‘Goede leerschool voor de jongens’

De verwachtingen waren hoog bij Giesbert Gommers, Membership Coördinator van The Dutch Futures. ,,Misschien iets te hoog, maar alle spelers zijn weer een mooie golfervaring rijker.

Kilometers maken op weg naar het volgende level. Dat is het doel van spelers op de European Challenge Tour, en zo ook tijdens de allereerste B-NL Challenge Trophy die eind deze zomer op The Dutch werd gestreden. The Dutch Futures waren in die strijd ruim vertegenwoordigd met Daan Huizing na afloop als beste van het talententeam op het leaderboard. ,,Daan heeft het zeker netjes gedaan, maar hij was eigenlijk al verzekerd van een kaart voor de European Tour 2022 en daarmee van promotie,” aldus Giesbert Gommers.

De 30-jarige Huizing sloot het evenement op zondag af op een gedeelde 17de plek dankzij zijn -4. Daarmee gloort de begeerde top 20 van de jaarranglijst – The Road to Mallorca – eind van het seizoen die toegang biedt tot de European Tour. Giesbert: ,,Voor die plekjes is iedereen aan het vechten nu, want de Qualifying School die normaal gesproken spelers ook nog kansen biedt om te promoveren, gaat vanwege corona niet door.”

Teveel spanning

The Dutch Futures waren met zeven spelers vertegenwoordigd en hadden zo volgens Giesbert allemaal een goede leerschool. ,,Iedereen die heeft meegedaan, heeft weer twee rondes onder de riem. Hier en daar zag ik wel dat de spanning zijn tol eiste, wat niet zo vreemd is. Een touwtje langs de fairway verhoogt kennelijk de druk. Ook dat is een onderdeel van het spelen op dit niveau waarmee je moet leren dealen.”

Drie van de Nederlanders wisten de cut te halen, onder wie amateur Kiet van der Weele die net als Daan Huizing eindigde op een gedeelde 17de plaats, maar (nog) niet behoort tot The Dutch Futures. Of er meer in had gezeten voor de anderen? Giesbert: ,,Koen Kouwenaar, die nog volop aan het trainen is na zijn polsoperatie, was vooraf een vraagteken. En ook Robbie van West baalde dat hij er niet alles uit wist te halen. Maar het blijft natuurlijk altijd spannend of het lukt. Zeker nu. Bijna twee jaar corona heeft invloed gehad. Sommige jongens hebben weinig wedstrijden kunnen spelen. Dan zie je hoe belangrijk het is om wel die kilometers te maken onder de juiste omstandigheden, wat betekent dat er iets op het spel staat. Dat hebben ze echt gemist.”

De andere jongens zien dus wat ze kunnen bereiken.

 

Lastminute plekken

Maar goede tijden zitten er wat dat betreft weer aan te komen. ,,Zullen we wel of niet kunnen trainen in het buitenland? Punten verdienen op wedstrijden in het buitenland? Ik kan niet wachten om dat weer voor The Dutch Futures te faciliteren, mits het verantwoord kan. Ze hebben het nodig om in een andere omgeving aan hun spel te werken, maar sinds begin vorig jaar zitten ze in een soort vacuüm.” Met Lars van Meijel, ook een van The Dutch Futures, hebben ze vaak een rolmodel naast zich trainen op The Dutch. De Brabander maakte in 2020 zijn entree op de European Tour na een succesvol 2019 op de Challenge Tour. ,,De andere jongens zien dus wat ze kunnen bereiken. En het is goed dat er in Nederland nu eindelijk weer een Challenge Tour wordt gespeeld. en ze kansen krijgen. Lastminute kwam extra plek vrij, onder meer vanwege twee coronagevallen in het spelersveld. Helaas waren veel andere TDF’ers niet in het land, onder meer vanwege deelname aan de Satellite Tour in Tsjechië waar ze hun hun kansen op een top 5-positie wilden grijpen.”

Definitely top 3

Giesbert kijkt terug op een mooi evenement op The Dutch. Hij genoot van de Pro-Am, de Players Experience, waarin jong talent samen met Tourspelers voor de zege gingen. ,,Mooi om te zien hoe jonge golfers kunnen snuffelen aan misschien wel hun toekomst. Opvallend trouwens dat ze bij de start minder gespannen waren dan de volwassenen,” zegt Giesbert die als starter een en ander van nabij kon volgen. Zo hoorde hij ook de complimenten van buitenlandse spelers over de kwaliteit van de baan. ,,Definitely top 3 onder de Tourbanen, zeiden velen. Een fair challenge als je goede ballen slaat, en afgestraft als je slecht slaat. Een pittige baan, kortom.”