clubfitting studio van Robert Wootton

‘Eenmaal per jaar een clubcheck is geen overbodige luxe’

Bij The Dutch Academy zit de clubfitting studio van Robert Wootton, een begrip in Nederland. Indoor én outdoor, met het meest uitgebreide merkonafhankelijke assortiment van het land en een directe lijn met Schotland waar de clubs op maat worden gemaakt. ,,Gefitt op The Dutch, maar made in Scotland.” 

Clubfitting is zeker niet alleen voor ervaren golfers, benadrukt Robert. Beginnend, geoefend, op hoog niveau spelend: elk level vraagt om clubs die op het persoonlijke lijf en spel gesneden zijn. ,,Een juiste club is custom made, dus tot op de millimeter afgestemd op degene die ermee speelt. Ik noem alleen maar shaft lengte en gewicht. Ook een beginner heeft er baat bij want waarom zou je spelen met clubs die niet bij je passen? Voor de lange termijn is het altijd beter om te laten fitten,” zegt Robert, eigenaar van Purefitting en iemand met meer dan dertig jaar ervaring in de branche.

clubfitting studio

Clubs op maat

Samen met zijn assistent Sigi Reuhmann, een 28-jarige PGA-golfprofessional die dit jaar de studio is komen versterken, meet Robert alle soorten clubs op maat aan. ,,Je kunt voor een hele set komen maar ook voor alleen een driver, wedge of fairway wood.” Voor de zeer nauwkeurige metingen wordt gebruik gemaakt van TrackMan4. Dit apparaat meet op basis van geavanceerd technologie exact wat de club en bal doen, zoals swingsnelheid, startrichting, vertrekhoek en balvlucht.

Een belangrijk USP van de studio is dat Robert een ongelooflijk groot assortiment biedt in shafts en clubhoofden. ,,Wij kunnen tienduizenden combinaties maken met wat we hier hebben staan. Callaway heeft een ander assortiment shafts dan Mizuno en Mizuno heeft weer een ander dan Taylormade and so on. De mogelijkheden om te testen zijn bijna onbeperkt.”

clubfitting studio

En waar kun je clubs nu zowel indoor als outdoor met zicht op de best onderhouden baan van Nederland testen? Als het even kan, gaat de glazen pui open en kun je vanaf de mat in de studio afslaan naar echt gras. Maar veel liever nog wordt gebruikgemaakt van de ernaast gelegen driving range van The Dutch Academy waar de top van golfend Nederland en The Dutch Futures ook hun slagen oefenen. Voor het proberen van wedges ligt er een professionele pitching range.

‘Zeker als je veel de baan ingaat, is een jaarlijkse check geen overbodige luxe’

Fitting analyses

Op basis van de fitting analyses worden de clubs vervolgens gemaakt in de werkplaats in Edinburgh en zijn deze binnen drie tot zes weken klaar voor gebruik. Robert: ,,Dat is snel maar dat kan omdat we samenwerken met onze eigen fabrikant die tot de beste bouwers behoort. Zijn systeem heb ik zeven jaar geleden naar Nederland gebracht. Er is hier echt geen vergelijkbare mogelijkheid om te testen en te komen tot de beste match voor iedere golfer.”

Behalve voor nieuwe clubs is het ook mogelijk om de huidige set door Robert en Sigi te laten finetunen. ,,Check je clubs af en toe, zeggen we. Je wilt toch weten of het allemaal nog klopt. Zijn grips of shafts toe aan vervanging? Is je lichaam misschien veranderd in afgelopen jaar? Iemand kan zwaarder worden of juist fitter en sneller. Door slijtage of verandering van techniek is aanpassing qua shaftgewicht of flexibiliteit, soort clubhoofd of liggingshoek gewenst. Er zijn heel veel elementen die kunnen worden aangepast. Zeker als je veel de baan ingaat, is een jaarlijkse check geen overbodige luxe. Zo haal je het beste uit jezelf en uit je materiaal.”