Een gesprek met Colin Montgomerie, de designer van The Dutch.

Golflegende Colin Montgomerie is de designer van The Dutch. De Schot kijkt er met veel plezier op terug. ,,Het was fantastisch om met de pro’s van The Dutch samen te werken. Zij begrepen mijn designfilosofie,” zegt de topgolfer die tegenwoordig vooral in de Verenigde Staten verblijft.

Toen de pro’s van Made in Scotland het plan om een topgolfbaan in Nederland te beginnen serieus gingen oppakken, belandden ze voor het design ervan bij Colin Montgomerie in samenwerking met designcompany European Golf Design (EGD) van IMG. Colin Montgomerie, een van de meest succesvolle golfers aller tijden, heeft meer overwinningen op de European Tour op zijn naam staan dan iedere andere Britse golfer. Samen met Ross McMurry, verantwoordelijk voor de 2010 Ryder Cup course, maakte hij op verzoek van de pro’s van Made in Scotland het ontwerp voor de 18-holes Championship course in Spijk.

The Dutch is niet de enige baan in het portfolio van ‘Monty’, zoals de nu 56-jarige Senior Tour speler vaak wordt genoemd. In de afgelopen twee decennia gaf hij vorm aan vele nieuwe banen, van Groot-Brittannië en Ierland tot het Midden-Oosten, Verre Oosten en Afrika. Al met al een indrukwekkende reeks van uitdagende courses. Over het design is hij altijd klip en klaar. Elke baan voldoet aan een aantal basis-ingrediënten die een ‘The Montgomerie’ zijn specifieke signatuur geeft. Punt één: Colin werkt graag met de elementen van de natuur. Dat kwam hem in de omgeving van Gorinchem waar The Dutch moest komen goed van pas. Hier werd hij in zijn design niet gehinderd door de aanwezigheid van bebouwing maar lag er een flinke lap boerenveengrond te wachten.

Over zijn ontwerpen zegt hij zelf: ‘Fairways zijn genereus en fair maar rough moet altijd rough zijn zodat nauwkeurigheid wordt beloond. Waterhindernissen moeten zowel strategisch relevant als mooi zijn, terwijl de greens volop uitdagend zijn. Bunkers zijn er om te ontwijken’. Het eerste ontwerp voor een golfbaan waarop hij zijn handtekening plaatste, was voor The Montgomerie Dubai. Tot zijn laatste projecten behoren twee golfbanen in Marokko, The Montgomerie Marrakesh en The Montgomerie Rabat. Toen in 2011 The Dutch zijn toegangspoorten opende, zei Colin Montgomerie bij het betreden van het terrein alleen maar: ‘Wow, amazing…. Deze baan heeft alle golfmogelijkheden voor grote toernooien om hier te spelen.’ Dat werd bewaarheid met het KLM Open dat van 2016 tot 2018 drie maal achtereen op The Dutch werd gespeeld.

‘Ik wilde de beste baan van Nederland aanleggen’

Toen de pro’s u ruim tien jaar terug benaderden, was u meteen enthousiast over het plan voor The Dutch?

,,Er was in elk geval nooit enige twijfel om met hen samen dit avontuur aan te gaan. Ik was behoorlijk enthousiast over de kans om, zoals wij allemaal van mening waren, de meest prestigieuze baan in Nederland te gaan aanleggen.”

Hoe bijzonder was het voor u om samen met bevriende golfliefhebbers een baan in Nederland te ontwerpen? Normaal werkt u samen met projectontwikkelaars of investeerders…

,,Dat ging heel goed. De oprichters van The Dutch, allemaal PGA professionals, begrepen mijn designfilosofie. Het was fantastisch om met hen samen te werken. Het was echt teamwork.”

Welke uitdagingen zag u?

,,Nou, die waren er zeker wel. Omdat Nederland onder zeeniveau ligt, heb je sowieso al te maken met drainage- problemen. Die hebben we door gebruik te maken van geavanceerde technieken kunnen ondervangen.”

Hoe zijn uw eigen speelervaringen op The Dutch?

,,Ik heb de baan in de afgelopen jaren verschillende keren gespeeld en ik heb genoten van elk bezoek dat telkens onder andere omstandigheden plaatsvond. Teleurgesteld was ik dat ik deelname aan het KLM Open op The Dutch aan mij voorbij moest laten gaan. Tegelijkertijd was er namelijk een toernooi van de PGA Tour Champions.”

wow, amazing…deze baan heeft alle golfmogelijkheden voor grote toernooien om hier te spelen

Welke van de 18 holes op The Dutch is volgens u als ontwerper de meest uitdagende?

,,Dat is absoluut hole nummer 9, de lange par-4. Die vraagt, om de green te bereiken, een ongelooflijk goed shot met een ijzer.”

Hole 9 The Dutch

Wat zijn uw ambities voor de komende jaren?

,,Lekker doorgaan met spelen en met het ontwerpen van golfbanen. Ik heb geen enkele intentie om het met een van de twee langzamer aan te gaan doen. Genieten doe ik volop van beide bezigheden.”

U heeft een heel goed golfjaar nu. Wat doet u om fit te blijven?

,,Ik blijf soepel dankzij Pilates. Ik volg trouw de oefeningen in de wetenschap dat een lenig lijf het grootste goed is voor een professioneel golfer.”

Wanneer zien we u weer in Spijk?

,,Ik hoop binnen niet al te lange tijd. Ik houd van iedereen op The Dutch en ik heb groot respect voor de pro’s van Made in Scotland.”