Golfreizen: Schotland werd…de Côte d’azur

Van Loch Lomond en PGA Catalunya tot Aruba en Abu Dhabi: Members van The Dutch reisden samen met de pro’s van Made in Scotland in de afgelopen jaren naar onvergetelijke golfoorden. Meest memorabel golfweekend beleefde een aantal van hen in 2010. Op het moment van ver trek moest alles om. Toch werd het een trip uit duizenden, maar wel op een heel andere bestemming.

Een wolk van as uit de richting van IJsland gooide in 2010 zomaar roet in het eten van een driedaagse reis met een aantal Members. Het was zeven uur in de ochtend op Amsterdam Airport Schiphol, waar de groep klaarstond voor vertrek, dat de verkeersleiding besloot vluchten naar Schotland te schrappen. Of de jet die avond wel die richting uit zou mogen, was nog maar zeer de vraag, zegt pro Mauk de Booij die maanden van voorbereiding de mist in zag gaan. ,,We konden twee dingen doen, besloten mijn collega’s en ik. Of we blijven deze dag in Nederland en gaan spelen op de Kennemer Golf & Country Club met de hoop die avond naar Schotland te vliegen waar onze collega’s al bezig waren om op Turnberry alles in kannen en kruiken te maken voor de groep. Óf we gaan op zoek naar een andere oplossing.” Het werd dat laatste. Toen duidelijk werd dat het vliegtuig die zelfde ochtend nog wel koers zou kunnen zetten naar Zuid-Frankrijk, werden spijkers met koppen geslagen door de pro’s van Made in Scotland. ,,We moesten snel schakelen, want de Members wilden vanzelfsprekend weten waar ze aan toe waren. Wel of niet weg?”

 

 

Twee bussen

Omdat het Schotse programma in het water was gevallen, werd voor de avond in het Franse ‘privé’ hotel à la minute een band ingehuurd. ,,De sfeer zat er goed in. We hebben met de witte servetten in onze handen staan dansen op de stoelen. Een geweldig feest.” Zo veranderde een trip waar een streep doorheen ging alsnog in een droomweekend. ,,Alles was even perfect, inclusief het eten. Het kon niet mooier. Alleen de terugweg organiseren was nog even een hindernis.” Of de jet de laatste avond groen licht zou krijgen voor vertrek vanaf Nice Airport was afwachten. Voor de zekerheid hadden de pro’s daarom twee bussen laten voorrijden. Eén voor de rit naar het vliegveld, de tweede voor een lange rit over de weg terug naar Nederland. Ook hier werd het de laatste optie. De weg naar huis bleek langer dan gedacht, maar het weekend staat na tien jaar nog altijd te boek als een van de mooiste uit de geschiedenis van Made in Scotland en The Dutch. ,,Door ons netwerk en het netwerk van de Members konden we heel snel schakelen, waren we elders welkom en hebben we er met zijn allen een succes van kunnen maken. Dat is de kracht van The Dutch,” zegt Mauk.

 

 

Nieuw hotel

Het internationale netwerk van de pro’s bracht snel uitkomst. Met dank aan John Kouwenberg, Membing Founder van The Dutch en destijds algemeen directeur van de Royal Mougins Golf Club die de pro’s assisteerde bij het vinden van een directe oplossing. Mauk: ,,Een eerste golfbaan die we belden, had helaas geen plek. Royal Mougins wel én wist met één telefoontje accommodatie te regelen. Binnen een kwartier waren we verzekerd van een overnachtingsadres en wel een heel bijzondere. Pal naast de golfbaan van Royal Mougins stond een splinternieuw hotel met 65 kamers dat twee dagen later officieel zijn deuren zou openen. Voor ons, de Members van The Dutch, waren zij bereid een uitzondering te maken en twee dagen eerder open te gaan. Er moesten wat matrassen worden geregeld, er was wat laatste schoonmaakwerk, maar we mochten komen.” Een paar uur later landde het gezelschap van vijftig man op Nice Airport om diezelfde dag en de dag erna te golfen op de prachtige baan van Royal Mougins. Voor transport en golfarrangementen had John Kouwenberg zich eveneens sterk gemaakt. In de tussentijd was, toen bekend was dat er dat weekend niet meer gevlogen zou worden op Schotland, ook een derde baan geregeld: Cannes Mougins. Bij aankomst aan de Côte d’Azur wachtte een zonovergoten terras met witgedekte tafels met daarop heerlijk gekoelde flessen rosé. Mauk: ,, In plaats van Schotland waar het op dat moment pijpenstelen regende, was iedereen in heerlijk weer aan het genieten.”