Een trouvaille uit Sandwich

Gefabriceerd in een Goudse aardewerkfabriek, bijna honderd jaar later gevonden in een chique antiekwinkeltje in het zuiden van Engeland. De bloemrijke kandelaars op de schouw in de ladies lockerroom zijn niet zomaar een setje kaarsenhouders.

Zoals veel van wat David Burnside, één van de Founders van The Dutch, ruim tien jaar geleden het interieur van het splinternieuwe clubhuis van The Dutch binnensleepte, zijn ook de kandelaars een toevallige trouvaille. Hij spotte de set toen hij in Kent een chique maar kleine antiekwinkel binnenstapte. ,,Het was in het dorp Sandwich, een bekende golfbestemming waar vaak de Open Championships worden gespeeld,” vertelt David. De sierlijkheid van de kaarsenhouders trok hem aan. Het decor van bloemen en planten en het bonte kleurenpalet van aqua, oranje, bruin en donkerblauw. Maar bovenal was het de met de hand geschilderde info die hij op de onderkant aantrof: ‘1562, Pico Gouda Holland’, alles in blauwe lettertjes met daarbij een simpel getekend huisje en een symbool van streepjes en vier punten. David: ,,Ik vond het een leuke gedachte om ze mee terug te nemen naar het land waar ze vandaan komen.” Een beetje surfend op internet blijkt het huisje voor te komen op nagenoeg alle aardewerk dat is vervaardigd in de fabriek van Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, kortweg PZH. Deze was in zijn tijd de grootste aardewerkfabriek van de stad Gouda waar tussen 1898 en 1965 een enorme hoeveelheid plateel is gemaakt en beschilderd door een heel legioen vakmensen.

‘Ik vond het een leuke gedachte om ze mee terug te nemen naar het land waar ze vandaan komen’

De afbeelding van het huisje lijkt te verwijzen naar een bekend icoon in de stad, de Lazaruspoort die in de buurt van de fabriek stond. Vanaf begin 17de eeuw gingen melaatsen deze poort door om zich te melden bij het leprozenhuis. In de vorige eeuw werd het afgebroken, maar een eindje verderop werd een nieuwe versie gebouwd. Iedere plateelschilder van de fabriek liet in principe een afbeelding van de poort als een soort fabriekslogo achter op de onderkant van zijn werk. Onderop de kandelaars van The Dutch gaat het om een simpel getekend huisje met schuin dak. Wat ernaast staat –twee lijnen met vier stippen – geeft meer prijs over de objecten. Dit zou staan voor het jaartal waarin ze zijn gemaakt, namelijk 1927. Inderdaad, de tijd van art deco die weer leentjebuur heeft gespeeld bij diverse kunststromingen en stijlen waaronder art nouveau. Vandaar natuurlijk de rijke en gekleurde decoraties. Pico staat er ook nog onderop vermeld, de link naar de serie met dit decor. David: ,,Ik zag meteen een plek voor de kandelaars in de ladies lockerroom. Ze zijn sierlijk, vrouwelijk en passen precies in de sfeer.” Het zijn niet de enige schatten die hij vanuit Sandwich meenam. De tafel met het onderstel van een oude naaimachine met daarop de naam Singer die in de Library van het clubhuis staat, komt uit dezelfde antique store.