Een stimp van 11,5, ongekend!

The Dutch was deze zomer host van het European Individual Championship for Golfers with Disability. Meer dan tachtig golfers konden genieten van de eerste editie op Nederlandse grond.

Kampioen Tomasso Perrino (IT)

,,The Dutch is beroemd, hét symbool van golf in Nederland. Om op zo’n tough baan te winnen, is ongelooflijk. Ik ben er trots op want het was met recht een uitdaging om op die positie te komen. De tweede dag begon met veel wind maar ik was geconcentreerd en gefocust wat heel goed was voor mijn spel. Dat alles zo geweldig was geregeld – we hoefden alleen aan ons spel te denken – tekent de organisatie. Het was één van de beste toernooien van dit jaar. Er waren veel vrijwilligers op de been die onder meer hielpen bij het zoeken naar de ballen in de rough. Het was één grote familie van spelers, organisatie, vrijwilligers en publiek. I loved everything…”

Een stimp van 11,5, ongekend!

Winnares Daphne van Houten

,,De sfeer was fantastisch. En dat je je titel kunt prolongeren in eigen land op zo’n mooie baan, geeft natuurlijk een extra dimensie aan het geheel. Ook omdat mijn vader nu mee kon als mijn caddie.
Heel fijn omdat ik niet helemaal fit was en dat je dan iemand naast je hebt om tegenaan te kletsen. Mijn mooiste ronde was denk ik de eerste. Toen zat ik nog redelijk in mijn energie en kon ik echt genieten. De laatste ronde was fysiek heel zwaar met een eind dat emotioneel voor mij was maar wel het absolute hoogtepunt is. Er was ook meer publiek dan we gewoonlijk zien. Wat dit EK leuker maakte, was dat het op The Dutch werd gespeeld in een professionele omgeving van een DP World Tour-standaard. We zien niet vaak dat er een players lounge voor ons is geregeld. De baan is ook van een hoger niveau. Ik weet van een aantal spelers dat zij hem fantastisch, maar ook moeilijk vonden. Je moet scherp zijn en een beetje lengte hebben. Ik ben er heel blij mee dat The Dutch dit wilde organiseren. Wie weet kunnen zij in de toekomst ook ooit de Olympisch Spelen hosten.”

Een stimp van 11,5, ongekend!

Vrijwilliger Gerard Sanderink

,,Eerlijk, ik had vooraf niet helemaal op mijn netvlies wat ik zou kunnen verwachten. Hoe goed de spelers zijn die aan de start verschenen, hoe zij met hun beperkingen
omgaan. Ik weet nu dat dit allemaal mensen zijn die boven zichzelf zijn uitgestegen. Hoe zij zich inzetten om toch zo ongelooflijk goed in golf te worden en met andere dingen bezig te zijn, dat positivisme is meer dan indrukwekkend. Tijdens mijn job – ik was ingezet om ballen te spotten bij verre afstanden – heb ik enorm staan genieten. Ik raakte er in gesprek met een dame die met een heel speciale reden was gekomen. Zij had vroeger veel gegolfd, later haar hand verbrijzeld en zocht mensen met gelijke ervaringen. Misschien zou ze een oplossing zien die het voor haar mogelijk maakt om weer te spelen. Ook daarom was dit EK een mooi platform. Een volgende keer zal ik nog meer mijn best doen om bezoekers te trekken. Zo’n event, dat mag je niet missen…’

Vrijwilliger Jeroen Coumou

,,Ik had dit keer helaas de cut – deze lag voor de heren heel laag op 9.7 – niet gehaald en kon daardoor niet meedoen aan het EK. Dan kom ik helpen, zei ik tegen toernooidirecteur Manon Eggermont. De spelers, die ik bijna allemaal ken omdat ik al lang meedraai, heb ik ontvangen en enigszins wegwijs gemaakt. Ik was een beetje de vraagbaak voor zowel de jongere generatie als de legends. Lyrisch waren ze over The Dutch. Een glimlach van oor tot oor, velen hadden nog nooit op zo’n prachtige baan het EK gespeeld. Wat je tijdens zo’n evenement voelt, is kameraadschap, verbondenheid, bewondering, vreugde, genot maar ook humor. Sommigen praten over protheses als dames over hun panty’s bij wijze van spreken. Zelf zeg ik vaak: golf, het EK, het is het beste wat mij is overkomen na mijn ongeval waarbij ik als 17-jarige mijn linkerbeen verloor. Die sfeer, die is uniek. En als je dat dan mag voelen op The Dutch waar alles zo goed is geregeld, dat is geweldig. Het waren vier dagen van extase voor iedereen…”

Winnaar paragolf Richard Kluwen

,,Negen van de tien keer wordt het EK in landen als Spanje en Portugal gespeeld en nu dan voor de eerste keer in Nederland. En meteen op een baan als The Dutch die voor goede golfers de moeite waard is om te spelen en met greens die in de loop van het toernooi steeds sneller werden. Stimp 11.5 of meer, ongekend. Iedereen was onder de indruk van de kwaliteit, sommigen zag ik zelfs een beetje angstig worden voor de greens. Het was voor iedereen moeilijk. Het was een toernooi zoals we dat niet vaak zien. Het gevoel bij wedstrijden in het buitenland is zo anders. Je gaat naar de baan, doet je ding en klaar. Het team van The Dutch kan echter echt die sfeer opbouwen van een groot event. Het totale plaatje was super mooi. Je ging erin op, ik voelde me een ster. Geen andere baan waar we hebben gespeeld, heeft daaraan tot nu kunnen tippen. Alle spelers zeiden: dit is een EK zoals het hoort te zijn. Daarmee heeft The Dutch als organisatie wel een standaard neergelegd. Het niveau zal moeilijk te evenaren zijn voor de volgende editie. We hebben geluk gehad dat we dit in Nederland voor elkaar hebben gekregen. Je wordt trots op je land.”

Een stimp van 11,5, ongekend!