzaakt tijdens een rondje van 18 holes. Op een gewone dag op The Dutch met zo’n 100 golfers betekent dat 800 deukjes in de greens. Als iedereen er tenminste één op elke green weer oplapt, zullen deze veel langer in topconditie kunnen blijven. Of maak er twee van…

 

Benieuwd naar meer interessante verhalen?

Meer nieuws