Education for all

TheDutch4Kids heeft in haar 10-jarig bestaan heel veel projecten mogen ondersteunen met een financiële bijdrage. Van klein tot groot. Van dichtbij tot ver over de landsgrenzen. Voor veel organisaties betekent de support dat ze gesteund worden in hun basis en verder kunnen groeien of dat ze een heel speciale wens in vervulling kunnen doen gaan. Lees hieronder het verhaal van Education for all.

Education for All (EFA) werd opgericht om meisjes in Marokko de kans te geven om een vervolgopleiding te doen. In het land is meer dan 30% analfabeet, met een oververtegenwoordiging van vrouwen. In rurale gebieden stokt de opleiding van meisjes vaak na de lagere school. Om hen in een veilige huiselijke omgeving toch verder te laten leren, zette EFA internaten op.

In 2007 werden hier de eerste scholieren ontvangen, nu zijn er al zes huizen waar circa 250 meisjes verblijven, zegt Marijke Stroosnijder. Met haar man Cees van den Berg opende zij in 2003 in Marrakesh hun guesthouse RIAD AZZAR en in 2009 ook RIAD SIWAN. Daarna werd Education for All een belangrijk doel in hun leven. EFA biedt veel meer dan een middelbare schoolopleiding aan de meisjes die in de internaten verblijven, zegt ze. ,,Onderwijs, een bed en eten, maar dat is lang niet alles. Er is yoga, de meisjes kunnen tekenen en schilderen, we geven ze mee waarom een uitgebalanceerde voeding belangrijk is, et cetera. Zij zullen straks anders in het leven staan dan hun moeders in de dorpen.”

Een paar honderd van hen zijn al doorgestoomd naar de universiteit. ,,Ze studeren af, halen hun masters: al deze meisjes doen het echt geweldig. We hebben goede banden met de Engelse Business School in Casablanca die tenminste twee leerlingen van ons jaarlijks een studiebeurs aanbiedt waarmee ze een vierjarige opleiding kunnen doen.” Oud-leerlingen van EFA hebben recent het initiatief genomen tot oprichting van een studentenvereniging die de meisjes die nu nog middelbaar onderwijs volgen zal bijstaan op hun verdere pad. ,,Ze helpen hen bijvoorbeeld bij de voorbereiding op het eindexamen en bij hun volgende stap naar de universiteit. Ze zijn zich heel erg bewust van hun voorbeeldfunctie en van de kansen die ze hebben gekregen. Dat gunnen ze andere meisjes ook weer.

“EFA is dankbaar voor de steun die vanuit TheDutch4Kids hun kant op is gekomen.”

Wat ook heel mooi is om te zien dat ze projecten starten in hun eigen dorpen, bijvoorbeeld om kinderen beter te leren lezen en schrijven. Zo rolt het balletje weer door. Onze oud-leerlingen zijn ambassadeurs van Education for All geworden.” EFA is dankbaar voor de steun die vanuit TheDutch4Kids hun kant op is gekomen, zegt Marijke vanuit Marrakesh. Wat die exact heeft betekend voor de stichting? ,,Gedurende vier jaar verzekerd zijn van een vast bedrag betekent dat je vooruit kan kijken. We konden ons werk voortzetten en uitbouwen.”

Meerdere Members hebben de initiatieven van Education for All met eigen ogen kunnen aanschouwen. Winnaars van het veilingitem tijdens de Charity Day van TheDutch4Kids dat een verblijf bood in de Riad Siwan van Cees en Marijke kregen allemaal een uitgebreide rondleiding. ,,We hebben hen echt iets kunnen laten zien.”