‘Greenkeeping is steeds meer watermanagement’
Droge zomers, natte winters: klimaatverandering is voor het team van greenkeepers een behoorlijke uitdaging. ,,Het is of te veel of te weinig water. Een groot deel van onze tijd zijn we bezig met het watermanagement,” zegt Derck Versteegh.
Al dertien jaar maakt Derck zijn rondjes over The Dutch. Steeds meer zien hij en zijn collega’s het bewijs dat de natuur wispelturig zijn staart roert. Zeker sinds de laatste drie jaar laat zij de greenkeepers zweten op hun werk. Vorig jaar was een van de droogste zomers ooit, terwijl het in de winter met bakken tegelijk naar beneden kwam. Een inspanning dus om onder die omstandigheden de 18 holes in topconditie te houden. ,,De natuur is uitersten aan het opzoeken en dat vergt dat je bereid bent om snel te handelen. Daarom niet afwachten.
‘Timing is cruciaal’
Het is ons gelukkig goed gelukt om de baan vorig jaar de hele zomer mooi groen te houden. Overdag gold een verbod om oppervlaktewater te sproeien, niet in de nacht en dat is wanneer onze beregeningsinstallatie en de pompen het werk doen. Op plekken waar dat nodig was, hebben we extra sproeiers aangelegd. Wat eveneens bijdraagt aan het groen houden van de fairways en greens is het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Iedereen gebruikt Wetting Agents, een soort bodemvochtregelaar die zorgt voor een betere waterhuishouding, maar het gaat om het moment van toedienen. Timing is cruciaal. Net als het soort product want op de greens gebruiken we een ander middel dan op de fairways,” zegt Derck, die als Assistent Golf Course Superintendent de rechterhand van Paul O’Donoghue is.
‘We zitten hier op klei en veen. Die grond is beweeglijk en daardoor kan het gebeuren dat het systeem het water na een tijdje niet meer of niet goed afvoert’
Drainages
Om in natte winters de voeten droog te houden en de baan goed bespeelbaar te hebben, is andere tactiek nodig. Dan is drainage het sleutelwoord. ,,We kunnen geen jaar overslaan want dan zou het heel snel nat worden. Met drainage alleen ben je er bovendien niet. Dat we veel zand op het gras strooien, zorgt er ook voor dat water snel kan worden afgevoerd.”
Elk jaar komen er meters drainage bij en worden delen vervangen. ,,We zitten hier op klei en veen. Die grond is beweeglijk en daardoor kan het gebeuren dat het systeem het water na een tijdje niet meer of niet goed afvoert. Buizen willen weleens hun afschot verliezen bij de sloot, dan loopt het ook niet meer goed door. Jaarlijks spuiten we alle drains schoon, een enorme winterklus waarmee twee greenkeepers drie maanden lang bezig zijn. Als we de greens, tees en bunkers hebben gedaan, volgen de overige buizen. We hebben weinig echte vorstperiodes gezien zodat het werk grotendeels kon doorgaan.”
Bruggen
Een aantal bruggen in de baan heeft inmiddels ook een opknapbeurt gehad. Vier in het afgelopen jaar en vier nu waarmee bijna een derde van de 25 bruggen weer voor lange tijd een veilige overtocht garandeert. ,,De matten die er jaren overheen zijn gelegd als antislip hebben het hout geen goed gedaan. We hebben nieuwe dekplanken met gefreesde gripstrips aangebracht waardoor de matten niet meer nodig zijn. Plus dat het veel mooier oogt. Hopelijk liggen de bruggen er weer voor minimaal twintig jaar strak bij.”
De greenkeepershanden hebben tevens mooi werk verricht langs de entree. De eerste beplanting achter de spoorbielzen is al aan het floreren. Dit voorjaar worden de andere heuvels tussen main gate en clubhuis afgevlakt of verwijderd en komt er nog meer plek voor plantenvakken met daarin een mix van onder meer grassen en meerstammige bomen die worden aangelicht door nieuwe LED lampen. ,,We creëren daarmee een nette afscheiding tussen golfbaan en driving range. De impressie bij binnenkomst moet meteen goed zijn.”
In de baan zelf is er niet afgevlakt maar zijn hier en daar juist nieuwe heuveltjes gecreëerd waar gorse vrij spel krijgt. ,,Bij hole 9, tussen 3 en 4, tussen 5 en 3 en bij 15 komen nieuwe plantenvakken met gorse. Die heeft het op The Dutch helemaal naar zijn zin.”
Benieuwd naar meer interessante verhalen?
Download gratis het The Dutch Magazine
Even ontspannen? Lees hier gratis ons The Dutch Magazine met artikelen uit de golfwereld, achtergronden over onze warme club en verhalen van inspirerende ondernemers.
Meer nieuws
Geschiedenis van de golfbal…
Ieder heeft zijn eigen favoriete golfbal tegenwoordig, maar vroeger... Toen was de keuze in elk geval verre van reuze. Er was in het begin hout,…
Vrijwilliger bij de Tour en de Spelen
Peter Heuvel is gegrepen door ‘het spelletje’. De liefde voor de sport gaat zover dat hij vrijwilliger is bij meerdere grote golftoernooien. Op de…
Een trouvaille uit Sandwich
Gefabriceerd in een Goudse aardewerkfabriek, bijna honderd jaar later gevonden in een chique antiekwinkeltje in het zuiden van Engeland. De…