Een hartafwijking is bij kinderen doodsoorzaak nummer één

Een hartafwijking is bij kinderen doodsoorzaak nummer één

Zo’n 1500 baby’s worden elk jaar geboren met een hartafwijking. Stichting Hartekind financiert onderzoek, geeft voorlichting en ondersteunt de patiëntjes op moeilijke momenten.

Sommige kinderen hebben een hele collectie bedels aan hun TikkieRing(en) hangen, zegt directeur Zenka Reijn-Slegt. Het betekent dat zij veel hebben meegemaakt want elke bedel staat voor een moeilijk moment zoals een operatie, controle of prik. De TikkieRing, die Stichting Hartekind verstrekt, is voor hen een steuntje in de rug bij de verwerking van alles wat ze voor hun kiezen hebben gekregen. ,,We zien dat kinderen vaak erg gehecht zijn aan hun TikkieRing. Het helpt hen ook om hun verhaal aan vriendjes en vriendinnetjes te vertellen over bijvoorbeeld dat grote litteken op hun borst en alle ziekenhuisbezoeken.”

Elke dag ondergaan in ons land drie kinderen een openhartoperatie. ,,Tot in de jaren vijftig was het een wonder als een kind dat met een hartafwijking werd geboren, zou overleven. Nu overleeft iets meer dan negentig procent van deze kinderen. Wij zijn er dus nog niet, daarvoor is nog steeds veel onderzoek nodig.”

De Stichting Hartekind, die werd opgericht door ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking, financiert meerdere onderzoeken op basis van twee grote pijlers. Deze zijn het vergroten van de overlevingskansen voor kinderen met een hartafwijking, als tweede de verbetering van hun kwaliteit van leven.

,,Helaas blijkt dat je ook later vaak nog gevolgen hebt van je aangeboren hartafwijking. Kinderen krijgen in de eerste jaren van de basisschool soms problemen met hun executieve functies, complete hersenfuncties. In nieuw onderzoek wordt gekeken of deze problemen in een eerder stadium zijn te voorspellen en of deze functies ook getraind kunnen worden om zo te proberen om deze problemen te verminderen en liever nog uiteraard te voorkomen.”

Dit jaar heeft Stichting Hartekind nóg een speciale wens op zijn lijstje staan. Dat is de aanschaf van een saturatiemeter voor verloskundigen. ,,Bij de 20-wekenecho komt een deel van de hartafwijkingen naar boven, maar een deel zien we ook niet. Na de geboorte kun je met dit instrument, dat het zuurstofgehalte in het bloed bepaalt, in de eerste 24 uur tweemaal meten om te kijken of er mogelijk sprake is van een afwijking aan het hart en/of de vaten. Uit onderzoek weten we dat we hiermee bij 35 kinderen per jaar kunnen voorkomen dat zij in de problemen komen. Heel belangrijk, want een hartafwijking is bij kinderen onder de vijftien jaar doodsoorzaak nummer één, dat moet en kan anders.”

Stichting TheDutch4Kids ondersteunt diverse projecten – van klein tot groot, van dichtbij tot ver weg – met een financiële bijdrage om kinderen een betere toekomst te bieden. De opbrengst van de Charity Day met een golftoernooi, veiling en loterij gaat elk jaar naar een aantal van deze projecten. Ook een keer meedoen aan dit speciale golfevent? Zie: www.thedutch4kids.nl.