Eindelijk tijd voor familie en golf

Eindelijk tijd voor familie en golf

Dertig jaar geleden, in 1993, begint Giovanni van Bronckhorsts voetbalcarrière. Hij mag dan als 18-jarige huurling van Feyenoord bij RKC ervaring opdoen. Twee jaar later is hij basisspeler bij Feyenoord. Hij speelt bij Rangers FC, Arsenal en Barcelona tot zijn spelersloopbaan in 2011 eindigt waar die begon, bij Feyenoord. Zijn trainerscarrière staat na zijn vertrek bij Rangers FC sinds eind 2022 op pauze. Dat betekent meer tijd voor zijn gezin én de door hem herontdekte balsport golf.

Voor het interview bij The Dutch in Spijk, waar hij nu als lid speelt, trekt Giovanni van Bronckhorst – die net van de baan komt – een ander shirt aan. Zijn blote torso zou een twintigjarige jaloers maken en verraadt absoluut niet dat hij 48 is. Wel dat hij al zijn hele leven sportief is en alles doet om zijn lichaam in topconditie te houden. Padel, een racket- en balsport, die gespeeld wordt in een omsloten veld of kooi, lopen op de loopband, fitness en golf houden hem in beweging. ,,Als trainer ben je altijd buiten, dat miste ik toen ik bij de Rangers vertrokken was. Door te golfen loop ik nu één keer per week lekker buiten. Een rondje is, als ik goed speel 8,5 kilometer, maar soms is dat wel 12 kilometer. Zo goed dat ik op de getallen let ben ik nog niet,” zegt Giovanni. ,,Ik gebruik geen buggy als ik over de baan ga,” voegt hij er lachend aan toe. ,,Enkele weken geleden sloeg ik mijn derde birdie ooit. Daar genoot ik echt van. Jaren geleden, ook bij The Dutch, en in China op een par-3 baan heb ik die andere twee birdies geslagen. Nu nog een hole-in-one.”

Eindelijk tijd voor familie en golf

Het balgevoel blijft

Op de vraag waarom voetballers graag golfen, antwoordt Giovanni: ,,Omdat het iets met een bal te maken heeft. Als voetballer houd je altijd dat balgevoel, dat je wilt overbrengen van je linkerbeen naar je grip en swing. Als dat lukt gaat alles vanzelf, maar om op dat punt te komen heb ik nog heel wat training nodig en moet ik veel banen lopen. The Dutch is een superbaan, die het meest lijkt op de beroemde banen in Schotland. Qua beleving, maar ook door de lockerrooms, de dienstverlening en de sfeer van het gebouw. Dat is niet te vergelijken met de meeste andere banen.” Het laatste half jaar golft Giovanni frequenter en dat wil hij nog wel even blijven doen. ,,Na mijn vertrek als trainer bij Rangers krijg ik aanbiedingen van andere clubs, maar het is lekker nu gewoon nee te kunnen zeggen. Drie dagen in de week gemiddeld ben ik actief voor RTL (Champions League) en de UEFA, maar zeker in het weekend geniet ik er erg van langer bij mijn vrouw Marieke en twee zonen te kunnen zijn. Drie, vier keer per week eten we samen, geweldig. Dat hebben we de afgelopen jaren nooit gehad. Of ik was weg, of ik moest trainen. We spenderen als gezin nu veel tijd met elkaar en dat kan niemand ons afnemen.” Giovanni heeft al met een van zijn zonen een rondje gelopen op de baan van The Dutch. ,,Marieke, die ik al ken vanaf de middelbare school, twijfelt een beetje tussen wel of niet golfen. Ik denk dat zij binnenkort ook gaat meelopen. Hartstikke leuk.” Overigens krijgt hij zijn eerste golfset rond 1999, als hij bij Rangers FC speelt. ,,Een Ben Sayers-set, niet om aan te gluren. Ik golfde in die tijd vaak met mijn schoonvader, maar had nooit les gehad en speelde puur op gevoel. Ook onderweg, in Dubai tijdens een trainingskamp van het Nederlands elftal bijvoorbeeld. Na mijn vertrek als trainer bij Feyenoord, in 2019, ben ik voorzichtig weer begonnen, maar minder frequent dan nu. In die tijd heb ik wel mijn GVB behaald, maar het was nog te vroeg om lid te worden.” Wedstrijden speelt Giovanni nog niet, maar tijdens een match play bereikt hij onlangs 7 up. ,,Mijn medespeler was een betere golfer, maar toch won ik. Dat is leuk omdat je dan per hole speelt. Het belangrijkste is dat ik lekker aan het sporten ben en als ik beter word komt dat competitieve weer terug.”

Eindelijk tijd voor familie en golf

Foundation

Giovanni en Marieke van Bronckhorst hebben zestien jaar geleden de Giovanni van Bronckhorst Foundation opgericht en vorig jaar het tienjarig jubileum gevierd van SV Gio, zijn ‘derde kind’. ,,We besloten in 2012 die club op te richten. Kinderen uit groep 7 en 8 met een leerachterstand werken via een onderwijs- en sportprogramma aan hun zelfvertrouwen en toekomst. Het doel is hen een goede start in het voortgezet onderwijs te geven en kinderen aanvoerders te maken van hun eigen toekomst!”

‘Kinderen worden aanvoerder van hun eigen toekomst’

Zij komen twintig weken lang, steeds twee uurtjes naar een van de twee locaties van SV Gio, aan de Piekstraat achter de Kuip en op de campus van het Erasmus. ,,Met een uur onderwijs om hen meer zelfvertrouwen te geven en een uur sport. We beginnen met boksen, verder voetbal, basketbal en judo. Voor mij was het al jong duidelijk dat ik voetballer wilde worden. Ik wist precies wat ik moest doen om mijn doel te bereiken en achteraf gezien heb ik er veel van geleerd, zoals discipline en samenwerken met anderen in een team. Veel kinderen zijn echter van geen enkele vereniging lid en hebben nog geen droom over wat ze willen worden en hoe ze daar kunnen komen. Daarin willen wij richting geven.” DV Gio helpt nu 550 tot 600 kinderen per jaar. ,,Mijn vrouw heeft pabo gedaan en daarmee een onderwijsachtergrond, ik heb sportervaring en we hebben een geweldig team met een directeur en onderwijzers. De kinderen komen met een lach binnen en voelen ze onderdeel van het SV Gio-team. Hun ouders geven we instrumenten om hun kinderen te begeleiden. Hopelijk binnenkort op meer locaties, bijvoorbeeld in de Drechtsteden. We gaan trouwens ook met die kinderen op stap naar de havens, musea en de diergaarde. Tijdens de zomerschool zitten we een week op het schip De Eendracht. Ten slotte werken we samen met bedrijven, want deze kansrijke kinderen zijn wel toekomstige werknemers.”

Eindelijk tijd voor familie en golf