‘Er staat een luxe wagenpark klaar’

Bart van Leijden reed sterren en presidenten, maar is met zijn ETS Worldwide Luxury Driving bovenal de betrouwbare partner van zakelijk Nederland, waaronder veel bekende multinationals. ,,Zie ons als de rechterhand die alles regelt,” zegt Bart, die vorig jaar in Las Vegas werd uitgeroepen tot Operator of the Year.

2020 zou zijn jaar worden, wist Bart van Leijden. In februari van dat jaar werd hij op The International Luxury Coach and Transportation Show LCT in Amerika onderscheiden als Operator of the Year. Een bekroning op vele jaren werk waarin hij een imposante hoeveelheid kilometers wegreed. Voor zakelijke klanten – ETS regelt het vervoer voor diverse multinationals waaronder Heineken, CocaCola, Amazon en Nike – maar ook voor een heel legioen VIPS. Sterren, voetballers en presidenten wachtte hij op onder aan de vliegtuigtrap en nog altijd rijdt hij in Nederland voetballers en andere sporters. Hij zette er zijn luxe taxibedrijf ETS Worldwide Luxury Driving mee op de kaart.

Tot corona. ,,Van honderd ritten per dag naar minder dan vijf en van de wereld rondvliegen naar de thuisbasis,” zegt hij in het mooie ETS-onderkomen in Barendrecht. Het is het hart van het familiebedrijf, waarin ook zonen Nick en John hun plaats hebben gevonden. Op The Dutch vond Bart in deze dagen zijn uitlaatklep. Samen met Nick golfend het hoofd leegmaken, werd vaste prik. Gelukkig kwam er een opsteker met een Amerikaanse farmaceut voor wie ETS wereldwijd het vervoer mocht verzorgen. ,,We hebben voor het bedrijf testpersonen naar onderzoekcentra gereden. Dankzij ons internationale netwerk met partners konden we snel schakelen.”

Bill Clinton

In 1992 had Bart aan het vak van chauffeur geproefd. Hij had kort een mooie tijd in Rotterdam, maar er moest meer zijn. Met geld dat zijn ouders voor hem hadden gespaard, besloot hij een spiksplinternieuwe Mercedes aan te schaffen en wist hij binnen te komen bij een luxe hotel in de stad. Zijn eerste klant, de toenmalige president van Senegal, werd op verzoek van Buitenlandse Zaken rondgereden in Den Haag. Dat werd de vliegende start van ETS. Met een portie Rotterdamse lef vloog hij naar Hollywood om te kijken wat hij daar zou kunnen betekenen op basis van zijn mooie referenties.

Het leidde tot een verzoek om president Bill Clinton door Nederland te vervoeren. De foto maakt nog altijd deel uit van de sterrenparade in het ETS-kantoor. Daar bevindt zich ook de opname van filmster Sharon Stone. Bart was drie dagen lang haar chauffeur in Amsterdam. Degene die de meeste indruk maakte, was echter Nelson Mandela. ,,Een innemende en zeer bescheiden man, die zich verontschuldigde dat hij te laat was. Inderdaad, wij maken unieke dingen mee.”

Persoonsbeveiliging 

De hoogste service kunnen bieden, is altijd de lat. ,,Als er verandering in het schema komt, moeten we met één telefoontje alles kunnen regelen. Daar ligt onze knowhow.” Voor vervoer in de Benelux staat een eigen wagenpark klaar. Luxe auto’s uit het topsegment die een kantoor op wielen bieden. ,,Het werk kan altijd doorgang vinden.” In de nieuwste bolides zijn de lederen stoelen voorzien van airco zodat het pak kreukvrij blijft. De voertuigen zijn bovendien uitgerust met WIFI. Steeds meer zakenreizigers – én particulieren – weten ETS te vinden. Bijvoorbeeld voor een rit van en naar het vliegveld. Daar houdt de service niet op. ,,Op de airport in het buitenland staat op verzoek ook weer een auto. Zo ontzorgen we veel PA’s in hun drukke werkzaamheden.” ETS doet nog meer, zoals zakenreizigers in hun eigen auto vervoeren en ook in persoonsbeveiliging heeft het bedrijf zijn sporen verdiend.

ETS werkt met louter gecertificeerde en representatieve chauffeurs die intern een opleiding krijgen en weten wat discretie betekent. ,,Dat laatste is in onze business vele malen belangrijker dan kunnen inparkeren. Onze chauffeurs moeten aan veel voldoen. Van kennis hebben van een defibrillator – onze VIP-auto’s hebben er eentje aan boord – tot meerdere talen spreken. Daarom hebben we ook liever mensen met levenservaring in dienst, onder wie voormalige medewerkers van de Koninklijke Marechaussee.”

Golfliefde voor altijd

Bart merkt dat corona een nieuw pad heeft geopend, namelijk dat van het luxe vervoer in Nederland. Steeds vaker komen er boekingen naar evenementen als recent de Formule 1 op het circuit van Zandvoort. ,,Bedrijven die ons al boekten voor vervoer in het buitenland, zien wat we ook in eigen land voor hen kunnen betekenen. Dat ze ETS inschakelen om hen bijvoorbeeld naar en van The Dutch te brengen, vinden we alleen maar geweldig.” Elke vrijdag is hij zelf op de baan te vinden met een vaste groep van circa twintig Rotterdamse golfers, net als hij allen Member. Het was zijn vriend Pim Blokland die hem vier jaar geleden naar The Dutch bracht. Een golfliefde voor altijd, lacht Bart: ,,Ik heb met The Dutch al op mooie banen in het buitenland gespeeld, vriendschappen opgebouwd, ik doe mee aan leuke wedstrijden als The Invitational: ik wil niet anders meer.”