Het Europees Individueel Kampioenschap voor golfers met een beperking

Na het KLM Open, de Senior Tour en de Challenge Tour is The Dutch in de zomer van 2023 opnieuw het decor voor een groot internationaal event: het Europees Individueel Kampioenschap voor golfers met een beperking. Het NL-team telt in elk geval twee titelverdedigers. ,,Dit is een verhaal dat is ontstaan vanuit een gezamenlijke passie.”

‘We verwachten topspelers uit de hele wereld’

Meer dan tachtig golfers uit de gehele wereld zullen hun opwachting maken tijdens het European Inidividual Championship for Golfers with Disability dat van 18 tot en met 22 juli 2023 gespeeld wordt op The Dutch. Een fantastische kroon op het werk van het clubje Nederlanders dat in 2014 de BMVG (Bevordering Minder Validen Golf) had opgericht met als doel mindervalidengolf te bevorderen. Zeven jaar later staat dit op de kaart en komt hét EK naar de Championship course van The Dutch. Om dat te bereiken zijn The Dutch, BMVG, European Golf Association (EGA) en de European Disabled Golf Association (EDGA) de  laatste twee jaar intensief opgetrokken. David Burnside, een van de Founders van The Dutch: ,,Wat mensen moeten weten, is dat dit is ontstaan vanuit de passie die al deze partijen hebben om golf toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Tijdens een samenzijn in Schotland hebben we tegen elkaar gezegd: we gaan dit gewoon organiseren. We hebben toen de naam TopGolf4Disabled in het leven geroepen en de zegen aan elkaar gegeven om dit te initiëren.”

,,We hebben de koppen bij elkaar gestoken en met hulp van de Dirk Kuyt Foundation ervoor gezorgd dat er voorzieningen zijn gekomen.”

BRUTALE BRIEF
Het eitje voor een serieuze ontwikkeling van disabled golf in Nederland werd ooit gelegd in de Betuwe op de baan van De Batouwe, vertelt Mark Tempelman, een van de oprichters van Bevordering Minder Validen Golf. Een revalidatie van een van de leden bleek de vinger op een pijnlijke plek te leggen: het clubhuis was niet geschikt om mindervalide golfers te ontvangen.

,,We hebben de koppen bij elkaar gestoken en met hulp van de Dirk Kuyt Foundation ervoor gezorgd dat er voorzieningen zijn gekomen.” Om ook het golfen een boost te geven, ging de baan in Zoelen wedstrijden organiseren, zoals sinds 2014 het jaarlijkse Gelders Disabled Open. Maar er was meer nodig om de sport onder de aandacht te brengen. Daarom zocht BMVG in 2016 toenadering tot The Dutch wat leidde tot een eerste editie van het TopGolf4Disabled Event. Mark: ,,Eigenlijk door heel brutaal een brief te schrijven met de vraag of The Dutch bereid zou zijn om enkele flights te doneren voor een veiling voor het goede doel op De Batouwe. Het antwoord luidde nee, maar wat we wel toegezegd kregen van Phil Helsby was een persoonlijke masterclass van hem voor zes personen als veilingitem. Een fantastisch aanbod.”

,,Een fantastisch bedrag. Als BMVG hebben we waardering gevoeld voor waar wij mee bezig zijn.”

De connecties met The Dutch hebben zich in de jaren erna snel verbreed. Er kwam een samenwerking met de NGF. De nationale selectie van golfers met een beperking traint nu jaarlijks op de Inland links course in Spijk en krijgt begeleiding vanuit The Dutch Academy. Elk jaar worden bovendien wedstrijden georganiseerd, onder meer om punten te verdienen voor de World Ranking for Golfers with a Disability (WR4GD). Een Charity shot gun evenement op The Dutch is georganiseerd om een bijdrage te kunnen doen aan de organisatie van een EK. De cheque van 153.000 euro die in juli aan het eind van de avond werd overhandigd aan de organisatie, gaat naar de kas voor het EK van 2023. Mark Tempelman: ,,Een fantastisch bedrag. Als BMVG hebben we waardering gevoeld voor waar wij mee bezig zijn.”

52 ARTSEN
Toernooidirecteur vanuit de EGA en de EDGA is Manon Eggermont. Zij verwacht juli 2023 een toeloop van topgolfers uit heel de wereld. ,,In het jaar dat het Europees Kampioenschap voor teams wordt gespeeld, zijn we verplicht ons tot Europa te beperken, maar een individueel EK staat open voor iedereen. Ik reken zeker op topspelers uit heel Europa, Argentinië, Amerika, Canada, Chili, Japan en Zuid-Afrika. Een deel is pro en speelt op de DP World Tour in de G4D tour.”

,,Professionele golfers, amateurs, mannen, vrouwen: er komt een heel mooi spelersveld te staan. Als EDGA organiseren we open events en dat betekent ook echt open. Iedere topspeler die wordt geclassificeerd door de artsen, heeft toegang. Wereldwijd is er een samenwerking met 52 artsen die allen met hetzelfde toewijzingssysteem werken. Bij een dwarslaesie, blindheid of een geamputeerd been is zichtbaar sprake van een beperking maar er is ook nog een heel groot grijs gebied. Niet elke beperking is te zien of zwaar genoeg voor de top.

,,We willen iedereen met een beperking steun geven om weer tot beweging te komen.”

Voor deelname aan de EK kunnen alleen de spelers die in het bezit zijn van een WR4GD-pas zich inschrijven.” Insteek van alles is voortdurend om golf breed open te stellen voor mensen met een beperking. Dat was een van de redenen voor Elton Barbour om begin 2021 toe te treden tot het bestuur van BMVG. Destijds nog vertegenwoordiger van de Aruba Tourism Authority in Europa verzorgde hij onder meer een geslaagd mindervalidengolftoernooi op het eiland waar hij werd geboren. Nu zet hij zich als BMVG bestuurslid en zelfstandig ondernemer in om de sport onder aandacht van een groot publiek te brengen,

,,We willen iedereen met een beperking steun geven om weer tot beweging te komen. Hoe kun je daar meer bekendheid aan geven? Door topspelers als rolmodel in te zetten en te laten zien wat je allemaal kunt. Ik heb met verbazing gekeken hoe soepel zij het spel kunnen spelen. Ik zit werkelijk naar artiesten te kijken. Als zij het voorbeeld kunnen worden voor een grote groep mensen, dan is dat fantastisch.”

HOOP GEVEN
Het EK-balletje is met succes gaan rollen. Bladt Charity zette in 2021 een beslissende stap door aan BMVG een financiële garantie af te geven om het EK te verzekeren van opbrengst. BMVG, EGA, NGF en The Dutch hebben elkaar gevonden in de organisatie en werken toe naar een groots internationaal evenement. Manon Eggermont: ,,Toen ze twee jaar geleden met het idee kwamen voor een Europees Kampioenschap in Nederland zei ik: Top, doen!

BMVG bestuurslid Charles Vermeulen is als teammanager van de NGF-selectie met mij meegereisd naar een aantal EK’s en wedstrijden. Ook de NGF stond open voor een EK en nu ligt er het fundament voor een heel mooi event op The Dutch, een van de banen van de European Tour. Het belooft weer een top EGA-toernooi te worden. In Nederland, op The Dutch, een mijlpaal voor het disabled golf in ons land.”

,,Laten we hopen dat het evenement mensen met een beperking enthousiast maakt om te gaan golfen. De sport kan weer hoop geven en vertrouwen in jezelf terugbrengen.”

De eerste keer dat hij een EK bijwoonde, was een openbaring, zegt Charles Vermeulen. ,,Je ziet golfers met een beperking op zeer hoog niveau topsport bedrijven. Daarmee zijn ze de ideale aanjager om de sport breed aantrekkelijk te maken. Denk maar zo: als het Nederlandse hockeyteam Olympisch kampioen wordt, dan is de plaatselijke club verzekerd van een flinke aanwas. Europese Kampioenschappen voor golfers met een beperking zouden eenzelfde effect moeten hebben.

The Dutch is een bekende baan met uitstraling waardoor er straks hopelijk veel aandacht voor zal zijn.” Mark Tempelman: ,,Hoe geweldig is het dat je in 2014 bedenkt iets te willen betekenen voor golfers met een beperking en in 2023 met elkaar een prestigieus event naar Nederland kunt brengen…” David Burnside: ,,Laten we hopen dat het evenement mensen met een beperking enthousiast maakt om te gaan golfen. De sport kan weer hoop geven en vertrouwen in jezelf terugbrengen.”

TONY BENNETT,
VOORZITTER EUROPEAN DISABLED GOLF ASSOCIATION (EDGA)

,,Het is zeker een goede keus om het kampioenschap volgend jaar naar The Dutch te brengen, een van de fijnste banen van Nederland. Als associatie willen we meer mensen aan het golfen krijgen. Nederland heeft laten zien dat al een groot aantal de sport heeft gevonden.

Over heel de wereld is gelukkig vooruitgang te zien. Toen ik in 2013 bij EDGA kwam, speelden we vier toernooien dat jaar, nu zijn dat er meer dan zeventig. Wereldwijd hebben 34 golffederaties zich bij ons aangesloten, wat ook een prachtige ontwikkeling is. We zien interesse vanuit landen die we als Europese associatie niet direct in het vizier hadden. Een van de eerste was de federatie in Costa Rica die zich meldde, daarna volgden Australië, India, Argentinië en nog veel meer. Ze hadden gezien wat wij als EDGA wisten te realiseren en wilden daar graag in mee.

Op dit moment komt 34% van onze leden van buiten Europa. EDGA heeft ervoor gezorgd dat er standaardisatie is gekomen voor golf met een beperking. In het verleden hadden alle organisaties die zich hiermee bezighielden eigen regels, HCP-bepalingen en systemen. Goedbedoeld en begrijpelijk, maar als je echt iets wil als associatie moet je op één lijn komen.
Dat is gelukt.

,,Ik hoop dat golf voor mensen met een beperking een hoge vlucht zal nemen. Ik kijk uit naar het EK op The Dutch en hoop erbij te zijn.”

De aangesloten federaties hebben toegang tot onze kennis. Er is een bibliotheek met films, video’s, foto’s en teksten. EDGA ontwikkelt tools die coaches kunnen helpen bij de training. Er is input voor federaties die zichzelf willen ontwikkelen. En dan zijn er de toernooien waaraan zij met hun teams kunnen meedoen.

Voor de nabije toekomst hopen we dat de organisatie van de Paralympics Golf for Disabled wil inlijven als nieuwe Olympische sport. Elf sporten zijn in de race voor die ene plek. We hopen hoge ogen te gooien omdat onze sport een van de meest inclusieve is. Iedereen kan het in principe spelen. Voor mensen met een mobiliteitsbeperking is het juist een ideale sport. De bal ligt stil en je speelt altijd met je eigen bal, dus geen invloeden van buitenaf. Ik hoop dat golf voor mensen met een beperking een hoge vlucht zal nemen. Ik kijk uit naar het EK op The Dutch en hoop erbij te zijn.”

NIELS BOIJSEN,
NGF TEAMMANAGER TOPSPORT

,,Een disabled topevenement als het EK in Nederland organiseren, is fantastisch en een mooie kapstok en aanjager om de sport te verbreden. Om het evenement heen zijn tal van mooie initiatieven te verzinnen en te bouwen. De NGF zal deze kans zeker benutten om samen met golfverenigingen een en ander op te pakken.

,,Het gaat gespeeld worden op een fantastische baan, The Dutch, en met een mooi deelnemersveld van tachtig spelers uit vijftien verschillende landen.”

Disabled golf heeft zich ontwikkeld tot topsport met Daphne van Houten als onze eigen wereldtopper. En we hebben al enkele echt goede spelers. Nederland telt internationaal zeker mee. De NGF faciliteert om het voor de golfers in het NL-team mogelijk te maken mee te doen aan EK wedstrijden in het buitenland onder begeleiding van bondscoach Marcella Neggers.

We hebben een leuk programma in eigen land voor onze spelers en er zijn steeds meer wedstrijden die door de BMVG en andere clubs worden georganiseerd. Een enorme sprong voorwaarts in vergelijking met tien tot vijftien jaar geleden. Daardoor wordt de groep steeds groter. De eerste steen voor het EK in Nederland is gelegd. Het gaat gespeeld worden op een fantastische baan, The Dutch, en met een mooi deelnemersveld van tachtig spelers uit vijftien verschillende landen. Ik denk dat we een mooi programma kunnen bieden dat we nu gaan invullen.”

MARCELLA NEGGERS,
BONDSCOACH DISABLED GOLF

,,Het Europees Kampioenschap in eigen land is een mooie kans om disabled golf in de spotlights te zetten. Met de twee regerende EK-kampioenen in ons team, Daphne van Houten en Richard Kluwen, doen we het als Nederland best goed, maar het kan altijd beter. De kunst is om golfers die een beperking hebben te vinden en hen daarna warm te maken voor deze tak van sport.

Toen ik een aantal jaren geleden zelf op dat punt stond vanwege mijn reuma, heb ik mij ook afgevraagd of ik dat stempel wel wilde. Ik had toen al een flink aantal jaren op hoog niveau gegolfd, onder meer op EK- en WK-niveau. Aan veel golfers is aan de buitenkant immers niets van hun beperking te zien.

Gelukkig heeft mijn team vorig jaar uitbreiding gekregen met onder andere twee jonge golfers. De jongste, de 13-jarige Tycho Kuiper, heeft het heel erg naar zijn zin. Heel leuk om te zien hoe hij door het team is omarmd. Ik hoop dat hij samen met Macx Schreuder aan de golfwereld kan laten zien dat iedereen met een beperking kan spelen en hoe leuk dat is. Nederland stond al in aanzien qua aandacht voor disabled golf, maar we moeten wel zorgen dat we bij blijven. Andere landen maken inmiddels grote sprongen als ik het heb over bijvoorbeeld de beschikbare financiële middelen om de sporters te ondersteunen.

,,Ik hoop dat we volgend jaar met meer Nederlanders ons land mogen vertegenwoordigen als we een thuiswedstrijd spelen op The Dutch.”

Ik noem Frankrijk en Engeland. Ook de Belgen en Ieren zijn hard aan de weg aan het timmeren. Als Nederland moeten wij mee want we hebben zeker potentie. Daarom zijn we heel blij met de BMVG die zich inzet voor de bevordering van mindervaliden golf en ons een warm hart toedraagt. Zij maken het mogelijk dat ons team een aantal keren per jaar op The Dutch kan trainen en spelen. Disabled golf is een hobby wat betekent dat sponsoring nodig is om wedstrijden te spelen.

De NGF financiert jaarlijks deelname aan een aantal toernooien en trainingen. Met vier spelers naar de EK kost wel wat. Ik hoop dat we volgend jaar met meer Nederlanders ons land mogen vertegenwoordigen als we een thuiswedstrijd spelen op The Dutch. Waar het in de afgelopen jaren vrij duidelijk was wie er mee zouden mogen naar het EK, daar heb ik nu voor het eerst keuzestress. Op zich is dat een heel goede ontwikkeling. Daphne en Richard moeten er in elk geval bij zijn om hun EK-titels te prolongeren.”

DAPHNE VAN HOUTEN,
EK-TITELHOUDER

,,Ik heb scolioso, een verkromming van de ruggengraat, wat werd ontdekt in mijn kindertijd. Ik kan me goed bewegen maar de pijn is nooit weg. In mijn onderste wervels die niet vastzitten, zit een kleine kromming. Op dit moment gaat het goed en hopelijk blijft dit zo. Fysiek is best veel mogelijk nog. Ik sla wel wat korter dan gemiddeld omdat ik schouders en heupen niet los van elkaar kan draaien en dat is toch waar je je snelheid en heel veel kracht vandaan haalt. Iedere disabled golfer vindt zijn eigen maniertje om die bal toch bij de hole te krijgen. Dat zie je bij wedstrijden van de European Disabled Golf Association, de EDGA, waar bijna elke beperking wel voorbij komt.

Het bevestigt dat golf echt voor iedereen is. En met een buggy zijn 18 holes goed uit te houden. Als ik op mijn thuisbaan De Haenen speel, een vrij korte baan, probeer ik wel zoveel mogelijk te lopen om mijn conditie op peil te houden.

,,Als ’s werelds hoogst genoteerde disabled golfster, een titel waar ik zeer trots op ben, mag ik sowieso naar een aantal grote wedstrijden.”

Ik denk dat heel veel golfers nog geen weet hebben van het bestaan van de EDGA. Voor mij heeft het mogelijk gemaakt om deel te nemen aan leuke wedstrijden en mijn sport te kunnen beoefenen zonder dat het teveel vraagt van mijn lichaam. Als ’s werelds hoogst genoteerde disabled golfster, een titel waar ik zeer trots op ben, mag ik sowieso naar een aantal grote wedstrijden. En er komt steeds meer, zoals de nieuwe G4D Tour. Er komen al veel goede golfers in actie. Vooral bij de mannen zie ik echt een groei, die groep wordt almaar groter. Ik hoop dat we ervoor kunnen zorgen dat zich dit ook bij de vrouwen zo gaat ontwikkelen. Dan komen er misschien ook meer wedstrijden.

Hopelijk kunnen we met het EK nog meer mensen enthousiasmeren om naar buiten te gaan en de golfclub op te pakken. Ik hoop in elk geval mijn individuele EK-titel volgend jaar op The Dutch te kunnen behouden. De baan ligt er altijd goed bij, dus dat zal het struikelblok niet zijn.”