TDT Golfen tussen de Portugese rijstvelden

Golfen tussen de Portugese rijstvelden

Één van dé favoriete (winter)bestemmingen onder golfers is Portugal. Comporta, net onder Lissabon, is nog een beetje onbekende parel maar verdient het om hoog op de ‘to do’ lijst te komen. Boek via The Dutch Travel een golfbreak en geniet van een lang weekend of meer tussen rijstvelden en imposante stranden.

Het geheime paradijs wordt de regio Comporta wel genoemd. Rijstvelden, een ongerepte kust en uitgestrekte witte zandstranden aan de Atlantische Oceaan. Een gegarandeerde hotspot voor wie eenmaal kennis heeft gemaakt, een onverwachte bestemming die sommigen het liefst geheim zouden houden want waar vind je in Europa nog zoveel charme van eenvoudige vissershuisjes en hutjes? Comporta ligt in de Alentejo of, zoals de Portugezen zeggen, além do Tejo waarmee ze aangeven dat het gebied óver de Taag ligt. Lees: richting het zuiden. Het is een bijzonder stukje Portoguesa waarin Comporta een soort van poort vormt naar een heel smal schiereiland met een kilometerslang strand en op de noordelijke kop de mooie baan van Tróia Golf maar daarover zo meer. Eerst nog even over de authenticiteit van het gebied waar surfers zich het jaar door uitleven op kneiters van golven met soms zicht op de steile kust van Setúbal, het schiereiland dat er net boven ligt.

Daartussen ligt een beschermd natuurgebied met bewoners als ooievaars die zich er, afgaande op hun aantallen, steeds meer thuis voelen en nestelen. Maar dé speciale eyecatcher vormen de rijstvelden waarvan wordt gezegd dat ze met hun 12.500 hectare de grootste van het land zijn. Portugese sawa’s zover je kunt zien. Mocht u meer willen weten over deze leverancier van de arroz: er is een heus rijstmuseum in Comporta. Het is gehuisvest in een fabrieksgebouw waar jarenlang de rijstkorrels werden ontdaan van hun vliesjes.

Must play course

Weg van de massa dus maar dat wil niet zeggen dat het vredige Comporta is blijven steken in het verleden. Deze hoek is zich, naast een geliefd uitje voor inwoners van de hoofdstad, namelijk ook aan het ontwikkelen als een populaire golfbestemming. Via The Dutch Travel is het mogelijk om meerdere uitdagende banen in en rondom Comporta te spelen. Tróia Golf is alleen vanwege zijn ligging al een Championship golfbaan om met een punaise op de landkaart te pinnen. Liefst 36 hectare golfcourse in het hart van de smalle punt, verdeeld over 18 holes (par 72) met een totale lengte van 6,3 kilometer. De uitzichten zijn spectaculair. De baan beschikt over high-end faciliteiten, waaronder afslaan vanaf echt gras op de driving range, bunkers waarin een hele groep tegelijk aan de oefenslag kan en meerdere greens om het korte spel te trainen. Toe aan een drankje? Het balkon van het moderne clubhuis biedt een panoramisch uitzicht. Dunas is ook zo’n course waar je ooit voet op golfgrond moet hebben gezet. Een parcours in een naaldbomenbos dat werd ontworpen door de Schotse architect David McLay-Kidd die hier een ‘true Links Golf’ creëerde. Uniek voor Portugal, uniek voor Zuid Europa. ,,Voor golfers die weten wat dit betekent een ‘must play’ baan, voor diegenen die het niet kennen een nieuwe ervaring, een kennismaking met hoe golf is bedoeld’, aldus de designer.

‘Voor golfers die weten wat dit betekent een ‘must play’ baan, voor diegenen die het niet kennen een nieuwe ervaring, een kennismaking met hoe golf is bedoeld’

TDT Golfen tussen de Portugese rijstvelden

Slapen in stijl

Eveneens de moeite waard is Quinta do Peru. De golf & country club opende in 1994 zijn deuren in een decor dat mede wordt bepaald door de bergen van de Serra da Arrábida. Niet voor niets staat de golfbaan op de 57ste beste plaats in Europa. Met de komst van de nieuwe eigenaar enkele jaren geleden is er flink geïnvesteerd in Quinta do Peru dat behalve golf meerdere faciliteiten biedt. Het was overigens de eerste baan die werd gerealiseerd in de regio tussen de imposante kastelen van Sesimbra en Sāo Filipe in Setúbal. Hoe aardig de kleine vissershuisjes ook zijn, voor slapen in stijl is er Almalusa Comporta, een combinatie van Portugese charme en luxe in een idyllische omgeving.

Informatie over het complete reisaanbod van The Dutch Travel is te vinden op de site, www.thedutchtravel.nl.